Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014
ΣΤΟΧΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΥΜ - ΚΑΠΙ
Ανάκτηση δημοσίου χώρου
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 6 Ιανουαρίου 2014 9:15 πμ - Σχολιάστε
» Με συνύπαρξη επαγγελματικών δραστηριοτήτων και κατοικιών
» Ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Δ. Τσακαλάκης που πήρε το πρώτο βραβείο μιλά στα “Χ.Ν.”
tsakalakisH ανάκτηση του δημοσίου χώρου, η δημιουργική αξιοποίηση της παραλίας και η συνύπαρξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με τις κατοικίες είναι οι στόχοι της μελέτης για το παραλιακό μέτωπο του Κουμ – Καπί, όπως εξήγησε στα “Χ.Ν.” ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Δ. Τσακαλάκης.
Η μελέτη του κ. Τσακαλάκη και των συνεργατών του πήρε το 1ο βραβείο στον σχετικό διαγωνισμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Τμήμα της μελέτης -όπως και των υπολοίπων που πήραν μέρος στον διαγωνισμό- ξεκίνησε να εκτίθεται από χθες στον χώρο του Κ.Α.Μ., ενώ η επίσημη εκδήλωση για την έκθεση θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης.
«Η φιλοσοφία μας μέσα από τη μελέτη ήταν η ανάκτηση του δημοσίου χώρου. Στις περισσότερες Ελληνικές πόλεις και στη περίπτωσή μας, στα Χανιά, η συγκεκριμένη περιοχή ήταν καταπατημένη από τραπεζοκαθίσματα», είπε ο κ. Τσακαλάκης.
koymkapiΣΥΝΔΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ
Αναλύοντας τους στόχους της μελέτης ο αρχιτέκτονας στάθηκε σε τρία σημεία:
• Θέλαμε και το περάσαμε από τη μελέτη, να παραδοθεί η περιοχή στο δημόσιο χωρίς να εξαλειφθεί η ανάγκη των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά να γίνει μία διευθέτηση και να μην είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση.
• Το δεύτερο κομμάτι που έχει ιδιαιτερότητα είναι η συνύπαρξη του αστικού περιβάλλοντος με την παραλία που ο κόσμος τη χρησιμοποιεί για μπάνιο. Τη θεωρήσαμε ως ιδιαίτερο στοιχείο και πλεονέκτημα μεγάλο που δεν το έχουν πολλές πόλεις και προσπαθήσαμε να το ενισχύσουμε με μία σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν τη σύνδεση του επιπέδου της πόλης (πλακόστρωτο) με το επίπεδο της παραλίας και της θάλασσας δημιουργώντας τις αντίστοιχες υποδομές για τους λουομένους.
• Στη συνύπαρξη της δραστηριότητας με την κατοικία. Η περιοχή του Κουμ – Καπί, ενώ είναι προνομοιακή ως προς τη θέση της είναι υποβαθμισμένη ως περιοχή κτηριακά. Πρέπει, η όποια παρέμβαση, να λάβει υπόψη της το κοινωνικό υπόβαθρο, καθώς δεν είναι μόνο έργο βιτρίνας.
ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ
Ερωτηθείς κατά πόσο η μελέτη είναι υλοποιήσιμη ο κ. Τσακαλάκης τόνισε πως «προφανώς και είναι υλοποιήσιμη. Βέβαια, τα σχέδιά μας είναι για τις ανάγκες του διαγωνισμού. Για να διεκδικήσει τη χρηματοδότηση θα πρέπει να μας αναθέσει την εκπόνηση όλων των μελετών, να φτιαχτεί ο σχετικός φάκελος και με αυτόν θα γίνει η διεκδίκηση της χρηματοδότησης».
Για την εκπόνηση της μελέτης συμμετείχαν ως συνεργάτες οι κ. Γ. Δασκαλάκης, Α. Τερεζάκη, Α. Καψάλης, Β. Καραγιάννη, Ε. Σταθοπούλου και ειδ. σύμβουλος ο κ. Θεοφάνης Καραμπάς.
ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Από τη μεριά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης είπε μιλώντας στα “Χ.Ν.” πως: «Ξεκίνησε η έκθεση όλων των συμμετεχόντων στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του Κουμ Καπί. Είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη για την πόλη, αλλά και τον Νομό Χανίων. Νομίζω, ότι η κορύφωση αυτής της διαδικασίας που θα γίνει την Τετάρτη το απόγευμα στις 8 θα δώσει όλες τις απαντήσεις σ’ όλα τα ερωτήματα που έβαλε ο διαγωνισμός», είπε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anaktisi-dimosiou-chorou/#ixzz2pjDJCIGf
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου