Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πρόβλημα η νοθεία του ελαιολάδου
Δημοσιεύθηκε στις: 04-11-2011

Σε μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί το θέμα της προστασίας του ελαιολάδου καθώς το προϊόν πέφτει θύμα νοθείας με σκοπό το εύκολο κέρδος.
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε στη χθεσινή ημερίδα, στο πλαίσιο του «Olivebioteq», από την κα Εφη Χριστοπούλου, στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στη συνεδρία, αναφορικά με το μέλλον του ελαιολάδου, η κα Χριστοπούλου επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα διεθνή πρότυπα έχουν καθορίσει τα φυσικά, χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ελαιολάδων και πυρηνελαίων και έχουν προβλέψει μεθόδους αξιολόγησης των χαρακτηριστικών αυτών προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του ελαιολάδου και να προστατευθεί από πιθανή νοθεία του με άλλα φυτικά έλαια. Ωστόσο, εξαιτίας της υψηλής τιμής του το ελαιόλαδο γίνεται θύμα νοθείας με σκοπό το εύκολο κέρδος. Ως εκ τούτου, η προστασία του ελαιολάδου αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη παράμετρο».
Η κα Χριστοπούλου επεσήμανε, σε άλλο σημείο της ομιλίας της, πως «οι ομάδες των ειδικών χημικών στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες εργάζονται σε αυτόν τον τομέα και τα αποτελέσματα των ερευνών τους περιλαμβάνονται ή τροποποιούν τα διεθνή πρότυπα. Την τρέχουσα περίοδο, τα θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος για τις ομάδες εμπειρογνωμόνων είναι: η ενιαία μέθοδος για τον προσδιορισμό των στερολών και της ερυθροδιόλης και ουβαόλης, ο προσδιορισμός αλκυλικών εστέρων, η μέθοδος προσδιορισμού διγλυκεριδίων και πυροφαιοφυτίλης, τα όρια περιεκτικότητας σε λινολενικό οξύ, τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ελαιολάδου που παρεκκλίνουν από τα επίσημα όρια και η εξέλιξη νέων προτύπων του ελαιολάδου σε τρίτες χώρες. Από τα παραπάνω στοιχεία, οι εμπειρογνώμονες χημικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στα ελαιόλαδα των νέων ελαιοπαραγωγικών χωρών, τα οποία αποκλίνουν από τα καθορισμένα όρια. Απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια προκειμένου να εξακριβωθεί, αφενός η αυθεντικότητα των ελαιολάδων και αφετέρου η ταξινόμησή τους».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Στις προκλήσεις και στις προοπτικές του ελαιολάδου αναφέρθηκε εκ μέρους του Ελληνικού Συνδέσμου Βιοτεχνών Τυποποίησης Ελαιολάδου ο κ. Π. Καραντώνης. «Οπως είναι γνωστό το ελληνικό ελαιόλαδο βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από σοβαρές προκλήσεις. Οι προοπτικές και κατά συνέπεια οι επιδόσεις που επιφυλάσσει το αύριο και γενικότερα το μέλλον στο ελληνικό ελαιόλαδο, θα εξαρτηθούν σε καθοριστικό βαθμό από την αποτελεσματικότητα που θα επιδείξει η χώρα και γενικότερα όλοι όσοι εμπλέκονται με την τύχη του προϊόντος στην αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό ελαιόλαδο εντοπίζονται εντός και εκτός της χώρας. Η καταγραφή, η ανάλυση και κυρίως ο τρόπος αντιμετώπισής τους αποτελούν κρίσιμη και ταυτόχρονα καθοριστική παράμετρο σε κάθε συζήτηση, που στοχεύει να προσεγγίσει την υπόθεση: 'επόμενη μέρα και προοπτικές του ελληνικού ελαιολάδου'», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καραντώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου