Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011


ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Ναι σε σφαγείο στα Ροδωπού
Δημοσιεύθηκε στις: 10-11-2011

Θετικό, στην πρόθεση ιδιώτη να κατασκευάσει σφαγείο στην περιοχή Ροδωπού Κολυμβαρίου, εμφανίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά. Το θέμα τέθηκε ενημερωτικά στην τελευταία συνεδρίασή του παρότι ο Δήμος δεν έχει ουσιαστικά αρμοδιότητα στο να πάρει σχετική απόφαση.
«Εγινε μια ενημέρωση του Δ. Σ. για την πρόθεση ιδιώτη να κάνει σφαγείο στα όρια του Δ.Δ. Κολυμπαρίου και συγκεκριμένα στα Ροδωπού. Αυτός είχε ξεκινήσει τη διαδικασία πριν από μερικά χρόνια, είχε πάρει τις ανάλογες -μέχρι ενός βαθμού- άδειες και είχε χωροθετηθεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία στα Ροδωπού. Ηρθε, λοιπόν, στον Δήμο να ρωτήσει αν ο Δήμος έχει αντίρρηση για μια τέτοια επένδυση», ανέφερε στα «Χ.Ν.» ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης.
Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στο Δ.Σ., παρουσία των Τοπικών Συμβουλίων της περιοχής, στο πλαίσιο μιας ευρείας ενημέρωσης και διαβούλευσης. «Το θέμα που μπήκε από εμάς είναι αν ο Δήμος, το Δ.Σ. η Τοπική Κοινωνία είναι αντίθετη στη δημιουργία ενός σφαγείου στην περιοχή, ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση. Το Δ.Σ. έκρινε ότι δεν είναι αντίθετο στο σφαγείο, αλλά ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να τηρηθούν όλοι οι απαραίτητοι και νόμιμοι περιβαλλοντικοί όροι και οι τεχνικές προδιαγραφές προκειμένου να διασφαλίζεται και η δημόσια υγεία αλλά και η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των σφαγείων. Επίσης, σε κάθε βήμα που θα περνάει αυτή η μελέτη ο Δήμος θα έχει πλήρη ενημέρωση και λόγο ανεξάρτητα αν τυπικά δεν οφείλεται να ενημερώνεται. Μιλάω για την περιβαλλοντική μελέτη για το αν η παραγωγική του δυνατότητα, είναι τέτοια που δεν υποχρεώνεται να φέρει στον Δήμο τεχνοοικονομική μελέτη και αν φυσικά όλα πάνε καλά -και η τοπική κοινωνία δεν έχει αντίρρηση- θα βάλουμε θέμα αντισταθμιστικών οφειλών για την περιοχή, αυτά βέβαια όταν και εφόσον και εάν προχωρήσει μέχρι τέλος η διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.
Αναφορικά με τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής ο κ. Μαλανδράκης ανέφερε πως "ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδωπού έχει συγκαλέσει μια Γενική Συνέλευση στην οποία ειπώθηκε ότι αν τηρηθούν αυτά που λέμε και εμείς δεν έχουν καμία αντίρρηση». Από τα μέλη του Δ.Σ. διαφώνησε ο κ. Νταγκουνάκης, όχι με τη ύπαρξη των σφαγείων αλλά με το ότι θεωρεί ότι θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τον έλεγχο του κράτους ή του Δήμου.
«Η όλη διαδικασία έγινε στο πλαίσιο της διαφάνειας, ώστε να συζητούνται όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να υπάρχει ευρεία διαβούλευση ώστε να ξέρουμε για τι πράγματα μιλάμε», ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.

ΤΟ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Το ζήτημα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η χρηματοδότηση του οποίου ολοκληρώνεται στο τέλος της χρονιάς τα τεθεί από τον κ. Μαλανδράκη στο Δ.Σ. της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων. «Ένα θέμα που θα συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΠΕΔ με δική μου πρόταση είναι αυτό των κοινωνικών δομών και ειδικότερα το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", που πήρε μια παράταση μέχρι το τέλος του 2011 μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας για την απασχολησιμότητα. Αυτό το πρόγραμμα λήγει στα τέλη του χρόνου και πρέπει με κάθε τρόπο να στηριχθεί. Είναι ένα μείζον θέμα για την τοπική κοινωνία. Δεν μπορεί σε Δήμους Καλλικρατικούς να μην προσφέρουμε το πρόγραμμα αυτό», ανέφερε ο κ. Μαλανδράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου