Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Βουνά από σκουπίδια στον Χ.Υ.Τ.Υ Ακρωτηρίου (φωτ.)

Eχει ξεπεράσει προ πολλού το προβλεπόμενο ύψος ο ΧΥΤΥ στο Ακρωτήρι αφού σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.Ν.” ο λόφος με απορρίμματα που έχει σχηματισθεί, ξεπερνά τα 100 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας όπως προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια!
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του νέου κυττάρου που θα δεχθεί τα απορρίμματα. Από μεριάς της ΔΕΔΙΣΑ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση για τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου καθώς υπήρχαν ελπίδες ότι θα ολοκληρωθεί ο ΧΥΤΥ νωρίτερα από τους 12 μήνες που προβλέπει η σύμβαση.
Και αυτό προκειμένου να ξεκινήσει εκεί η εναπόθεση των υπολειμμάτων ώστε να κλείσει ο πρώτος ΧΥΤΥ, το πρώτο κύτταρο, που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2002 που έκλεισε οριστικά ο Κουρουπητός και που έχει “κορεστεί” εδώ και μια 10ετία. Για το λόγο αυτό στο ανατολικό τμήμα του ΧΥΤΥ από την πλευρά της θάλασσας δεν αποθέτονταν υπολείμματα για λόγους ασφαλείας.
ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΕΚΣΚΑΦΕΣ
Σημειώνεται ότι οι εργασίες για το νέο ΧΥΤΥ προχωρούν με εκσκαφή του εδάφους που είναι πετρώδες και για το σκοπό αυτό γίνεται εκτεταμένη χρήση δυναμιτών.
Η επέκταση θα κοστίσει με βάση τον προϋπολογισμό 4.671.818 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) συγχρηματοδοτείται από το το Ταμείο Συνοχής και Εθνικούς Πόρους.
Στα πλαίσια των εργασιών προβλέπονται εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης του ΧΥΤΥ και έργα στεναγοποίησης του, δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων, έργα διαχείρισης βιοαερίου, περιβαλλοντικής παρακολούθησης, αντιπλημμυρικής προστασίας, άλλα έργα υποδομής, ενώ ιδιαίτερης σημασίας είναι η κατασκευή βιολογικού καθαρισμού για τη διαχείριση των υγρών στραγγισμάτων του ΧΥΤΥ για την οποία προβλέπονται 6 μήνες.
ΝΕΟ Δ.Σ. ΔΕΔΙΣΑ
Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε και επίσημα το νέο Δ.Σ. της ΔΕΔΙΣΑ. Πρόεδρος ο : Τσουπάκης Μιχαήλ, αντιπρόεδρος Ηλιάκης Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος: Κουτράκης Ιωάννης και μέλη οι Αλόγλου Αναστάσιος, Γιακουμογιαννάκης Μύρων, Δερελής Γεώργιος, Λαδάκης Εμμανουήλ, Μακράκη Χαριτάκη Χρυσάνθη, Μαλακωνάκης Ιωάννης, Μαρμαριτσάκης Νικήτας, Τσαπάκος Γεώργιος.


Καθαρισμοί παραλιών
5Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε από τον Δήμο Χανίων ότι από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Πρασίνου και της ΔΕΔΙΣΑ, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες του δήμου Χανίων μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, έχοντας ολοκληρωθεί ο καθαρισμός στην παραλία της Νέας Χώρας ενώ θα συνεχιστούν οι εργασίες στον Σταλό και στο Ακρωτήρι.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κλαδέματος και κοπής δέντρων σε σημεία που απαιτούνταν όπως στον Βλητέ, στην περιοχή του Ακρωτηρίου αλλά και στον κεντρικό ιστό, όπως στην οδό Ακρωτηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου