Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011


ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μεγάλη πορεία για το Πολυτεχνείο
Δημοσιεύθηκε στις: 18-11-2011

Η δυναμική επιστροφή του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» χαρακτήρισε -μεταξύ άλλων- τις χθεσινές εκδηλώσεις και πορείες τιμής και μνήμης στα Χανιά, για τα 38 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Με αυτό το σύνθημα οι διαδηλωτές θέλησαν πέραν από το να τιμήσουν τα γεγονότα της εποχής, να τα συνδέσουν με το σήμερα και τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Η συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς ξεκίνησε στις 6 μ.μ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από εκπροσώπους μαζικών φορέων, συλλόγων, σωματείων και μετά τις 7.30 ξεκίνησε η πορεία στους δρόμους της πόλης που φέτος ήταν ιδιαίτερα μαζική με τη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών.
"Σε αυτούς τους δρόμους σε αυτήν την κοινωνία, οι εξεγέρσεις γίνονται δεν είναι ουτοπία", "το Πολυτεχνείο δεν ήτανε γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή", "η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή", "σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία η χούντα δεν τελείωσε το ’73", "ψωμί, παιδεία, ελευθερία η χούντα δεν τελείωσε το ’73", "κάτω η χούντα του Παπαδήμου", ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στους κεντρικούς δρόμους και κατέληξαν στο Ηρώο της πόλης στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, όπου και τραγούδησαν το "Πότε θα κάνει ξαστεριά". Πανό είχαν μεταξύ άλλων οι Σύλλογοι Φοιτητών Πολυτεχνείου και ΤΕΙ, ο Σύλλογος Δασκάλων, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ), η "Σπίθα", το ΕΠΑΜ, οι αναρχικοί κ.ά.
Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κινήθηκαν και πάλι προς την πλατεία Δημοτικής Αγοράς μέσω της οδού Τζανακάκη. Στο μέσο της έχει ανοίξει γραφεία η "Χρυσή Αυγή" και στην περιοχή υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας για τον φόβο επεισοδίων. Οι διαδηλωτές έμειναν για 20 λεπτά κάτω από τα γραφεία φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Να κλείσουν τα γραφεία της ναζιστικής συμμορίας", "ο λαός δεν ξεχνά, τους φασίστες τους κρεμά". Το μεγάλο μέρος της πορείας στη συνέχεια κινήθηκε προς την Αγορά, ενώ ένα μέρος των διαδηλωτών πέταξε χρώματα και γλυκά (!) σε πανό της "Χ.Α.", που κρεμόταν από το μπαλκόνι των γραφείων της και φώναξε συνθήματα ενάντια στην Αστυνομία, δυνάμεις της οποίας βρίσκονταν στο στενό, στο οποίο είναι η είσοδος για τα γραφεία της "Χ.Α". Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με την Αστυνομία να κρατάει διακριτική στάση.
"Η νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ θυμίζει πάρα πολύ τη χούντα του ’73 και πιστεύουμε ότι η ένταση θα κλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα παρθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα", ανάφερε ο Δ. Ζώγκας, φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, συμπληρώνοντας πως "όπως και τότε υπάρχει σήμερα το εργατικό και φοιτητικό κίνημα, που βγαίνει μαζικά στον δρόμο και αρνείται την υπάρχουσα κατάσταση. Ως νέο φοιτητικό κίνημα λέμε ότι με κόμβο την 17η Νοέμβρη θα ξαναβγούμε στον δρόμο με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, καταλήψεις μαζί με τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα".
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Γιάννης Τσαμαντάκης αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των εορτασμών υπογραμμίζοντας πως "και οι τρεις λέξεις που σηματοδότησαν αυτήν την ημέρα ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι επίκαιρες και τα τρία αυτά συνθήματα θα πρέπει να είναι οι δρομοδείκτες στους αγώνες του ελληνικού λαού".

ΤΟ ΠΑΜΕ
Ξεχωριστή συγκέντρωση και διαδήλωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ με αφετηρία την πλατεία 1866. Τα μέλη του κατέληξαν επίσης στο Ηρώο της Πόλης, όπου και κατέθεσαν στεφάνια.
"Σήμερα μπαίνουν δύο δρόμοι. Αυτός που ακολουθεί η αστική τάξη και ο άλλος δρόμος είναι η συγκρότηση ενός λαϊκού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων σε μια κατεύθυνση αλλαγών στην εξουσία", τόνισε το μέλος του ΠΑΜΕ κ. Φ. Ρηγανάκος καλώντας τους εργαζόμενους και τη νεολαία "να μην αφήσουν αυτήν την κυβέρνηση να πάρει ούτε ανάσα".

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Αφορμή η επέτειος για επανακαθορισμό στόχων
«Οφείλουμε να τιμούμε το Πολυτεχνείο, όχι ως μια τυπική επέτειο, αλλά ως αφορμή για επανακαθορισμό οραμάτων και στόχων, για την έξοδο της πατρίδας από την κρίση, για μια ευνομούμενη Πολιτεία, για μια ποιοτική δημόσια παιδεία, για ελευθερία, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη».
Αυτό τονίζουν σε μήνυμά τους με την ευκαιρία της 38ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης και η Δημοτική Αρχή. Και συμπληρώνουν: «Σ’ αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι. Η Δημοτική Αρχή Χανίων, εύχεται η επέτειος του Πολυτεχνείου να μην χάσει ποτέ το αληθινό της νόημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου