Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012
ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΩΝ
Αναζήτηση λύσεων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 06-08-2012
Αμεσες λύσεις απαιτεί το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των τυροκομείων, πάνω από 30 στα Χανιά, συνολικά 96 σε όλη την Κρήτη. Με αφορμή τη διαρροή αποβλήτων από τυροκομείο στην περιοχή της Δ.Ε. Φρε, ο Δήμος Αποκορώνου προχώρησε σε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες των μεταποιητικών αυτών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, το πρόβλημα απασχολεί έντονα και τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Τυροκομείων Χανίων, που εκτιμά ότι η μοναδική λύση που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα είναι η κατασκευή βιολογικού, που να μπορεί να επεξεργαστεί τα απόβλητά τους, δυνατότητα που δεν έχουν οι βιολογικοί που λειτουργούν σήμερα.
«Μέχρι τέλη του Σεπτέμβρη θα έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δηλώνει στα 'Χ.Ν.' ο κ. Μανώλης Νικολούδης, αντιδήμαρχος Δήμου Αποκορώνου, σημειώνοντας πως στα όριά του ο Δήμος έχει πάνω από 15 τυροκομεία. «Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό, αφορά όλη την Κρήτη και το γνωρίζουμε. Τα τυροκομεία βγάζουν απόβλητα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Δεν τα δέχεται κανένας βιολογικός. Καλέσαμε, λοιπόν, τους τυροκόμους και τους ζητήσαμε να τηρούν τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία και παράλληλα αναζητούμε μια λύση για την κοινή διαχείρισή τους. Δεν θέλουμε να κλείσει καμία επιχείριση, γιατί αυτές οι μικρές επιχειρήσεις είναι η οικονομική ραχοκοκαλιά του Αποκόρωνα».
Στο ερώτημα κατά πόσο τα τυροκομεία τηρούν τη νομοθεσία και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με τα απόβλητά τους ο κ. Νικολούδης απαντά πως «είναι υποχρεωμένα από τον νόμο να έχουν βόθρους και έχουν όλα. Ομως το θέμα είναι ότι οι βόθροι γεμίζουν κάποια στιγμή, τα λύματα δεν τα δέχεται κανένας βιολογικός και με μια νεροποντή μπορούν να ξεχειλίσουν και να βρεθούν στα ρυάκια. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και είμαστε σε μεγάλη περίσκεψη για να δούμε τι θα κάνουμε. Θέλουμε να τους προτείνουμε λύση. Δεν είναι λύσεις οι μηνύσεις και οι καταγγελίες γιατί δεν θα φέρουν πρακτικό αποτέλεσμα».
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Ως μοναδική λύση οι τυροκόμοι προτείνουν την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού που να μπορεί να επεξεργάζεται τα απόβλητά τους. «Το πρόβλημα αφορά όλη την Κρήτη. Ως τώρα, με την υπάρχουσα νομοθεσία, ένα τυροκομείο μπορεί να έχει ένα σηπτικό και 4 - 5 απορροφητικούς βόθρους. Ομως αυτό δεν αρκεί, απαιτείται μια άλλη διαχείριση. Αν γεμίσουν οι βόθροι ενός τυροκομείου, δεν έχει τι να κάνει. Δεν δέχονται τα απόβλητα οι βιολογικοί και συγκεκριμένα σε εμάς ούτε στα Χανιά ούτε στο Ρέθυμνο», λέει ο κ. Βαγγέλης Κωστάκης, πρόεδρος των τυροκόμων των Χανίων. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη, επειδή οι τυροκομικές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλες και η μικρότερη δουλεύει με ποσότητες γάλακτος όσες δουλεύουν όλα τα τυροκομεία των Χανίων, έχουν δικούς τους βιολογικούς. «Οι δικές μας επιχειρήσεις είναι μικρές, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα κόστη. Οπότε η ενδεδειγμένη λύση είναι σε επίπεδο Νομού ή Περιφέρειας να εγκατασταθεί ένας βιολογικός καθαρισμός που να διαχειρίζεται τα απόβλητα των τυροκομείων. Πρέπει να δούμε πού μπορεί να γίνει, πού υπάρχουν οι περισσότερος μεταποιητικές μονάδες», καταλήγει ο κ. Κωστάκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου