ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Αρνητική πρωτιά
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 9 Ιανουαρίου 2014 9:59 πμ - Σχολιάστε
» Πρωταθλητής το νησί σε διαδικτυακές απειλές
Πρωτιά στον διαδικτυακό εκφοβισμό (bullying) παρουσιάζει η Κρήτη σε πανελλαδικό επίπεδο, την ίδια ώρα που η χώρα μας είναι δεύτερη πανευρωπαϊκά σε ανάλογα περιστατικά διαδικτυακών απειλών και εκφοβισμών.
Αυτό επεσήμανε χθες από τα Χανιά, στο πλαίσιο του σεμιναρίου του Ανοικτού Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δ. Χανίων ο κ. Γιώργος Κορμάς, ιατρός, επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
KORMASΕρωτηθείς από τους δημοσιογράφους ο κ. Κορμάς μίλησε για την πανευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών τη χρονιά που πέρασε. «Είδαμε -είπε- ότι δυστυχώς είμαστε δεύτερη χώρα σε διαδικτυακό εκφοβισμό και αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Κρήτη είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα όπου αναπτύσσεται ο διαδικτυακός εκφοβισμός! Αυτό συνδέεται με τον πραγματικό κόσμο και την αίσθηση που υπάρχει για τη “λεβεντιά” της Κρήτης που μπορεί να παρεξηγείται και να περνά έτσι στο Διαδίκτυο. Αυτό θα το δούμε, εγώ πιστεύω ότι συνδέεται, όπως επίσης ότι είναι μεγάλη η εξοικείωση του νησιού με το Ιντερνετ λόγω του τουρισμού».
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η λογική που υπάρχει σε αρκετούς κατοίκους του νησιού ότι «είμαι Κρητικός, δεν χαμπαριάζω, αν μου την πεις, θα σου την πέσω», περνά και στο Διαδίκτυο.
«Η έρευνα που κάναμε έχει να κάνει με παιδιά ηλικίας 14 – 16 ετών. Συνήθως τα παιδιά πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού με την έννοια ότι βρίζονται, εκφοβίζονται, πολλές φορές εκβιάζονται με σεξουαλικό περιεχόμενο, παρενοχλούνται ουσιαστικά σεξουαλικά, αποκλείονται από δραστηριότητες, ζουν ουσιαστικά το bullying στο Διαδίκτυο. Αυτός ο εκφοβισμός προέρχεται από συνομηλίκους τους κυρίως, αλλά και από μεγάλους και αυτό είναι το πρόβλημα. Τώρα δεν έχουμε τα μηχανάκια έξω από τα σχολεία, με τους εξωσχολικούς, αλλά τους 25ρηδες και 30ρηδες που σερφάρουν στο Διαδίκτυο ακατάπαυστα και προσεγγίζουν 13χρονα και 14χρονα. Και μας έχει απασχολήσει πολλές φορές πέρα από περιστατικά παιδεραστίας να έχουμε φαινόμενα αποπλάνησης. Δηλαδή να φεύγουν παιδιά από το σπίτι τους και να μπλέκουν με ενηλίκους», είπε ο επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Κορμάς, ως υπεύθυνος της γραμμής “Υποστηρίζω” του “Ελληνικού Δικτύου Ασφαλούς Διαδικτύου” (τηλ.: 80011015, χωρίς χρέωση), επεσήμανε ότι καθημερινά δέχονται κλήσεις για διάφορα θέματα που αφορούν το Ιντερνετ. «Συνολικά έχουμε δεχθεί πάνω από 5.500 κλήσεις μέχρι σήμερα εκ των οποίων 2.500 είναι θέματα εξάρτησης από το Διαδίκτυο, ψεύτικων προφίλ. Εμείς δίνουμε τις πρώτες συμβουλές, αλλά είναι σημαντικό να τονιστεί πως σε αυτά τα θέματα έχουν εκπαιδευτεί στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου που μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά», κατέληξε ο κ. Κορμάς.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/arnitiki-protia/#ixzz2pvtBG4OO
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου