Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013
ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ
Λύση για την άρδευση τα αστικά λύματα
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 9 Νοεμβρίου 2013 11:17 πμ - 1 ΣΧΟΛΙΟ
Ολόκληρο το Ακρωτήρι θα μπορούσε αρχικά να αρδεύσει το νερό από τον βιολογικό καθαρισμό των Χανίων, αν μετατρέπονταν σε τριτοβάθμιας επεξεργασίας από δευτεροβάθμιας που είναι σήμερα. Αρκεί οι βιολογικοί καθαρισμοί να ακολουθούσαν τη τριτοβάθμια επεξεργασία. Αυτή η μετατροπή θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με όχι μεγάλα ποσά από το νέο Ε.Σ.Π.Α. Αυτά μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν στη χθεσινή ημερίδα για την επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων που διοργάνωσαν η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
«Για να κάνουμε απεριόριστη άρδευση και σε κηπευτικά, που καταναλώνονται ωμά, η ποιότητα των εκροών των βιολογικών καθαρισμών σήμερα δεν είναι η κατάλληλη. Χρειάζεται ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας, που για τους βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, είναι πολύ λογικό και μπορεί να ενταχθεί στο νέο Ε.Σ.Π.Α.», επεσήμανε o καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ε. Διαμαντόπουλος μιλώντας στα “Χ.Ν.”.
Οι προδιαγραφές για τη χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων τέθηκαν στη χώρα μας μόλις τον Μάρτιο του 2011 και τον Σεπτέμβριο είχαμε μία τροποποίηση. Ακόμα, δεν έχουν μπει μεγάλα έργα με εξαίρεση βέβαια τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης.
«Στο Ακρωτήρι έρχεται νερό του Ο.Α.Δ.Υ.Κ. από τα Μυλωνιανά, ενώ ο βιολογικός των Χανίων είναι σε μικρή απόσταση και θα μπορούσε να δώσει νερό. Τα επεξεργαζόμαστε ήδη σε πολύ υψηλό βαθμό και με μία μικρή βελτίωση της επεξεργασίας θα έχουμε ένα υδάτινο δυναμικό ώστε να μπορούμε να ποτίσουμε ελιές, αμπέλια, κηπευτικά στ’ Ακρωτήρι», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Από τη μεριά της η κα Χριστίνα Κοτσιφάκη υπεύθυνη του βιολογικού καθαρισμού των Χανίων αναφέρθηκε σε ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε από την Δ.Ε.Υ.Α.Χ. «Στο πλαίσιο του προγράμματος MED εφαρμόσαμε την τριτοβάθμια επεξεργασία στον βιολογικό μας και με μία φωτοβολταϊκή αντλία στέλναμε το νερό στο βοτανικό πάρκο του Πολυτεχνείου και ποτίζονταν μία μικρή έκταση. Θέλαμε να δούμε αν και κατά πόσο μπορούμε να επιτύχουμε τα όρια ποιότητας, τα οποία είναι πολύ αυστηρά. Διαπιστώσαμε ότι σ’ όλες τις κατηγορίες ποιότητας από τις κοινές ρυπαντικές παραμέτρους, μικροβιολογικά φορτία και μέταλλα ήμασταν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πολύ χαμηλότερα απ’ τα όρια που ορίζει η νομοθεσία! Σκοπεύουμε να το κάνουμε και με μια μεγαλύτερη μονάδα για την άρδευση του βοτανικού πάρκου του Πολυτεχνείου Κρήτης», ανέφερε η κα Κοτσιφάκη.
«Αυτή τη στιγμή 7.5 εκ. κυβ. νερού ετησίως από τους βιολογικούς καταλήγουν στη θάλασσα. Είναι μία τεράστια ποσότητα. Μικροβιολογικά -χωρίς την τριτοβάθμια επεξεργασία- το νερό που πετάμε είναι πολύ καθαρότερο από τα επιφανειακά ύδατα που αρδεύουν άλλες περιοχές. Είναι κρίμα να μην μπορέσουμε να αποκτήσουμε τη δυνατότητα με την πλήρη τριτοβάθμια επεξεργασία να διαθέσουμε την ποσότητα αυτού του νερού, αρχικά για την περιοχή του Ακρωτηρίου που είναι κοντά, για το πότισμα των καλλιεργειών, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη (γήπεδα γκολφ, γκαζόν κ.ά.)», είπε η πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κα Νίκη Αποστολάκη.
Η κα Αποστολάκη ανεφέρε πως αν η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. είχε αυτή τη στιγμή το αναγκαίο προσωπικό θα μπορούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα.
ΘΕΤΙΚΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Εμπειρίες από την επαναχρησιμοποίηση της εκροής της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης για άρδευση των εκτατικών καλλιεργειών της πεδιάδας Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο κ. Α. Πανώρας, επιστημονικός συνεργάτης ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Πανώρας τόνισε πως «η εκροή υδάτων από τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης είναι γύρω στα 160 – 180.000 κ.μ. την ημέρα και αρδεύονται γύρω στις 25 -30.000στρ. Αν χρησιμοποιούνταν όλα τα ύδατα, θα μπορούσαν να αρδεύονται 40 -45.000στρ. Μιλάμε για εκτατικές καλλιέργειες στις οποίες μελετήθηκαν οι επιδράσεις του νερού στο έδαφος, στα φυτά, στο αρδευτικό σύστημα και στον άνθρωπο. Τα αποτελέσματα σε ότι αφορά την ποσότητα και την ποιότητα του προϊόντος ήταν εφάμιλλα, αν όχι καλύτερα του νερού που χρησιμοποιούσαμε από γεωτρήσεις».
Ο κ. Πανώρας υπογράμμισε πως προηγμένα τεχνολογικά κράτη, όπως το Ισραήλ, χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια ανάλογα συστήματα.
Είναι σημαντικό ότι οι αγρότες είδαν ως “μάνα εξ’ ουρανού” το νερό από τον βιολογικό της Θεσσαλονίκης.
«Ηταν μία εποχή που η παροχή νερού από τον Αξιό ποταμό είχε μειωθεί! Ηρθαν τότε οι ίδιοι οι αγρότες και μας είπαν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα νερά του βιολογικού καθαρισμού. Τώρα που χρησιμοποιούνται για την άρδευση τα νερά του βιολογικού είναι πολύ ευχαριστημένοι. Ολη αυτή η προσπάθεια βέβαια γίνεται με την επίβλεψη του Τ.Ο.Ε.Β.,του Ινστιτούτου Εγγείων Βελτιώσεων, της Ε.Υ.Α.Θ. (της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης) που διασφαλίζουν ότι τo νερό είναι ποιοτικά άρτιο», κατέληξε ο κ. Πανώρας.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/lisi-gia-tin-ardefsi-ta-astika-limata/#ixzz2kGMbbj5z
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου