Σάββατο 25 Αυγούστου 2012
ΣΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Απειλή από πλημμύρες - διάβρωση
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 25-08-2012
Η ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας - αποκατάστασης εδαφών επισημάνθηκε από επιστήμονες σε εκδήλωση στον Δήμο Κισάμου
Πρώτος και σημαντικότερος κίνδυνος, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά, που κατέστρεψε αγροτοδασικές εκτάσεις στο Ιναχώριο, είναι η διάβρωση των εδαφών και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Αυτό επεσήμαναν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών σε παραγωγούς της περιοχής του Ιναχωρίου στην ενημερωτική εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στο Κεφάλι.
Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο και τον Δήμο Κισάμου, επισημάνθηκε η σημασία της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Στους παραγωγούς μίλησε ο κ. Γιώργος Κουμπούρης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου, δίνοντάς τους χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές για το τι θα πρέπει να κάνουν το επόμενο διάστημα σε μια κατεύθυνση αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κουμπούρης στα 'Χ.Ν.':
• Προτεραιότητα βάζουμε στην προστασία του εδάφους από τη διάβρωση. Η βασική οδηγία είναι ότι δεν απομακρύνουμε τα κλαδιά από το χωράφι, δεν οργώνουμε, δεν αφήνουμε τα ζώα να βοσκήσουν τη νέα βλάστηση.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι, αν έρθουν οι πρώτες βροχές με μεγάλη ένταση, να παρασύρουν το έδαφος, να προκαλέσουν διάβρωση και μεγάλες ζημιές. Τα δέντρα έπαθαν ό,τι είχαν να πάθουν από την πυρκαγιά. Το να κλαδευτούν τώρα δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα.
• Σε δεύτερη φάση, σε συνεργασία με τους Δήμους, το φθινόπωρο θέλουμε να προγραμματίσουμε -πριν την εποχή του κλαδέματος- να κάνουμε πρακτική επίδειξη για το πώς πρέπει να κλαδέψουν.
• Τον χειμώνα, όταν έχουν αρχίσει να αντιδρούν τα δέντρα, ξεκινάμε μια σειρά από ενέργειες. Κατατάσσουμε τα δέντρα σε διαφορετικές κατηγορίες. Αυτά που έχουν πάθει μικρή ζημιά π.χ. καμένη φουντά ή στο φύλλωμα πολύ εύκολα με ένα καθάρισμα θα συνέλθουν.
• Σε ενδιάμεση κατάσταση ζημιάς, π.χ. καμένα φύλλα και κάποια κλαδιά. Σε αυτήν την περίπτωση με ένα μέτριο κλάδεμα μπορεί σε 2 - 3 χρόνια να ξαναδώσει καρπό.
• Σε περίπτωση καταστροφής του δέντρου ή ζημιάς σε ένα βάθος 50% ξεριζώνουμε το δέντρο και κάνουμε καινούργια φύτευση. Αν έχει πάθει ένα δέντρο σοβαρή ζημιά, αλλά έχει μείνει «ζωντανό» ένα μέρος του κορμού, κάνουμε μια καρατόμηση, ένα «βαρύ κλάδεμα» και το δέντρο θα επανέλθει.
• Γενικά πρέπει να ξέρουμε ότι κάθε δέντρο θέλει διαφορετικό κλάδεμα· αυτό είναι πολύ σημαντικό.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΟΥΝΑΤΕΣ
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής των καλλιεργειών στην περιοχή και ειδικά με ξεπάτωμα της «τσουνάτης» προκειμένου να φυτευτούν άλλες ελιές πιο αποδοτικές, όπως η κορωνέικη, ο κ. Κουμπούρης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος. «Στον κόσμο υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση και αδικείται η τσουνάτη που είναι μια εξαιρετική ποικιλία, παράγει πολύ καλό ελαιόλαδο, μπορεί να είναι πολύ παραγωγική. Το λάδι της είναι ιδιαίτερο και μπορεί να βρει τη θέση που του αξίζει στις αγορές. Απαιτεί όμως τεχνική υποστήριξη, οργάνωση των παραγωγών, λεπτομερείς οδηγίες, ώστε να παράγουν ένα ποιοτικό ελαιόλαδο. Η τσουνάτη είναι μια πολύ σημαντική ποικιλία, θα ήταν έγκλημα να τη χάσουμε. Η κορωνέικη υπάρχει όχι μόνο σε όλη την ελαιοκομική Ελλάδα, αλλά σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου. Θέλει τεράστια προσπάθεια να ξεχωρίσεις το δικό σου λάδι της κορωνέικης από τα άλλα αντίστοιχα λάδια στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ η τσουνάτη είναι μια διαφορετική ποικιλία, με ξεχωριστό λάδι ποιοτικά και γευστικά. Αν εφαρμοστούν οι σωστές τεχνικές, τότε το λάδι της θα είναι και καλύτερο και θα είναι και πιο παραγωγική ως καλλιέργεια».
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Κισάμου, κ. Γ. Μυλωνάκης, λέγοντας πως ο Δήμος θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών που επλήγησαν, ενώ ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για τη Δ.Ε. Ιναχωρίου, κ. Μιχάλης Μουντάκης, ανέφερε πως: «Στόχος της εκδήλωσής μας ήταν η ενημέρωση. Είχε καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα, να ενημερωθούν οι παραγωγοί μας από τους πλέον ειδικούς για το τι πρέπει να κάνουμε με τα καμένα ελαιόδεντρα. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις στις απορίες τους».
Ανασύσταση
«Μπορούμε να προσφέρουμε σημαντικά στην επανασύσταση των ελαιώνων», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, κ. Κ. Χαρτζουλάκης. «Το Ινστιτούτο μας έχει μια εμπειρία στον χειρισμό των πυρόπληκτων δέντρων. Η καταστροφή έγινε και πλέον πρέπει να δούμε πώς θα γίνει μια σωστή καλλιέργεια της ελιάς. Η άμεση προτεραιότητα βέβαια είναι η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Επειδή υπάρχουν άνθρωποι που από άγνοια κάνουν κάποιες ενέργειες στα καμένα ελαιόδεντρα θεωρήσαμε ότι θα πρέπει να τους ενημερώσουμε άμεσα για αυτό και ήρθαμε σε συνεννόηση με τον Δήμο Κισάμου και συμφωνήσαμε μετά τις πρώτες βροχές να τους δείξουμε πρακτικά τι μπορεί να κάνουν, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά», τόνισε ο κ. Χαρτζουλάκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου