Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014
ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Εντονη ανησυχία
Γράφει: Γιώργος Κώνστας-Δημήτρης Μαριδάκης -Παρασκευάς Περάκης - 13 Ιανουαρίου 2014 9:27 πμ - Σχολιάστε
» Ενστάσεις της επιστημονικής κοινότητας καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία του εγχειρήματος
» Σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον από τα υλικά και τα παράγωγα της υδρόλυσης
1Σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως παθήσεις στα μάτια, στο δέρμα, μέχρι και καρκινογενέσεις, μπορεί να προκαλέσουν τα υλικά και τα παράγωγα της διαδικασίας που θα εφαρμοστεί για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Μεσόγειο. Στα περισσότερα από αυτά -επίσης- είναι σαφείς οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδιαίτερα στη θαλάσσια ζωή ενώ για κάποια δεν υπάρχουν καν δεδομένα.
Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), στην οποία “τρέχει” μέχρι της 19 Ιανουαρίου προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάληψη της μεταφοράς και διαχείρισης χημικών, λυμάτων και συναφών υλικών, τα οποία θα καταστρέφονται με μέθοδο ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί -πειραματικά, όπως αποκάλυψαν τα “Χ.Ν.”- στη Μεσόγειο.
Μάλιστα στις πολυσέλιδες αναφορές του Ερευνητικού Κέντρου του αμερικανικού στρατού (ECBC) για τη συμπεριφορά, ασφάλεια και διαχείριση αυτών των υλικών, ξεκαθαρίζεται πολλάκις ότι «τα δεδομένα που παρουσιάζονται είναι πραγματικά και αποτελέσματα δοκιμών, αλλά δεν πρέπει να λαμβάνονται ως εγγυήσεις για τις οποίες το Υπουργείο Αμυνας των Η.Π.Α. ή το ECBC αναλαμβάνει νομική ευθύνη. Προσφέρονται αποκλειστικά για να ληφθούν υπόψη και κάθε χρήση των δεδομένων ή των πληροφοριών της ανάλυσης θα πρέπει να εναρμονίζεται με τον ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό νόμο».
ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοσιεύματα που παρουσίαζαν τη Γερμανία ως χώρα υποδοχής των χημικών όπλων αναπαρήγαγαν τα γεγονότα με ανακρίβεια καθώς δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον όλο προγραμματισμό της επιχείρησης. Τα χημικά όπλα μεταφέρονται στην Ιταλία με το “Ark Futura” και από εκεί θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό “CAPE RAY”, στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της υδρόλυσης σε διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης. Τα απόβλητα που θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία θα μεταφερθούν στη Γερμανία και σε άλλες χώρες υποδοχής, όπως η Βρετανία, που χθες εκδήλωσε ανάλογο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας από τα “Χ.Ν.” και από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το κύριο μέλημα όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι να τελειώνουν γρήγορα με αυτή την υπόθεση. Αυτό άλλωστε διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Την ώρα, λοιπόν, που αρκετές χώρες αρνούνταν να καταστραφούν στο έδαφός τους τα χημικά, προκρίθηκε η λύση της πειραματικής εφαρμογής της υδρόλυσης εν πλω με το σύστημα FDHS, το οποίο, όπως οι ίδιοι οι Αμερικανοί παραδέχτηκαν, δεν έχει εγκατασταθεί ξανά σε πλοίο.
Με την όλη διαχείριση του θέματος να παραπέμπει σε… άρπα κόλλα, εύλογα είναι τα ερωτήματα της επιστημονικής κοινότητας.
SAMOLADASΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Χαρακτηριστικοί είναι οι προβληματισμοί του καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλη Σαμολαδά, ο οποίος, μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, εξέφρασε την ανησυχία του μετά από σχετική έρευνα που έκανε για τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί.
«Το μηχάνημα φτιάχτηκε κατά παραγγελία από εργαστήριο του αμερικανικού στρατού μέσα σε ελάχιστο χρόνο καθώς πέρασαν 20 εβδομάδες από την παραγγελία και την παράδοση. Για να σχεδιάσεις ένα μηχάνημα και να το δοκιμάσεις είναι πολύ λίγος χρόνος. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα μηχάνημα αδοκίμαστο ως προς την αντοχή του σε συνεχή λειτουργία και αναρωτιέμαι πώς ξέρουμε αν θα αντέξει ή αν θα προκύψει κάποια βλάβη;».
Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου εξηγεί ακόμα ότι αυτό το μηχάνημα έχει χωρητικότητα επεξεργασίας 5 – 25 τόνους καθημερινά, άρα η διαδικασία θα κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα, γεγονός άλλωστε που έχουν παραδεχθεί και οι εκπρόσωποι του OPCW.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμολαδά αντίστοιχος προβληματισμός προκύπτει και από δημοσιεύματα του επιστημονικού Τύπου, όπως το έγκυρο περιοδικό “New Scientist”.
Εκεί άλλωστε είχαν εκφραστεί ενστάσεις ήδη από τον Σεπτέμβριο, με χαρακτηριστικότερη αυτή του Τζέιμς Κέτσαμ (ερευνητή στο ECBC τη δεκαετία του ’60), ο οποίος πριν λίγους μήνες δήλωνε: «Οι ποσότητες για τις οποίες μιλάμε μπορεί να είναι εκατοντάδες τόνοι και η ιδέα της διασποράς τους σε διάφορα σημεία για καταστροφή είναι αμφισβητήσιμη». Ο ερευνητής μάλιστα σημείωνε ότι «ενδέχεται να απελευθερωθούν φονικά αέρια με καταστροφικές συνέπειες».
synolakhs4711Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ
Την απορία του για τη στάση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο ζήτημα εξέφρασε, μιλώντας στα “Χ.Ν.” και ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης Κώστας Συνολάκης.
«Η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας είναι μια διεθνής προσπάθεια που η Ελλάδα όφειλε να είχε εμπλακεί από την αρχή ώστε να είχε περισσότερες διαπραγματευτικές δυνατότητες στην εξέλιξή της. Είναι δυνατόν να διαβάζουμε επί μήνες στον Τύπο για τα σχέδια του διεθνούς “consortium” που έχει αναλάβει την καταστροφή τους και να μην αναρωτιόμαστε αν και κατά πόσον θα γινόταν κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο με δυνητικές συνέπειες στις θάλασσές μας;», διερωτάται ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Δεν γνωρίζω πλέον πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι δικές μας αντιδράσεις, αλλά αξίζει να προσπαθούμε γιατί σίγουρα έτσι σηκώνουμε τον πήχη όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν. Στη χειρότερη περίπτωση που υλοποιηθούν τα σχέδια του “consortium”, υπάρχουν και οι διεθνείς συμβάσεις όπως η “MARPOL”. Σας θυμίζω ότι η εκστρατεία καθαρισμού του κόλπου του Μεξικού κόστισε στη BP δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις και εργασίες. Η Ελλάδα πρέπει να αποστείλει ελληνικό πολεμικό ή ερευνητικό πλοίο που θα παρακολουθεί τις εργασίες και θα εκτελεί συνεχείς μετρήσεις αερίων και υγρών και, αν υπάρξει παραβίαση της “ΜΑRPOL” ή άλλη ανησυχητική εξέλιξη, να δράσει ανάλογα. Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει να χρηματοδοτηθεί από το “consortium” μακροχρόνιο πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας των νερών και του βυθού στην περιοχή, ώστε, αν οι εργασίες δεν έχουν το περιγραφόμενο από τους εμπνευστές αίσιο τέλος, να υπάρξει ικανός χρόνος μελέτης και αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης».
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Μετά τις ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, αλλά και στο Ευρωκοινοβούλιο, συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, για ένα θέμα που αναδείχθηκε από τα “Χ.Ν.”, αλλά ξεπέρασε πλέον όχι μόνο τα σύνορα της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας.
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
Επείγουσα ερώτηση κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Αν τα υπολείμματα διατεθούν στη θάλασσα, υπάρχουν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους για τα οικοσυστήματα, την αλιεία, τους θαλάσσιους οργανισμούς και την παράκτια ζώνη. Η μέθοδος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για αυτά τα χημικά και μάλιστα στη θάλασσα, πολύ περισσότερο σε κλειστή θάλασσα, όπως η Μεσόγειος με ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Η ζώνη που φαίνεται ότι θα γίνουν οι διαδικασίες καταστροφής και πιθανόν διάθεσης των υπολειμμάτων επεξεργασίας είναι σημαντική για τη βιοποικιλότητα, τις παράκτιες κοινότητες και τους αλιείς», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής και ερωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Είναι σε γνώση της το συγκεκριμένο σχέδιο; Εχει σχετικές διασφαλίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Ο.Η.Ε. και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Οπλων; Τα υπολείμματα πρόκειται να διατεθούν στη θάλασσας ή αλλού;
Είναι η διαδικασία συμβατή με τις διατάξεις της Σύμβασης και του Πρωτοκόλλου του Λονδίνου για την Αποφυγή Ρύπανσης της Θάλασσας; Εχουν εκπονηθεί ειδικές μελέτες για τυχόν επιπτώσεις σε θαλάσσια οικοσυστήματα, είδη και παράκτιες κοινότητες;
Προτίθεται να ενημερώσει την επιστημονική κοινότητα, το Ευρωκοινοβούλιο και την κοινή γνώμη για την ακριβή διαδικασία και ταυτότητα των χημικών ουσιών που θα καταλήξουν τυχόν στη θάλασσα και πιθανές επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο περιβάλλον;
Προτίθεται να παρακολουθήσει στενά τη διαδικασία και να συμβάλει πιθανόν σε ασφαλέστερη μέθοδο καταστροφής των χημικών όπλων;».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Την ίδια ώρα και σε τοπικό επίπεδο παραμένουν τα ερωτηματικά και η ανησυχία με τον Σύλλογο Χανίων “Φίλοι του Βυθού” να απευθύνει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αναφέροντας αναλυτικά:
«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
μετά από την πρόσφατη δημοσίευση του BBC και την αναδημοσίευση των “Χανιώτικων νέων” σχετικά με το τεράστιο ζήτημα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα διεθνή ύδατα δυτικά της Κρήτης προκύπτουν εύλογα ερωτήματα.
Γιατί επελέγη η διαδικασία καταστροφής εν πλω σε διεθνή ύδατα, αντί για την επίγεια καταστροφή τους στην ίδια τη Συρία ή σε άλλο έδαφος; Συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τη διαδικασία αυτή;
Αν η διαδικασία καταστροφής ενέχει περιβαλλοντικούς κινδύνους, γιατί αυτή λαμβάνει χώρα σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος και όχι σε ανοιχτή θάλασσα (για παράδειγμα στον Ατλαντικό);
Για πόσους μήνες θα λαμβάνει χώρα αυτή η επικίνδυνη διαδικασία, δεδομένου ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές (π.χ. περιοδικό New Scientist, άρθρο της 13ης Σεπτ. 2013) το σύστημα FDHS που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να επεξεργαστεί μόνο 5 ως 25 τόνους χημικών όπλων την ημέρα;
Ποια είναι η αξιοπιστία του συστήματος καταστροφής FDHS, δεδομένου ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με πίεση χρόνου (20 εβδομάδες), δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ είτε εν πλω είτε σε έδαφος και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του βασίζονται σε ελάχιστες δοκιμές στο εργαστήριο κατασκευής, το οποίο δεν αναλαμβάνει νομική ευθύνη ως προς την ακρίβεια αυτών των αποτελεσμάτων;
Γιατί δεν λαμβάνετε υπόψη σας τη γνώμη έγκριτων επιστημόνων, Ελλήνων και ξένων, όπως για παράδειγμα του καθ. Ευ. Γιδαράκου του Πολυτεχνείου Κρήτης, δ/ντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων, που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα και την ασφάλεια της διαδικασίας καταστροφής;
Δεδομένων των παραπάνω δυσχερειών, ποιος έχει εκτιμήσει την πιθανότητα ατυχήματος ώστε να αξιολογηθεί ότι αυτή είναι αποδεκτή;
Σε περίπτωση ατυχήματος ποιος έχει μελετήσει για τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους παράκτιους πληθυσμούς της Μεσογείου;
Εχει η κυβέρνηση ζητήσει από την Ε.Ε. δεσμεύσεις στήριξης για την περίπτωση που το περιβάλλον, ο τουρισμός και κατ’ επέκταση η οικονομία μας πληγεί από τυχόν ατύχημα κατά την πολύμηνη αυτή διαδικασία;
Θα υπάρξουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, που σε περίπτωση ατυχήματος, θα ενημερώσουν τις παράκτιες χώρες για να ληφθούν μέτρα προστασίας των πληθυσμών;
Εχετε εξασφαλίσεις ότι, στην περίπτωση ατυχήματος, το Αμερικανικό Ναυτικό που διεξάγει την όλη επιχείρηση, θα λειτουργήσει με γνώμονα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στο θαλάσσιο περιβάλλον και στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών και όχι στη βάση του πολιτικού και οικονομικού κόστους της Αμερικανικής κυβέρνησης;
Εν κατακλείδι, θεωρούμε επικίνδυνες τις παραπάνω πρακτικές και ζητούμε από την κυβέρνηση να πιέσει ώστε η τρέχουσα διαδικασία της καταστροφής εν πλω να εγκαταλειφθεί και η καταστροφή των όπλων αυτών να διεξαχθεί με ασφαλέστερες μεθόδους. Αν παρόλα αυτά η διαδικασία συνεχιστεί, ζητούμε από την κυβέρνησή μας συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση, το οποίο ακόμη δεν έχει συμβεί».
ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ
Παράλληλα, ο ίδιος Σύλλογος, με επιστολή του προς τα “Χ.Ν.”, καταγγέλλει «την αδιαφορία των συμμάχων μας για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων». Αναλυτικά οι “Φίλοι του Βυθού” επισημαίνουν: «Χωρίς έκπληξη διαβάσαμε στην έγκριτη εφημερίδα σας την απόφαση των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, που, υπό τις ευλογίες του Ο.Η.Ε., αποφάσισαν να καταστρέψουν το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου δυτικά της Κρήτης, με κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων, αλλά και του θαλάσσιου οικοσυστήματος.
Λέμε ότι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός, μιας και η αδιαφορία των συμμάχων μας για το περιβάλλον και υγεία των ανθρώπων είναι γνωστή σε εμάς τους Χανιώτες από την αλόγιστη χρήση και δοκιμή κάθε μορφής οπλικού συστήματος στο Πεδίο Βολής Κρήτης, μολύνοντας αέρα, στεριά και θάλασσα, αλλά πάντοτε “…αφού διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία του περιβάλλοντος και τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και τα διεθνή πρότυπα” (βλ. απάντηση εκπροσώπου του Υπ. Αμύνης των Η.Π.Α στην εφημερίδα σας).
Μας εκπλήσσει όμως η υποκριτική στάση της Ε.Ε. που αφενός προτρέπει και απαιτεί από τα κράτη – μέλη να σεβαστούν τις αποφάσεις της για τη διατήρηση ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος στη Μεσόγειο και από την άλλη δηλώνει αναρμόδια και αδιαφορεί για να αποτραπεί ένας σοβαρός περιβαλλοντικός κίνδυνος (βλ. απάντηση επιτρόπου κ. Ποτότσνικ στην εφημερίδα σας).
Οι “Φίλοι του Βυθού” πιστεύουν ότι, αν υπάρχουν έντυπα, όπως τα “Χ.Ν.” και δημοσιογράφοι που δεν φοβούνται να γράψουν την αλήθεια, αλλά βεβαίως και σκεπτόμενοι πολίτες, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Για τον σκοπό αυτό αποφασίσαμε να στείλουμε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό, θέτοντάς του τα ερωτήματα και τις ανησυχίες μας».
Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Την αντίθεσή της με τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση στην Κρήτη. «Είναι σαφές ότι η εγκληματική αυτή πράξη ενάντια στο περιβάλλον και τους κατοίκους της Μεσογείου γίνεται εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος της προεδρίας της Ε.Ε., της πλήρους ταύτισης με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, της πολιτικής των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων, των μαζικών απολύσεων, της καταλήστευσης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα, των ρατσιστικών εγκλημάτων στη Λαμπετούζα και στο Αιγαίο. Απαιτούμε η Περιφέρεια Κρήτης να πάρει άμεσα θέση, να ζητήσει εξηγήσεις και να ενημερώσει για το τι πρόκειται να συμβεί και για τα μέτρα στα οποία σκοπεύει να προβεί προκειμένου να σταματήσει αυτό το έγκλημα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση και καταλήγει: «Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η κλιμάκωση των αγώνων μας για την ανατροπή αυτής της επικίνδυνης κυβέρνησης, για την έξοδο από την Ε.Ε. και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του ΝΑΤΟ, το κλείσιμο των αμερικανικών Βάσεων στην Κρήτη και την Ελλάδα».
GRHGORAKHSΑνησυχία στους ψαράδες της Κρήτης
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και διαμαρτυρόμαστε έντονα για τον τρόπο που πάνε να διαχειριστούν τα χημικά της Συρίας μέσα στη Μεσόγειο», δήλωσε στα “Χ.Ν.” o πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Κισάμου κ. Στέφανος Γρηγοράκης.
Μεταφέροντας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των επαγγελματιών αλιέων ο κ. Γρηγοράκης τόνισε πως «δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί θα πρέπει να διαχειριστούν τα χημικά όπλα στον θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου. Εμείς ζούμε από αυτό το επάγγελμα, ζούμε τις οικογένειές μας και ανησυχούμε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος ή σε περίπτωση που θα υπάρξουν απόβλητα από τη διαχείριση που θα πάνε στη θάλασσα. Γιατί δεν τα καταστρέφουν στην ίδια τη Συρία, στον θαλάσσιο χώρο της περιοχής εκεί ή να τα πάρουν αυτοί που τους τα πούλησαν; Γιατί θα πρέπει όλα αυτά να γίνονται δίπλα στις ακτές μας;».
Οι αλιείς διαπιστώνουν τη συνεχή υποβάθμιση του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο που δεν μπορεί να δεχθεί άλλη μια επιβάρυνση και μάλιστα με προϊόντα τόσο τοξικά όπως τα χημικά.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/entoni-anisichia/#ixzz2qIHelXTl
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου