Τρίτη 21 Αυγούστου 2012
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΙΣΑΜΙΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Τιμή σε εκπροσώπους του Πολιτισμού
Δημοσιεύθηκε στις: 21-08-2012
Σε τρία εκλεκτά μέλη της Κισαμίτικης κοινωνίας «που κρατούν αναμένη τη λαμπάδα του πολιτισμού αυτές τις δύσκολες εποχές στη Δυτική Κρήτη και όχι μόνο», ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποίησαν το Παγκρήτιο Καλλιτεχνικό Σωματείο 'Κρητική Μούσα' και ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου 'Η Γραμπούσα' στο πλαίσιο του '5ου Κισαμίτικου Αυγούστου'. Τιμώμενα πρόσωπα τρεις εκλεκτοί συνεργάτες των «Χανιώτικων νέων» η κα Φωτεινή. Σεγρεδάκη, ο κ. Γιώργος Καμβυσέλης και ο κ. Γιάννης Μαλαξιανάκης. Στα τιμώμενα πρόσωπα αναφέρθηκαν ο κ. Αρετουλάκης πρόεδρος του Παγκρήτιου Καλλιτεχνικού Σωματείου 'Κρητική Μούσα' και ο κ. Δεικτάκης, πρόεδρο του Συλλόγου Προβολής Κισάμου 'Η Γραμπούσα', ενώ τον συντονισμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η δημοτική σύμβουλος κα Μάντυ Βαρουχάκη.
Η Φ. ΣΕΓΡΕΔΑΚΗ
Η πρώτη αναφορά σε τιμώμενο πρόσωπο ήταν στη Φωτεινή Σεγρεδάκη, δραστήριο μέλος της τοπικής κοινότητας και αρθρογράφο στον τοπικό Τύπο. Η γεωπόνος και δημ. σύμβουλος κα Στεφανία Χορευτάκη διάβασε κείμενο της φιλολόγου κας Δεσποτάκη - Πευκιανάκη. Με έντονες αναφορές στις ευαισθησίες και στον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της Σεγρεδάκη η κα Πευκιανάκη στάθηκε «στα χρονογραφήματα της Φωτεινής, με το δικό της προσωπικό στυλ, δημοσιευμένα στις τοπικές μας εφημερίδες 'Χανιώτικα νέα' μέσα από τη στήλη 'Αφορμές' και 'Νέοι Ορίζοντες' μέσα από τη στήλη 'Εν συντομία', επηρεασμένη βαθύτατα από τη δημοτική μας ποίηση και τον ευρύτερο λαϊκό πολιτισμό μέσα από τη δική της λογοτεχνική δουλειά». Στην πολύπλευρη προσφορά της Φ. Σεγρεδάκη αναφέρθηκε η κα Τόνια Μαζοκοπάκη - Χορευτάκη. «Μελετώντας την αρθογραφία της διαπίστωσα την εκπληκτική γλωσσοπλαστική της ικανότητα μέσα από την οποία αναδεικνύεται η δυνατότητα να εκφράζει αβίαστα με το δικό της στίγμα γραφής, συναισθήματα βαθύτερης ουσίας και αξίας», σημείωσε κάνοντας αναφορές στην πρώτη γνωριμία της και στις εντυπώσεις που της προκάλεσε ο λόγος της Σεγρεδάκη.
Ο Γ. ΚΑΜΒΥΣΕΛΛΗΣ
Τον συγγραφέα Γεώργιο Καμβυσέλλη παρουσίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Προβολής Κισάμου 'Η Γραμπούσα' κ. Αθανάσιος Δεικτάκης. «Εγκλιματίσθηκε απόλυτα στο κρητικό περιβάλλον και στη νοοτροπία και πλέον είναι ένας Σφηναριώτης», ανέφερε αρχικά, συμπληρώνοντας πως ο Γ. Καμβυσέλλης είναι ένας «εξαιρετικός ερευνητής. Το ύφους του και το πνεύμα του είναι σατιρικό και διαβάζεται πολύ ευχάριστα. Μέσα από το βιβλίο του για το 'Περιβόλι της Παναγίας' αφήνει σημαντικό υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος».
Ο Γ. ΜΑΛΑΞΙΑΝΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών κ. Δ. Νικολακάκης, αναφερόμενος στον τρίτο τιμώμενο, τον 'Εννιαχωριανό', είπε ότι αμέσως μόλις ο Γιάννης Μαλαξιανάκης συνταξιοδοτήθηκε από το ΤΕΒΕ, σε ηλικία 58 ετών, σαν από θαύμα ξύπνησε μέσα του το αρχέγονο ένστικτο του Κρητικού ριμαδόρου και άρχισε να στιχουργεί, καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταξιωθεί ως δόκιμος ριμαδόρος. Το συγκριτικό του πλεονέκτημα, υπογράμμισε ο ομιλητής, είναι ότι ασχολείται, κατά κανόνα, με απλά καθημερινά θέματα, τα οποία και αναδεικνύει με έναν αγνό, φρέσκο, παρθένο τρόπο, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται ευχάριστα από τους αποδέκτες τους. Αμέσως μετά, διάβασε αποσπάσματα από πλήθος επαινετικών κριτικών για το πρώτο βιβλίο του τιμώμενου 'Ρίμες του Εννιαχωριανού' και κατέληξε λέγοντας: Ο Γιάννης Μαλαξιανάκης είναι ένας στιχοπλόκος, που επέβαλε μια νέα αύρα στην παραδοσιακή ποίηση. Μια καινούρια γραφή. Που χρησιμοποιεί μια ατόφια, ανεπιτήδευτη γλώσσα, η οποία κάνει τα ποιήματά του να είναι αυθεντικά, αισθαντικά, συναρπαστικά. Ν' αγγίζουν τις καρδιές μας. Να ταράσσουν ευχάριστα όλα τα ευγενικά συναισθήματά μας. Να μας κερδίζουν αμέσως, έχοντας την πολύτιμη ιδιότητα του ταπεινού και συνάμα του αρμονικού και του εύστοχου'.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου