Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
ΕΦΙΚΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ
Ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 24-08-2012
Εφικτή είναι η διαφορετική ανάπτυξη της περιοχής του Αποκόρωνα, στο πλαίσιο του Καλλικρατικού Δήμου, με σεβασμό στο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον χωροταξικό σχεδιασμό. Αρκεί να πιστέψουν σε αυτό οι κάτοικοι και οι Φορείς.
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην εκδήλωση - συζήτηση στο πλαίσιο των 'Ειρηναίων 2012', που και φέτος πραγματοποιήθηκαν στο Νεροχώρι και είναι αφιερωμένα στον μητροπολίτη Ειρηναίο, με τη συνδιοργάνωση από την Κοινότητα Παϊδοχωρίου Χανίων 'Η Παναγία' και το Κοινωφελές Ιδρυμα 'Αγία Σοφία'.
«Το Α’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών το 1987 ήταν το πρώτο τέτοιας μορφής που αντιμετώπιζε με πολύ σοβαρότητα όλα τα θέματα, πατούσε γερά στην ιστορία και στον πολιτισμό και πρότεινε αναπτυξιακά μέτρα σε όλα τα επίπεδα και για όλα τα θέματα. Στη συνέχεια έγιναν διάφορες προσπάθειες για να υλοποιηθούν κάποια πράγματα, τις πιο πολλές φορές ανεπιτυχείς. Νομίζω ότι πολλά από αυτά που ειπώθηκαν στο συνέδριο -και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αειφόρο ανάπτυξη της επαρχίας- δεν ήταν στις επιλογές των ανθρώπων, με αποτέλεσμα μια μεγάλη αλλοίωση και καταστροφή του περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Μ. Ανδριανάκης, επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων και μέλος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος 'Αγία Σοφία', στην ομιλία του με θέμα 'Η εκπλήρωση των στόχων του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου των Αποκορωνιωτών'.
Ο κ. Ανδριανάκης, αφού στάθηκε στις ρηξικέλευθες προτάσεις του Ειρηναίου Γαλανάκη για μια διαφορετική ανάπτυξη και στον Αποκόρωνα υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια οικιστική - τουριστική ανάπτυξη στον Αποκόρωνα που δεν είναι στην κατεύθυνση της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, για τις οποίες η περιοχή του Αποκόρωνα είναι ιδανική. Αν αντιμετωπίσεις με ευαισθησία τον Αποκόρωνα, θα στο ανταποδώσει αντίστοιχα. Η ανάπτυξη της επαρχίας Αποκορώνου είναι στην κατεύθυνση του αγροτουρισμού και της παραγωγής ποιοτικών προϊόντων».
O κ. Ανδριανάκης τόνισε πως, παρότι οι διαπιστώσεις και τα αποτελέσματα του συνεδρίου βρήκαν όλους σύμφωνους, στην πράξη ελάχιστα έγιναν. Στάθηκε ιδιαίτερα στην έλλειψη του χωροταξικού και στην απουσία Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., στη λειτουργιά της ΕΤ.ΑΝ.ΑΠ. μόνο για την εμφιάλωση του νερού και όχι για τους σκοπούς που όριζε το καταστατικό της, στα προβλήματα που είχαν να κάνουν με την Ε.Α.Σ. Αποκορώνου, αλλά ακόμα και το θέμα της συνένωσης των Κοινοτήτων του Αποκόρωνα σε δύο Δήμους, κάτι για το οποίο όλοι συμφωνούσαν το 1987, αλλά τελικά ουδείς υλοποίησε. «Αυτή η 'ανάπτυξη' ήταν ληστρική, ορισμένες περιοχές καταστράφηκαν πλήρως για να φτιαχτούν σπίτια όχι με τους πιο νόμιμους τρόπους. Εγινε ένα τεράστιο ξεπούλημα, το οποίο προκάλεσε μεγάλες αλλοιώσεις σε πολλές περιοχές. Πιστεύω ότι καθήκον του Δήμου και των Φορέων της περιοχής είναι να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αλλά να προχωρήσει μια ήπια και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη».
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Αποκόρωνα, κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μίλησε για την ανάγκη ενός Δήμου αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών· για να γίνουν, όμως, όλα αυτά υπογράμμισε πως η κεντρική εξουσία οφείλει να είναι δίπλα στην Αυτοδιοίκηση. Σχετικά με τα θέματα υποδομών του νέου Δήμου ανέφερε πως είναι θετικό το ότι έχει μπει σε μια διαδικασία το χωροταξικό, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, μέχρι τον Οκτώβριο θα δημοπρατηθεί ο βιολογικός της Γεωργιούπολης, κλείστηκαν οι Χ.Α.Δ.Α., ανέλαβε ο Δήμος την αποκομιδή και την ανακύκλωση κ.ά. Ο πρόεδρος του Συλλόγου 'Η Παναγία', Ιωάννης Πανηγυράκης, αναφέρθηκε στον Ειρηναίο Γαλανάκη. Ενώ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε και απονομή χειροποίητης εικόνας του Αγίου Ειρηναίου από τον Σύλλογο Παϊδοχωρίου στο Κοινωφελές Ιδρυμα 'Αγία Σοφία' με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από τη σύγκληση του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου