Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011


ΓΙΑ ΑΚΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Απειλή η διάβρωση
Δημοσιεύθηκε στις: 21-11-2011

Αντιμέτωπο με τη διάβρωση βρίσκεται και πάλι το βόρειο μέτωπο των ακτών των Χανίων και ειδικά στο τμήμα από το Κολυμπάρι μέχρι τα Χανιά, όπως έδειξε και η πρόσφατη κακοκαιρία. Οι μικροζημιές στο τοιχίο μπροστά στον οικισμό του Κολυμπαρίου έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, που τα τελευταία χρόνια διαιωνίζεται, με αποκορύφωμα τις σοβαρές ζημιές στον παραλιακό δρόμο το 2005.
Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν έντονα, την ίδια ώρα που για την προστασία του κόλπου των Χανίων εκκρεμούν δύο προτάσεις:
- Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την κατασκευή τριών κυματοθραυστών ανοιχτά του Κολυμπαρίου.
- Οι προτάσεις του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και του καθηγητή κ. Κώστα Συνολάκη για μελέτη για όλο τον κόλπο των Χανίων, εμπλουτισμό των ακτών με άμμο, τοποθέτηση ειδικού διχτυού στον βυθό, ώστε να σταματήσουν οι κυματισμοί.
«Δυστυχώς ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν μπορείς να σταματήσεις τη διάβρωση ρίχνοντας πέτρες, όπως έγινε πριν από πέντε χρόνια», τονίζει, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο κ. Κ. Συνολάκης, συμπληρώνοντας πως «είχαμε πει ότι η διάβρωση θα προχωρήσει στο υπόλοιπο τμήμα της παραλίας και σιγά - σιγά θα την εξαφανίζει».
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου έχει εναντιωθεί στην κατασκευή κυματοθραυστών καθώς, όπως έχει επισημάνει, όπου τοποθετήθηκαν, ειδικά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δεν έλυσαν το πρόβλημα.

ΗΠΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«Εμείς ως Εργαστήριο είχαμε προτείνει συγκεκριμένα πράγματα και ήπιες μεθόδους παρέμβασης με ανάπλαση της ακτής, με εμπλουτισμό με άμμο, με το ειδικό δίκτυ. Αυτές οι προτάσεις δεν κόστιζαν πάνω από 300.000 ευρώ και τους κάναμε και τζάμπα τη μελέτη. Ωστόσο, δεν εισακουσθήκαμε από την πρώην Νομαρχία», αναφέρει ο κ. Συνολάκης, τονίζοντας πως η πρόταση του Εργαστηρίου «θωρακίζει» την περιοχή δημιουργώντας ουσιαστικά ένα «μαξιλάρι» προστασίας για όλη την ακτή. «Ο,τι έγινε ήταν προβλέψιμο. Από το 2009 εμείς είχαμε κάνει τις τελικές προτάσεις μας, μας αγνόησαν και προσωπικά το περίμενα ότι δυστυχώς η διάβρωση θα συνεχιστεί».

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΜΜΟΛΗΨΙΕΣ
Το ζήτημα, που έχει πολλές φορές επισημάνει ο κ. Συνολάκης, είναι ότι, παρά τις κατά καιρούς καταγγελίες, το φαινόμενο των παράνομων αμμοληψιών, ειδικά στον ποταμό Ταυρωνίτη, αλλά και αλλού, συνεχίζεται. «Λέμε για έργα προστασίας κ.λπ., αλλά αυτήν την πενταετία ξέρετε πόσα κυβικά άμμου έχουν χαθεί εξαιτίας των παράνομων αμμοληψιών; Δεν βλέπω να γίνεται κάτι για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, που ουσιαστικά επιτείνει το φαινόμενο της διάβρωσης. Αν δεν γίνει κάτι πάνω και σε αυτό το ζήτημα, άδικα ασχολούμαστε με τη διάβρωση των ακτών», εξηγεί ο καθηγητής.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
Την ίδια στιγμή, ανήσυχοι, μετά και την τελευταία κακοκαιριά, εμφανίζονται οι κάτοικοι του Κολυμπαρίου. «Εμείς ζητάμε μία μόνιμη λύση για την εξασφάλιση της περιοχής από το λιμάνι μέχρι το ποτάμι του Σκουτελώνα», αναφέρει ο κ. Νικηφόρος Τσεπαπαδάκης, κάτοικος και ιδιοκτήτης καταστήματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εφαρμοστεί η λύση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Προβλέπεται η κατασκευή τριών κυματοθραυστών μήκους 80 μ. ο καθένας με 40 μέτρα διάστημα ανάμεσά τους. Από όσο γνωρίζουμε έγινε μία δοκιμή του σχεδίου στα Εργαστήρια του Μετσόβιου και είχε 90% επιτυχία και έδειχνε ότι χρόνο με τον χρόνο δημιουργούνταν παραλία και σταματούσε η διάβρωση», λέει ο κάτοικος.
Εχοντας πρόσφατες τις μνήμες από τις ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στο παραλιακό μέτωπο τόσο το 2005 όσο και το 2007 οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. «Αν τον μήνα Νοέμβριο έχουμε τέτοιες θάλασσες και κινδυνεύει να μπει το νερό στα σπίτια μας, τι θα γίνει τον Δεκέμβριο, τον Γενάρη και τον Φεβρουάριο; Είμαστε πολύ ανήσυχοι και καλούμε τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Σημειώνεται ότι για τις νέες μικροζημιές δεν είχε ενημερωθεί το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε τελευταία με την κακοκαιρία στο λιμάνι του Κολυμπαρίου, όπου έσπασε το πλαϊνό τοιχίο, κάτι που δείχνει πως στο συγκεκριμένο σημείο 'δουλεύει' σχηματικά η θάλασσα. Οι παρεμβάσεις που γίνονται είναι πάντα εμβαλωματικές, δεν είναι συνολικές», ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Οπως επεσήμανε ο κ. Μαλανδράκης: «Δύο πράγματα έχουμε κάνει μέχρι τώρα: από τη μία προσπαθούμε μέσω του καθηγητή κ. Μουντζούρη να πάρουμε μία μελέτη προκειμένου να συνεχίσουμε την ωρίμαση του έργου. Από την άλλη πλευρά, σε συνεργασία με την Περιφέρεια -καθώς το σημείο επισκέφθηκε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Αρναουτάκης, μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Βουλγαράκη- συζητήσαμε έτσι ώστε να δοθεί μια λύση σε συνεργασία και με το Λιμενικό Ταμείο». Σύμφωνα με τον δήμαρχο γίνεται μία προσπάθεια ένταξης του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. από όπου υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και γι’ αυτό τον λόγο έγινε και η επίσκεψη του κ. Αρναουτάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου