Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Φοιτητικοί και νεανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί πανεπιστημιακών ιδρυμάτων

Οι φοιτητικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν τη δική τους ιστορία για τα Χανιά, μέσα από το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ).
Στις συχνότητες τους θα ακούσεις και μουσικές που δεν είναι mainstream, συγκροτήματα και είδη που έχουν “εξοριστεί” από τους εμπορικούς σταθμούς. Παράλληλα νεανικά σχόλια και απόψεις και καλή διάθεση. Τους σταθμούς αυτούς γνωρίζουμε καλύτερα μέσα από το σημερινό μας αφιέρωμα.
  • Aπό αριστερά Μ. Κιούφης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Ξυδάκης στο studio του “Ράδιο Ενταση”
του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Aπό αριστερά Μ. Κιούφης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Ξυδάκης στο studio του “Ράδιο Ενταση” του Πολυτεχνείου Κρήτης.
  • Aπό αριστερά Μ. Κιούφης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Ξυδάκης στο studio του “Ράδιο Ενταση”
του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Aπό αριστερά Μ. Κιούφης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Ξυδάκης στο studio του “Ράδιο Ενταση” του Πολυτεχνείου Κρήτης.
  • Aπό αριστερά Μ. Κιούφης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Ξυδάκης στο studio του “Ράδιο Ενταση”
του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Aπό αριστερά Μ. Κιούφης, Στ. Μαυρομάτης, Γ. Ξυδάκης στο studio του “Ράδιο Ενταση” του Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Με “ένταση” στα ερτζιανά
Είκοσι πέντε χρόνια στα fm και στο διαδίκτυο, με 120 μετέχοντες και κάτι λιγότερο από 60 εκπομπές το “Ράδιο Ένταση” ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου Κρήτης αποτελεί μια μικρή “μουσική όαση”. Είδη μουσικής που καλύπτουν όλα τα γούστα, νεανικές φωνές πίσω από τα μικρόφωνα, παράλληλες δράσεις όπως πάρτι και κοινωνικές εκδηλώσεις στο… ρεπερτόριο του σταθμού, που ακούγεται από τους 93,5 στα fm και διαδικτυακά στο http://www.entasiradio.tuc.gr/
«Η ενασχόληση με το ραδιόφωνο θα είναι ίσως η πιο ζωντανή φοιτητική μου ανάμνηση όλα αυτά τα χρόνια» μας λέει ο Στέλιος Μαυρομάτης, το πιο παλιό μέλος του “Ράδιο Ενταση” από το 2013. Μας μιλάει για την ιστορία του σταθμού από το 1995, τα παιδιά που το έστησαν, τις στιγμές ανόδου και κάμψης, τα προβλήματα που υπήρξαν το διάστημα 2011-2013, την επανεκκίνηση του “Ράδιο Ενταση” από τότε μέχρι σήμερα.
«Το ραδιόφωνο ήταν πιο κοντά στα δικά μου ενδιαφέροντα για αυτό και αποφάσισα να ασχοληθώ. Οταν ξεκινήσαμε ήταν 15 άτομα, το κλίμα ήταν εξαιρετικό και η πρώτη μου εκπομπή ήταν αθλητική» θυμάται ο Στέλιος που τονίζει την πολύ μεγάλη στήριξη από το Πολυτεχνείο. «Ο πρύτανης μας ο κ. Διαμαντόπουλος ήταν στην ραδιοφωνική ομάδα της σχολής του στον Καναδά και έχει αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και μας στηρίζει πάρα πολύ» λέει.
Για τον Γιώργο Ξυδάκη η ενασχόληση με το ραδιόφωνο «είναι μια… ψυχοθεραπεία» δηλώνει χαμογελώντας. «Εψαχνα να βρω κάτι πέρα από τη σχολή και το βρήκα στο ραδιόφωνο. Το ότι σε ακούει κόσμος χωρίς να σε βλέπει είναι μεγάλη πρόκληση να τους κεντρίσεις την προσοχή, να τον κρατάς μπροστά στο δέκτη με τον λόγο και τη μουσική σου. Το συναίσθημα είναι μαγικό και αυτή η αλληλεπίδραση όμορφη» τονίζει.
Ρωτάμε τον Γιώργο για την πιο απαισιόδοξη και την πιο ενθαρρυντική κουβέντα που έχει ακούσει για την ενασχόλησή του με το σταθμό. «Και οι δύο είναι από τον ίδιο συμφοιτητή μου. Στην αρχή όταν αποφάσισα να ασχοληθώ μου έλεγε “πού πας να μπλέξεις”… πριν από μια εβδομάδα μου εκμυστηρεύτηκε πως αυτό που κάνουμε είναι πολύ όμορφο και αξίζει! Παρά τις δυσκολίες, τεχνικές ή και ανθρώπινες γιατί είμαστε μια ομάδα που θα υπάρχουν και παρεξηγήσεις και καβγάδες, έχουμε καταφέρει να παραμένουμε δεμένοι, ενωμένοι και αυτό φαίνεται…», απαντάει.
Στα χαρακτηριστικά του σταθμού τα πολλά πάρτι που κάνει κάθε χρόνο. Ξεκίνησαν από τον μικρό εσωτερικό χώρο του καφέ και έφτασαν να συγκεντρώνουν και 2000 άτομα στο αίθριο των παλιών κτηρίων του Πολυτεχνείου.
«Ολες μας οι εκδηλώσεις έχουν κοινωνικό χαρακτήρα. Συγκεντρώνουμε είτε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, είτε παιγνίδια για το Κοινωνικό Παντοπωλείο» λέει ο Μάριος Κιούφης, που από το 2017 είναι μέλος του σταθμού. Ο σταθμός είναι μη κερδοσκοπικός
«Είδα μια ανακοίνωση στο Fb ότι άνοιξαν θέσεις για το “Ράδιο Ενταση” και είπα να το δοκιμάσω. Ξεκίνησα με φόβο μπροστά στο μικρόφωνο γιατί ήταν κάτι που έκανα πρώτη φορά αλλά με τη στήριξη των παιδιών, πλέον το studio είναι ένας πολύ οικείος χώρος για μένα» λέει ο Μάριος.
Τα παιδιά δηλώνουν εντυπωσιασμένα από τη στήριξη του κόσμου των Χανίων και από το πόσο κοντά είναι στο σταθμό. «Εχουμε εισπράξει πολλή αγάπη και για αυτό και θέλουμε να την επιστρέφουμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας» σημειώνει ο Στέλιος, ενώ ο Μάριος επισημαίνει πως «αυτό που έχει κρατήσει τον σταθμό όλα αυτά τα χρόνια είναι το αληθινό μεράκι και η αγάπη των παιδιών που ασχολούνται με αυτόν».


ΕΛΜΕΠΑ – πρώην ΤΕΙ: Rat με μουσικές για όλα τα γούστα
Με μουσικές για όλα τα γούστα, από κρητικά μέχρι ροκ και με αρκετούς, παλιούς και νέους μουσικούς παραγωγούς, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ, πρώην ΤΕΙ Χανίων), ο RAT έχει επανέλθει δριμύτερος και εκπέμπει συνεχώς μέσα από το Διαδίκτυο.
Ο σταθμός ξεκίνησε το 1999 στα FM και στη συχνότητα των 95,2 Mhz. Το 2005 σταμάτησαν οι εκπομπές στις ραδιοσυχνότητες καθώς είχαν προκύψει διάφορα ζητήματα.
Το 2018 ο RΑΤ ξεκίνησε πάλι να εκπέμπει αλλά προς το παρόν μόνο στο διαδίκτυο μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση: https://ratfm.chania.teicrete.gr/
Οι φοιτητές που τον έχουν αναλάβει καταβάλουν προσπάθειες για να εκπέμψουν και πάλι στα Fm -μένει, ωστόσο, να λυθούν προβλήματα αδειοδότησης.
Ο σταθμός έχει στούντιο σε κτήριο του ΕΛΜΕΠΑ στη Χαλέπα.
Στα ιδρυτικά μέλη της νέας προσπάθειας είναι ο Νίκος Τζουγκαράκης ο οποίος εξηγεί:
«Ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει πάλι το 2018. Εχουμε σχεδόν δύο – τρία χρόνια λειτουργίας. Είχε σταματήσει για ένα μεγάλο διάστημα. Υπήρχαν θέματα σχετικά με τις άδειες και σχετικά. Τον άνοιξα με δική μου πρωτοβουλία και δύο άλλων μελών. Εκπέμπουμε πλέον διαδικτυακά και σίγουρα στόχος όλων των παιδιών είναι να εκπέμψουμε και στα fm».
Ο ίδιος αναφέρει ότι «υπάρχουν πάρα πολλές μουσικές εκπομπές και όχι μόνο. Προσπαθουμε να καλύψουμε όλη τη γκάμα».
Οπως ακόμη μας λέει ο Νίκος, ο σταθμός στηρίζεται από τους καθηγητές ενώ «έχει και εκπομπή που μιλάμε μαζί με τους καθηγητές για προβλήματα του ΕΛΜΕΠΑ.
Επίσης, από το στούντιο του σταθμού έχουν περάσει καλλιτέχνες, όπως ο Αντώνης Μαρτσάκης, ο Γιώργος Στρατάκης και ο Αντώνης Μαρινάκης.
Ο Νίκος κάνει «τρεις εκπομπές. Η μία εκπομπή είναι συνεντεύξεις με καθηγητές. Η άλλη είναι με κρητικά και η τρίτη με ελαφρολαϊκά».
«Ο σταθμός -συμπληρώνει ο ίδιος- αποτελεί μια όμορφη ενασχόληση με τα παιδιά να μαθαίνουν ηχοληψία και να γίνουν μουσικοί παραγωγοί».
Ο Κωνσταντίνος Μήγιος είναι καινούργιος μουσικός παραγωγός με εκπομπές με κλασικά ροκ τραγούδια αλλά και με μουσικά νέα και ιστορικές αναδρομές στη ροκ.
«Υπάρχει σχετική ανταπόκριση από φίλους, γνωστούς και άτομα που ακούνε γενικότερα τον ραδιοφωνικό σταθμό», αναφέρει. Ο ίδιος παίζει και ροκ μουσική σε καφέ-μπαρ της περιοχής.
Ο Χρήστος Ανταλόπουλος κάνει μαζί με έναν συμφοιτητή του αθλητική εκπομπή με ειδήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάθε Σάββατο 1 – 3 και κάθε Πέμπτη.
Ο Λευτέρης Τσουχλαράκης κάνει εκπομπή μαζί με τον Νίκο Τζουγκαράκη κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 7 – 9 μ.μ. ενώ καλούν στο στούντιο καλλιτέχνες της κρητικής μουσικής.
Η Ισαβέλλα Βογιατζή έκανε εκπομπή στο παρελθόν, ένα “ψυχοσόου”, όπως το χαρακτηρίζει.
«Αναλύαμε θέματα, είχαμε μηνύματα, λύναμε προβλήματα, περνούσαμε όμορφα», ανέφερε.
Ο Φάνης Σακελλαρίδης ασχολείται με την ηχοληψία ενώ ετοιμάζει εκπομπή με ποπ μουσική.
Ο Πάρης Καρυοφίλης είναι από τα νεότερα μέλη του σταθμού και ετοιμάζει τη δική του εκπομπή.
Ολοι οι φοιτητές είναι γοητευμένοι από τη μαγεία των ραδιοφωνικών εκπομπών και την επικοινωνία με τους ακροατές του διαδικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου