Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014
ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΤΩΝ
Προτάσεις για το χωροταξικό
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 23 Ιανουαρίου 2014 9:36 πμ - Σχολιάστε
Η περιοχή του Μαραθίου στο Ακρωτήρι όπως φαίνεται μέσα από τη Ναυτική Βάση των Η.Π.Α.
Η περιοχή του Μαραθίου στο Ακρωτήρι όπως φαίνεται μέσα από τη Ναυτική Βάση των Η.Π.Α.
Οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. στην Ξυλοκαμάρα.
Οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. στην Ξυλοκαμάρα.
Παρουσίαση των προτάσεων των μελετητών της αναθεώρησης του χωροταξικού της Κρήτης στους τοπικούς φορείς χθες στα Χανιά.
Παρουσίαση των προτάσεων των μελετητών της αναθεώρησης του χωροταξικού της Κρήτης στους τοπικούς φορείς χθες στα Χανιά.
Η περιοχή του Μαραθίου στο Ακρωτήρι όπως φαίνεται μέσα από τη Ναυτική Βάση των Η.Π.Α.Οι εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. στην Ξυλοκαμάρα.Παρουσίαση των προτάσεων των μελετητών της αναθεώρησης του χωροταξικού της Κρήτης στους τοπικούς φορείς χθες στα Χανιά.
Μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. από την Ξυλοκαμάρα στο Μαράθι, δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής επίσης στο Μαράθι, συγκέντρωση των Α.Π.Ε. σε ορισμένα σημεία και ανάπτυξη παραθεριστικής κατοικίας για τον άξονα Καλύβες – Κολυμπάρι είναι μερικές από τις προτάσεις των μελετητών για την αναθεώρηση του χωροταξικού της Κρήτης.
Οι προτάσεις των μελετητών παρουσιάστηκαν χθες το μεσημέρι στον χώρο του Μ. Αρσεναλιού, παρουσία των τοπικών φορέων, με τις αντιδράσεις να είναι ποικίλες.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου της Δ.Ε.Η. τόσο ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής όσο και ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Ξυνίδης σημείωσαν πως αποτελεί πρόταση των μελετητών που δεν είναι αποδεκτή από τους τοπικούς φορείς και ότι τα επόμενα χρόνια οι αλλαγές στον ενεργειακό χάρτη της Κρήτης και της χώρας με το φυσικό αέριο είναι πιθανόν να ακυρώσουν και την ύπαρξη ακόμα μιας τέτοιας μονάδας.
Τόσο η συντονίστρια της μελέτης κα Ράνια Κλουτσινιώτη, που ήταν και συντονίστρια του πρώτου χωροταξικού της Κρήτης, όσο και ο κ. Καλογερής επεσήμαναν πως οι προτάσεις των μελετητών θα κατατεθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό θα κάνει τις παρατηρήσεις του και στη συνέχεια θα έρθουν και πάλι σε διαβούλευση στους τοπικούς φορείς.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΙ
Από τη μεριά του Υ.Π.Ε.Κ.Α. ο εκπρόσωπός του κ. Ράμμος, διευθυντής Χωροταξικού, τόνισε πως απαιτούνται συμβιβασμοί προκειμένου εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, αγροτικός τομέας, τουρισμός, οχλούσες δραστηριότητες να μπορέσουν να “δέσουν”.
Από τους μελετητές επισημάνθηκε χαρακτηριστικά πως το μέχρι τώρα χωροταξικό υλοποιήθηκε ελλειμματικά και απαιτείται μια εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να εφαρμοστεί όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία.
Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ Α.Π.Ε.
Κάνοντας μια πιο εκτενή παρουσίαση των προτάσεών τους οι μελετητές αναφέρθηκαν στις Α.Π.Ε. (ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά). Χαρακτηριστικά τόνισαν πως «επειδή δεν μπαίνει κάποιο όριο από τη νομοθεσία υπάρχουν τρελά αιτήματα για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε όλες σχεδόν τις κορυφές της Κρήτης». Αξιοποιώντας τη σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ανεμογεννήτριες, οι ζώνες αναζήτησης που προτάθηκαν είναι:
• Στα Χανιά σε κορυφές πάνω από την Κάντανο (χωρίς να προσδιορίζουν ακριβώς ποιες) και στη Δυτική Κίσαμο (Σφηνάρι, Αμυγδαλοκεφάλι) όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί.
• Ζώνες επίσης σε Σητεία, Ιεράπετρα (Δίρφη), Ανώγεια και άλλες δύο στο νότιο Ρέθυμνο.
Οπως επισημάνθηκε, στις περιοχές αυτές θα μπορούν να αναπτυχθούν οι Α.Π.Ε. ώστε να μην είναι απλωμένες σε όλο το νησί.
ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αναφορικά με τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Κρήτη:
• Ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Δ.Ε.Η. στην Ξυλοκαμάρα θα πρέπει να μετεγκατασταθεί μέχρι το 2031 στο Μαράθι.
• Το εργοστάσιο των Λινοπεραμάτων στο Ηράκλειο στη θέση Κορακιά ανάμεσα σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
• Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας στον Αθερινόλακκο στο Λασίθι μένει ως έχει.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ
Οι ΒΙ.ΠΕ. (Βιομηχανικές Περιοχές) προτείνονται στις περιοχές όπου προτείνονται και οι σταθμοί της Δ.Ε.Η. Ειδικότερα, στα Χανιά προτείνεται Βιομηχανική Περιοχή επίσης στο Μαράθι, ενώ παράλληλα προτείνονται ΒΙΟ.ΠΑ. (Βιοτεχνικά Πάρκα) σε όλον σχεδόν τον Νομό κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα.
Για την Κίσαμο και την Παλαιόχωρα οι μελετητές προτείνουν υποστηρικτικές εγκαστάσεις για τη διαμονή κόσμου που θα εργάζεται στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα νότια και δυτικά της Κρήτης.
Για τα ΒΙΟ.ΠΑ. ο εκπρόσωπος του Ε.Β.Ε.Χ. κ. Γ. Στριλίγκας ζήτησε άμεσες λύσεις καθώς η έλλειψη χωροθετημένων βιοτεχνικών ζωνών ταλαιπωρεί τους επαγγελματοβιοτέχνες.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ
Στο θέμα της κρουαζιέρας, που αναμένεται ενίσχυσή της τα επόμενα χρόνια, προτείνεται το Ηράκλειο ως home port, λιμάνι δηλαδή εκκίνησης με τη δημιουργία ανάλογων υποδομών, ενώ ως κατάλληλα για κρουαζιέρα χαρακτηρίζονται και τα υπόλοιπα λιμάνια του νησιού (Σούδας, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, Σητείας).
ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Σε ό,τι αφορά την παραθεριστική κατοικία ως περιοχές ανάπτυξής της ορίζονται τέσσερις ζώνες:
• Κολυμπάρι – Καλύβες.
• Γεωργιούπολη – Μπαλί Ρεθύμνου.
• Ηράκλειο – Μήλατος Λασιθίου.
• Σητεία – Αγ. Νικόλαος.
Η μελετήτρια ανέφερε πως γι’ αυτές τις περιοχές θα ήθελε να μην μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή νέων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, αλλά μόνο επεκτάσεις και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων, κάτι που το αναιρεί το χωροταξικό τουρισμού.
Στη νότια Κρήτη ως περιοχές ιδανικές για τουριστικές εγκαταστάσεις ήπιας μορφής χαρακτηρίζονται οι περιοχές:
• Κουντούρα – Παλαιόχωρα.
• Μάταλα – Τυμπάκι.
• Φραγκοκάστελο – Πλακιάς.
• Περιοχές δυτικά της Ιεράπετρας.
Ως ιδανικές για εναλλακτικό τουρισμό χαρακτηρίζονται πολλές περιοχές της ενδοχώρας, ενώ ως περιοχές ήπιας ανάπτυξης οι δυτικές ακτές (Φαλάσαρνα – Λαφονήσι) και οι ανατολικές ακτές του νησιού (Ζάκρος – Βάι).
Υπογραμμίζεται πως για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής είναι απαραίτητο να προβλέπονται από το χωροταξικό.
Αντιδράσεις και ενστάσεις
Η πρόταση για τη μεταφορά της Δ.Ε.Η. στο Μαράθι, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.
Αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής τόνισε πως πρόκειται για “πρόταση” όχι απόφαση και οι εξελίξεις τα επόμενα χρόνια με το φυσικό αέριο και την επερχόμενη διασύνδεση της Κρήτης με καλώδιο με την Ηπειρωτική Ελλάδα το πιθανότερο είναι να οδηγήσει στο κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου της Δ.Ε.Η. στη Δυτική Κρήτη.
«Το Μαράθι είναι μια πρόταση. Πρόκειται για μεγαλεπήβολα σχέδια που μας βρίσκουν αντίθετους ως Δήμο Χανίων. Ειδικά αυτήν την περίοδο, λίγο πριν τις εκλογές, δεν μπορούν να μπαίνουν τέτοια θέματα γιατί δίνουν τροφή στη μικροπολιτική. Αυτό που πιστεύω είναι ότι με την αναμόρφωση του ενεργειακού δεν μπορεί να μπει σε συζήτηση τέτοιο θέμα καθώς το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί μονάδα στη Δυτική Κρήτη», ανέφερε ο κ. Ν. Ξυνίδης.
Στο θέμα του Μαραθίου αναφέρθηκε και ο Α. Παπαδογιάννης λέγοντας πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι σεισμογενής, αλλά και επιβαρυμένη από οχλούσες δραστηριότητες, κάτι που δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους οι μελετητές.
Η συντονίστρια της μελετητικής ομάδας κα Κλουτσινιώτη πάντως ξεκαθάρισε ότι όλα τα χωροταξικά βασίζονται στη συγκέντρωση των δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένες περιοχές ώστε να μην είναι διάσπαρτες σε έναν γεωγραφικό χώρο. Επίσης η κα Κλουτσινιώτη επανέλαβε ότι οι προτάσεις της θα κατατεθούν στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. και στη συνέχεια θα έρθουν προς διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και δεν είναι δεσμευτικές.
Από τη μεριά του ο δήμαρχος Σφακίων κ. Παύλος Πολάκης υπογράμμισε την ανάγκη για σοβαρές πολιτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα που θα αλλάξουν και το μοντέλο ανάπτυξής της κάνοντάς το φιλικότερο στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη γραφειοκρατία και στα προβλήματα που βάζει στη λειτουργία των Δήμων, ενώ τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Κρήτης, το οποίο, όπως είπε, «θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε για το καλό του λαού μας και όχι να το ξεπουλήσουμε εν μια νυκτί όπως ετοιμάζουν τώρα να κάνουν οι κυβερνώντες». Σοβαρές αντιρρήσεις για τις προτάσεις των μελετητών εξέφρασε και ο δήμαρχος Σητείας, ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και άλλων αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων φορέων.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/protasis-gia-chorotaxiko/#ixzz2rFOx6Y6H
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου