Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Μονάχος στον θάνατο ισοβίτης των φυλακών Χανίων

Eνας ιερέας, ένας φίλος, ο υπεύθυνος του γραφείου κηδειών και δύο φύλακες… αυτοί ήταν όλοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι στην κηδεία ενός 56χρονου το πρωί της Δευτέρας στον Αγιο Λουκά.
Ισοβίτης κρατούμενος στο Κατάστημα Κράτησης “Κρήτη 1” στην Αγιά είχε φύγει από τη ζωή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από παθολογικά αίτια. Για να γίνει η κηδεία πέρασε ένα δεκαπενθήμερο και χρειάσθηκε να πραγματοποιηθεί έρανος από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και να συνδράμει το γραφείο κηδειών και η ενορία του Αγ. Λουκά.
«Είχα πάει στον Αγ. Λουκά για ένα 9ημερο μνημόσυνο και μετά θα ακολουθούσε μια κηδεία. Κηδειόχαρτο δεν υπήρχε και ρώτησα τίνος είναι η κηδεία» μας ανέφερε Χανιώτης που ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έμεινε εμβρόντητος καθώς πρώτη φορά έβλεπε κηδεία με μόλις 5 άτομα. «Δεν ξέρω τι έκανε αυτός ο άνθρωπος που ήταν όπως έμαθα από την Αθήνα αλλά ευτυχώς που υπήρχαν και οι φύλακες και το γραφείο κηδειών γιατί σίγουρα δεν του άξιζε να μην του γίνει μια σωστή κηδεία» μας είπε χαρακτηριστικά.
Τα στενά συγγενικά πρόσωπα του κρατούμενου είχαν φύγει από τη ζωή, ενώ ο αδελφός του ήταν επίσης κρατούμενος σε άλλη φυλακή. Έτσι για να γίνει η κηδεία του συνέδραμαν κάνοντας έρανο οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ενώ το γραφείο τελετών Μανταδάκη προσφέρθηκε να κάνει αφιλοκερδώς την κηδεία. Τελικά την τελευταία στιγμή βρέθηκε ένας φίλος του νεκρού που έδωσε ένα ποσό για τα έξοδα και το γραφείο κηδειών ανέλαβε τα υπόλοιπα.
Ο ιδιοκτήτης του γραφείου κηδειών κ. Γιώργος Μανταδάκης μας είπε ότι λειτουργώντας ανθρωπιστικά ανέλαβε ένα μέρος του κόστους προκειμένου να γίνει μια κανονική τελετή για τον 56χρονο κάτι που δεν γίνεται για πρώτη φορά, ενώ τα χρήματα που συγκέντρωσαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι πιθανόν να να δοθούν για ένα κέρασμα στη μνήμη του.


ΤΑΡΑΧΩΔΗΣ ΖΩΗ
Ο 56χρονος ήταν στη φυλακή από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 όταν ενεπλάκη μαζί με άλλους 6 σε ένοπλη ληστεία που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός ανθρώπου.
Στη συνέχεια έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο για μια προσπάθεια απόδρασης στις φυλακές της Κέρκυρας όπου μαζί με άλλους κρατούμενους είχε σκάψει ένα λαγούμι πολλών μέτρων με σκοπό να περάσουν κάτω από τη φυλακή και να καταλήξουν στο δρόμο μια προσπάθεια που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή.
Τα τελευταία χρόνια κρατούνταν στις φυλακές των Χανίων. Χάρις στις προσπάθειες ορισμένων ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων δεν τον γνώριζαν καν, είχε μια αξιοπρεπή αποχώρηση από τα εγκόσμια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου