Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011


ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΤΟΥ ΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Νέοι δρόμοι για το κρητικό κρασί
Δημοσιεύθηκε στις: 28-11-2011

Παρέα με την κρητική διατροφή θα πρέπει να προχωρήσει το κρητικό κρασί προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για την εξαγωγή του. Αυτό, μεταξύ άλλων, τονίσθηκε στο πλαίσιο των «ΟινοΚρητικών 2011» που πραγματοποιήθηκαν το διήμερο που μας πέρασε στον χώρο του Μ. Αρσεναλιού. Και το Σάββατο και την Κυριακή πλήθος κόσμου, νεαρών ηλικιών και όχι μόνο, συνέρρευσε προκειμένου να δοκιμάσει μια τεράστια ποικιλία κρασιών από όλη την Κρήτη, να συζητήσει με τους οινοποιούς, να ανταλλάξει εντυπώσεις και να αφήσει τα δικά του σχόλια.
«Οι επισκέπτες δοκίμασαν τοπικές και διεθνείς ποικιλίες, σε ξηρά και γλυκά κρασιά και φέτος για πρώτη φορά παρουσιάζουμε ένα νέο μέλος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Χανίων - Ρεθύμνης την "Ανώσκελη" και τη Μονή Τοπλού που εισήλθε στο Δίκτυο του Ηρακλείου», ανέφερε ο κ. Αντώνης Ντουράκης πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δίκτυο Οινοποιών Ν. Ηρακλείου εκδόθηκε ένας κοινός προωθητικός φάκελος με την οινική ταυτότητα «brand name» για το Κρητικό κρασί. «Αυτή η οινική ταυτότητα είναι πολύ σημαντική διότι μέχρι πρότινος ο καθένας είχε και μια άλλη εικόνα για το κρητικό κρασί. Αν θέλουμε να τοποθετήσουμε το κρητικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού θα πρέπει πρώτα ο καταναλωτής να έχει συνείδηση της ταυτότητας του προϊόντος που δοκιμάζει», τόνισε ο κ. Ντουράκης που στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έρευνα αγοράς που έγινε σε χώρες της βορείου Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά) σύμφωνα με την οποία: «Για να προωθηθεί σωστά το κρητικό κρασί θα πρέπει να βασιστεί είτε στην κρητική διατροφή είτε στον τουριστικό μας προορισμό είτε στις γηγενείς ποικιλίες, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο ή στην κρητική φιλοξενία. Τα συμπεράσματα της έρευνας επικεντρώθηκαν τελικά στην κρητική διατροφή και τον προορισμό Κρήτη».
«Η εμπειρία των προηγούμενων ετών αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εγκαθίδρυση μιας πολιτιστικής διοργάνωσης που φέρει όλα τα χαραρκτηριστικά ενός θεσμού, που δικαιούται και αξίζει μια σταθερή και δημιουργική διαδρομή στον χρόνο», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης, ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης ανέφερε πως «το μέλλον για το κρητικό κρασί μπορεί να υπάρξει και να διασφαλιστεί αρκεί να υπάρξουν μεθοδευμένες κινήσεις και πάνω απ’ όλα, να υπάρξει διάθεση και στρατηγική σε όλα τα επίπεδα. Από τον αμπελουργό, τον οινοποιό, τον έμπορο, το κράτος... Απαιτείται στενή συνεργασία των Δικτύων Οινοπαραγωγών Κρήτης με γαστρονομικούς φορείς, ώστε να εκπαιδευτεί ο Έλληνας και ο αλλοδαπός καταναλωτής, στον συνδυασμό ενός καλού φαγητού με το κατάλληλο κρασί. Ο Δήμος Χανίων θα στηρίξει κάθε προσπάθεια που συμβάλλει τελικά και στην ανόρθωση της τοπικής μας οικονομίας».
Την οινογευσία συνόδευσαν μεζέδες από τον σεφ του «Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας», κ. Γ. Αποστολάκη.
Χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε ημερίδα με ομιλητή τον αρχιτέκτονα κ. Οδυσσέα Σγουρό που παρουσιάσε φωτογραφικά σλάιτς και μίλησε για την Αρχιτεκτονικη οινοποιητικών μονάδων σε όλο τον κόσμο, που αποτελούν σύγχρονα έργα Τέχνης, ενώ ο κ. Α. Ντουράκης παρουσίασε την πρωτοβουλίας «Wines of Crete».
Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χανίων κ. Ε. Δαμιανάκης και κα Ε. Κουρουπάκη, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί σύμβουλοι κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου