Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
Διεθνείς αντιδράσεις για το Ιδρυμα “Ελ. Βενιζέλος”
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 18 Νοεμβρίου 2013 9:41 πμ - Σχολιάστε
Voloudakis
Στο εξωτερικό κοινοποιείται το ζήτημα της διακοπής της χρηματοδότησης του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Δύο μεγάλες εφημερίδες από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη ενδιαφέρονται για το θέμα, ενώ πολύ μεγάλη απήχηση ανάμεσα στις μεγάλες αθηναϊκές εφημερίδες είχε η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα.
Την ίδια στιγμή, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος στις 29 Νοεμβρίου παρουσία του προέδρου της Βουλής, ενώ έχουν ζητηθεί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης περιέγραψε τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν:
•Θα συνεχιστεί η καμπάνια μέσω του ελληνικού Τύπου. Η συνέντευξη που δώσαμε στην Αθήνα απέδειξε ότι ολόκληρος ο Ελληνικός Τύπος και μάλιστα οι μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας προέβαλαν σε πρωτοσέλιδά τους το πρόβλημα του Ιδρύματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος”. Αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο. Ηταν ένα σημαντικό επίτευγμα που δημιούργησε εντυπώσεις και προβληματισμό όχι μόνο στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στον κυβερνητικό και στον αντιπολιτευόμενο χώρο. Πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση του κράτους και στην κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.
• Είμαστε αποφασισμένοι να προβάλλουμε και διεθνώς το θέμα. Ηδη, μας έχουν ζητήσει συνέντευξη δύο από τις μεγαλύτερες ξένες εφημερίδες, από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη και μάλιστα έχει εκφραστεί η διάθεση η συνέντευξη να γίνει από τον υπεύθυνο του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Στο εξωτερικό έχουν προβληματιστεί πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η μεταχείριση για τον μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε τα νεότερα χρόνια η Ελλάδα και έναν από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε κρίσιμες στιγμές της Ευρωπαϊκής ιστορίας.
• Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιδρύματος στις 29 Νοεμβρίου υπό την προεδρεία του προέδρου της Βουλής. Εκεί θα τεθούν κατά τρόπο αποφασιστικό και νηφάλιο τα θέματα που αφορούν την επιβίωση του Ιδρύματος.
• Αποβλέπουμε σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πιστεύουμε ότι θα κλειστεί πολύ σύντομα, γιατί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θερμός φίλος του Ιδρύματος και έχω την αίσθηση ότι εκφράζει και αυτός την ανησυχία του για τις δύσκολες στιγμές που περνάει το Ιδρυμα. Εχουμε ζητήσει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό γι’ αυτό το θέμα.
ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Για το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” τίθεται ζήτημα αξιολόγησης των πολιτικών προσωπικοτήτων και των Ιδρυμάτων τους από το κράτος. «Πρέπει να γίνει κατανοητό και στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες, πως ο Βενιζέλος αποτελεί την κατεξοχήν εμβληματική μορφή της χώρας. Η χώρα οφείλει πάρα πολλά σε αυτόν τον πολιτικό ηγέτη, ίσως και την ίδια της την ύπαρξη. Καλό θα ήταν το ελληνικό κράτος να μιμηθεί αλλες χώρες του εξωτερικού που σέβονται και τιμούν ανάλογες προσωπικότητες. Η Γαλλία έχει ξεχωρίσει τρεις προσωπικότητες και σ’ αυτές δίνει έμφαση στην προβολή του έργου τους. Ο Λουδοβίκος ο 14ος, ο Ναπολέων και ο στρατηγός Ντε Γκωλ. Ανεξάρτητα τι άποψη έχει ο καθένας από εμάς γι’ αυτές τις προσωπικότητες το σημαντικό είναι ότι σε κάποιες χώρες του εξωτερικού κάνουν επιλογές και αξιολογήσεις. Εμείς ζητάμε από το ελληνικό κράτος να κάνει αξιολόγηση και επιλογή! Επιτέλους, δεν είναι ίσοι όλοι από τους κορυφαίους ηγέτες. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση και του έργου των Ιδρυμάτων. Είναι απλό, αυτονόητο και εύκολο, ότι αν το τολμήσει, θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια πιο σταθερή και πιο οραματική πολιτική στον χώρο του πολιτισμού».
Τέλος ο κ. Παπαδάκης χαιρέτησε το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της Βουλής Χ. Μαρκογιαννάκη και του πρώην υφυπουργού Μ. Βολουδάκη και γενικά όλους τους βουλευτές που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους.
Ο Μανούσος Βολουδάκης
Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε την Παρασκευή και ο Μανούσος Βολουδάκης ρωτώντας τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών και Παιδείας, «τι προτίθενται να κάνουν για την αντιμετώπιση του άμεσου προβλήματος, αλλά και για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ιδρύματος».
Στην ερώτησή του ο Χανιώτης βουλευτής της Ν.Δ. υπογραμμίζει πως «αποτελεί τραγική πραγματικά ειρωνεία το γεγονός ότι, φέτος, στην επέτειο των εκατό χρόνων της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, να αντιμετωπίζει το Ιδρυμα τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του. Χώρες της Ευρώπης που ανέδειξαν προσωπικότητες της εμβέλειας του Ελευθερίου Βενιζέλου, χρηματοδοτούν αντίστοιχα Ιδρύματα με πολλαπλάσια ποσά απ’ αυτά που λαμβάνει το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στην ιστορική κληρονομιά του Εθνάρχη, η συνέχιση της λειτουργίας του Ιδρύματος». Παράλληλα, σημειώνει ότι το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, ήταν το αποτέλεσμα πολυετών προσπαθειών δημιουργίας ενός Ιδρύματος πανελλήνιας εμβέλειας, κέντρο έρευνας και μελέτης του έργου και της εποχής του Ε. Βενιζέλου. Το Ιδρυμα συστάθηκε το 2000, με σκοπό τη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής συστηματικής έρευνας και μελέτης της εποχής, του έργου και της ζωής του Ελευθερίου Βενιζέλου. Μεταξύ άλλων ασχολείται με πραγματική επιτυχία με την επιστημονική έρευνα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, την ψηφιοποίηση των αρχειακών τεκμηρίων, τη βιβλιοθήκη, αλλά και τις δράσεις για τη διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και πολιτικής παρακαταθήκης, που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η επιχορήγηση που ελάμβανε το Ιδρυμα, που προερχόταν από το υπουργείο Παιδείας, ήταν της τάξεως των 250.000 ευρώ και κάλυπτε τα λειτουργικά του έξοδα. Διεκόπη το 2010 χωρίς αξιολόγηση και έκτοτε το Ιδρυμα λειτουργεί με έκτακτες χορηγίες».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/diethnis-antidrasis-gia-idrima-el-venizelos/#ixzz2l1UlgsSW
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου