Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
Μάνα και κόρη μαζί στο Πανεπιστήμιο
Επιασε το νήμα της ζωής της από εκεί που το είχε αφήσει πριν από 18 χρόνια. Οση ακριβώς η σημερινή ηλικία της κόρης της.
Εδωσαν μαζί Πανελλαδικές Εξετάσεις και πέρασαν και οι δύο στο Πανεπιστήμιο. Η Κατερίνα Ευγενή εργάζεται ως καθαρίστρια στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, όμως δεν σταμάτησε λεπτό να ονειρεύεται να σπουδάσει. Και το κατάφερε στις εφετινές εξετάσεις διαβάζοντας μαζί με την κόρη της, Μαρία. Η 35χρονη μητέρα εισήχθη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Βόλου, ενώ η κόρη της στη Φιλοσοφική Σχολή Ρεθύμνου.
«Ηταν το παιδικό μου όνειρο να σπουδάσω. Παντρεύτηκα πολύ νέα, έκαναν τρία παιδιά και μία όμορφη οικογένεια, όμως δεν σταμάτησα ποτέ να σκέφτομαι τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο» περιγράφει η Κατερίνα Ευγενή. Το πρωί εργαζόταν στον δήμο ως καθαρίστρια και το βράδυ παρακολουθούσε μαθήματα στο ΕΠΑΛ Κατερίνης. «Είχα αγωνία και διάβασα πολύ. Πολύτιμη στήριξη είχα από τον σύζυγό μου», λέει. Ο οικοδόμος σύζυγός της είναι άνεργος την τελευταία διετία και εκείνη επωμίστηκε όλη τη χρονιά τα βάρη του σπιτιού, καθώς το ζευγάρι έχει ακόμη δύο παιδιά. Η Κατερίνα Ευγενή ετοιμάζεται να εγγραφεί στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, ωστόσο, όπως λέει, την απασχολεί το οικονομικό ζήτημα, αφού η κόρη της θα πρέπει να μείνει στο Ρέθυμνο. «Μέχρι τότε θα χαρώ την επιτυχία μου», σημειώνει και συμβουλεύει την κόρη της να σπουδάσει προτού κάνει τη δική της οικογένεια. «Είμαι πολύ περήφανη για τη μητέρα μου. Οι περισσότεροι γονείς των συμμαθητών μου δεν έχουν σπουδάσει και δεν μπορούν να καταλάβουν την αγωνία των εξετάσεων, αλλά και τη συγκίνηση της επιτυχίας» λέει η 18χρονη Μαρία.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ. Η πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όμως, άνοιξε και για άλλες δύο εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες είχαν σταματήσει νωρίς το σχολείο και επέστρεψαν στα θρανία κοντά στην πέμπτη δεκαετία της ζωής τους «Πάντα μου άρεσαν τα γράμματα. Για άλλους λόγους, προσωπικούς δεν κατάφερα να ολοκληρώσω το Γυμνάσιο. Πάντα όμως ένα όνειρο μου, ένας στόχος ζωής, ήταν να τελειώσω το σχολείο και να σπουδάσω. Το είχα καημό», λέει η πρωτοετής φοιτήτρια, πλέον, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης Αμπελία Μαρκομιχάλη, μητέρα ενός 19χρονου κοριτσιού, που παράλληλα εργάζεται σε οικοτροφείο. Ξεκινώντας το νυκτερινό λύκειο ο στόχος της κυρίας Μαρκομιχάλη δεν ήταν απλώς ένα απολυτήριο αλλά οι σπουδές.
Ξεχωριστή περίπτωση είναι η Ελευθερία Μαρινάκη-Πατσουράκη. Μετά τα 50 της ξεκίνησε το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας Χανίων και στη συνέχεια προχώρησε στο νυκτερινό λύκειο. Πλέον είναι φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Πριν από 40 χρόνια η κυρία Ελευθερία είχε προχωρήσει μέχρι την Α’ γυμνασίου. Οικογενειακοί λόγοι την ανάγκασαν να σταματήσει το σχολείο για να στηρίξει το σπίτι της. Ωστόσο βαθιά μέσα πάντα υπήρχε η προσμονή της επιστροφής στα σχολικά θρανία. «Πάντα είχα το μεράκι της μάθησης. Το ότι δεν είχα τελειώσει το σχολείο μου προκαλούσε προβλήματα τα οποία τα συναντούσα στην καθημερινότητά μου. Στα 50 μου λοιπόν, και αφού τα παιδιά μου σπούδαζαν, είχα περισσότερο ελεύθερο χρόνο, δεν ήθελα να είμαι μπροστά στην τηλεόραση και να παρακολουθώ σκουπίδια και αποφάσισα και πάλι να πάω στο σχολείο».
ΤΑ ΝΕΑ (Γιώργος Κώνστας, Κώστας Κουκουμάκας)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου