Κυριακή 7 Ιουνίου 2015
ΓΙΑ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες
Παρέλαβαν τις «διαπιστωτικές πράξειςμε τις οποίες επιστρέφουν στις θέσεις τους
06Επιστροφή με το χαμόγελο στα χείλη και όρεξη για δουλειά στις σχολικές αίθουσες και στα εργαστήρια για τους 44 εκπαιδευτικούς, που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα στα Χανιά, μαζί με άλλα 2.000 άτομα σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2013.
Οι εκπαιδευτικοί παρέλαβαν χθες τις “διαπιστωστικές πράξεις” με τις οποίες επιστρέφουν στις θέσεις τους, στις ειδικότητες που είχαν και πριν με βάση τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης δηλώνουν δικαιωμένοι και καλούν γονείς και παιδιά να εγγραφούν στις ειδικότητες του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών στο ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου, του τομέα υγείας και πρόνοιας στο ΕΠΑ.Λ. Ελ. Βενιζέλου και στον τομέα αισθητικής – κομμωτικής στον χώρο του Δαιδάλου.
«ΜΑΣ ΑΠΕΛΥΣΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ…»
Η Αγγελική Ψαράκη μας εξηγεί πως «το καλοκαίρι του 2013 υπήρχε έντονη ανάγκη -από την τότε κυβέρνηση- να απολύσουν κόσμο από το δημόσιο. Βρήκαν 51 ειδικότητες από την τεχνική εκπαίδευση και χωρίς καμία αξιολόγηση και κανέναν προγραμματισμό τις κατήργησαν. Οι 600 εξαιρέθηκαν για ειδικούς λόγους (πολύτεκνοι, δύο πτυχία κ.λπ.) Δεν μας βρήκαν ούτε ένα πλαστό πτυχίο, ούτε έναν πλαστό τίτλο και έψαχναν 1.5 χρόνο. Ολοι διορισμένοι από το Α.Σ.Ε.Π. και επετηρίδα, όχι με ρουσφέτια και γι’ αυτό μας διάλεξαν, γιατί δεν ανήκαμε σε κανένα κόμμα και ήμασταν ο πιο αδύναμος κρίκος στην εκπαίδευση όπως οι καθαρίστριες του Υπ. Οικονομικών. Συσπειρωθήκαμε, το παλέψαμε και επιστρέψουμε στα καθήκοντά μας χωρίς κανείς να μπορεί να μας προσάψει το ο,τιδήποτε».
Η Χρυσούλα Σταμπολάκη δηλώνει «το καλοκαίρι που μας έκλεισαν υπήρχαν 22.000 παιδιά στις ειδικότητές μας. Τα παιδιά αυτά πήγαν σε άλλους τομείς των δημόσιων ΕΠΑ.Λ. χωρίς να το θέλουν ή αναγκάστηκαν να πάνε σε ιδιωτικές Σχολές και να πληρώσουν ακριβά τις σπουδές τους. Πλέον επιστρέφουμε στα σχολεία, ξανανοίγουμε τα εργαστήρια και η ποιότητα των σπουδών που θα προσφέρουμε θα είναι καλύτερη. Καλύτερη, γιατί τα αναλυτικά προγράμματα έχουν αλλάξει, τα μαθήματα είναι διαφορετικά, η ύλη έχει αλλάξει και το πείσμα μας είναι μεγαλύτερο».
«ΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ…»
Ανάμεσα στους καθηγητές υπάρχει μία πίκρα ακόμα για τις επιθέσεις που δέχθηκαν από τα τότε κυβερνητικά στελέχη και τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης, επιθέσεις που συνεχίσθηκαν και πρόσφατα.
«Μας είπαν “πελάτες” του Υπουργού, κ. Κατρούγκαλου, επειδή κάποιοι συνάδελφοι τον είχαν προσλάβει ως δικηγόρο τους. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που βγήκε ευρωβουλευτής -τον Μάιο του 2014- παραιτήθηκε απ’ όλες τις υποθέσεις που είχε αναλάβει. Απ’ όλους τους δικηγόρους που απευθυνθήκαμε ο κ. Κατρούγκαλος ήταν από τους πλέον έντιμους και αυτός που ζήτησε τα λιγότερα χρήματα για την αμοιβή του. Η επίθεση σε βάρος του ήταν στοχευμένη με πολύ συγκεκριμένες επιδιώξεις, αλλά κατέπεσε όπως είδαμε και αναγκάστηκαν και οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες να σιωπήσουν».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των καθηγητών, στους 23 μήνες που έμειναν σε διαθεσιμότητα κόστισαν περίπου 30 εκατ. ευρώ στο κράτος αφού λάμβαναν το 75% του μισθού τους.
«Μας είχαν 23 μήνες με 800 ευρώ μέσο όρο ο καθένας να καθόμαστε, την ώρα που θα μπορούσαμε να εργαζόμαστε στα σχολεία, να μη διαλύσουν τα εργαστήρια, να μη χρειαστεί να πάρουν αναπληρωτές. Μέσα σε μία μέρα ανέτρεψαν τα σχέδιά μας για την τεχνική εκπαίδευση, τα προσωπικά μας όνειρα. Μας έκλεισαν έξω από τις τάξεις μαζί με τα παιδιά. Τώρα λένε ότι ο μόνος λόγος που προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση ήταν για να σπάσουν τον “τσαμπουκά” της μονιμότητας στο δημόσιο και αυτό ήταν λάθος. Προσωπικά σκέφτομαι πως αν στο Υπουργείο Παιδείας ήταν τόσο άστοχος ο σχεδιασμός, αφού δεν λογάριασαν καθηγητές, μαθητές ούτε τα λεφτά που έχει βάλει το κράτος για να φτιάξει αυτά τα εργαστήρια, φανταστείτε τι είχε γίνει στα άλλα Υπουργεία» μας λέει η Αγγελική Ψαράκη.
Οι καθηγητές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους για τη νυν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, τους συναδέλφους και τους συνδικαλιστές για τη συμπαράσταση και τονίζουν τη στήριξη του απλού κόσμου. «Ο απλός κόσμος που κουβέντιαζε μαζί μας, πληροφορούνταν πώς έχουν τα πράγματα, δεν έμενε στα ψεύδη από τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης σε βάρος μας και έλεγε ότι είναι μαζί μας. Αυτό λέει πολλά» καταλήγει η Κατερίνα Τσαμαντάκη.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/epistrofi-stis-scholikes-ethouses/#ixzz3cOtlr5pd
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου