Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013
ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Μάθε παιδί μου… ρώσικα
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 5 Νοεμβρίου 2013 9:33 πμ - Σχολιάστε
» Εκατοντάδες Χανιώτες και Χανιώτισσες μαθαίνουν τη γλώσσα προσδοκώντας εύρεση εργασίας
» Το ενδιαφέρον των ενηλίκων για μαθήματα ξεπερνά ακόμη και τα αγγλικά
Mάθε… παιδί μου ρώσικα. Πάνω σε αυτήν τη λογική εκατοντάδες Χανιώτες και Κρητικοί άνεργοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, φοιτητές ξεκίνησαν φέτος μαθήματα ρωσικών καθώς η έκρηξη των επισκεπτών από αυτήν τη χώρα έχει δημιουργήσει τεράστιες ανάγκες στον χώρο των υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης, κοσμηματοπωλεία, μαγαζιά με τουριστικά είδη στην παλιά πόλη σε όλο τον Νομό αναζητούν μέσω αγγελιών εργαζομένους που να μιλούν ρώσικα. «Εχουν μεγάλη πέραση αυτόν τον καιρό. Κοιτάζοντας τις αγγελίες στις εφημερίδες βλέπεις ότι όλοι ψάχνουν κόσμο να μιλά ρώσικα είτε για καφετέριες και εστιατόρια είτε για ξενοδοχεία. Προσωπικά θα ήθελα να εργαστώ σε ρεσεψιόν ξενοδοχείου και οπωσδήποτε χρειάζεται», μας εξηγεί η Ελένη Κουκουράκη. Την κοπέλα τη συναντήσαμε σε Κέντρο Διά Βίου Εκπαίδευσης που έχει βάλει στο πρόγραμμα των μαθημάτων του τα ρώσικα. Φοιτήτρια η Ελένη προσπαθεί να βρει εργασία στον τουριστικό τομέα, όπου, ειδικά από φέτος, τα αιτήματα για εργαζομένους που να γνωρίζουν ρώσικα είναι πάρα πολλά. Οσο για την εκμάθηση της γλώσσας τη βρίσκει «αρκετά δύσκολη. Είμαστε στην αρχή ακόμα και λέμε κάθε αρχή και δύσκολη. Εχει βέβαια και την πλάκα της η προφορά. Οι δικοί μου πάντως με ενθάρρυναν να αρχίσω και να συνεχίσω καθώς πιστεύουν ότι θα έχει αποτέλεσμα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Φασουλάκη. «Εχουμε εστιατόριο στα Σφακιά και φέτος είχαμε πάρα πολλούς Ρώσους πελάτες. Λίγοι από αυτούς γνωρίζουν αγγλικά, επομένως μαθαίνω τη γλώσσα τους για να τους εξυπηρετούμε καλύτερα. Επίσης τον χειμώνα που είμαι στα Χανιά θα ήθελα να βρω μια δουλειά και πιστεύω ότι τα ρώσικα θα με βοηθήσουν γιατί αυτό βλέπω να ζητάνε και τα καταστήματα και στις αγγελίες για ξενοδοχεία θέλουν αγγλικά και ρώσικα», εξηγεί η κοπέλα. Και η ίδια βρίσκει αρκετά δύσκολη την εκμάθησή τους. «Εχει ενδιαφέρον, αλλά είναι και δύσκολη για μας, ειδικά η προφορά. Προσπαθούμε όμως…», επισημαίνει. Με τα ταχύρρυθμα μαθήματα τα κορίτσια πιστεύουν ότι μέσα σε δυόμισι μήνες θα μπορούν να συνεννοούνται και να επικοινωνούν με ρωσόφωνους.
Γαλλική Φιλολογία έχει σπουδάσει η Αναστασία Νικολουδάκη που αναζητά εργασία. «Ειδικά η Γραμματική μου είναι δύσκολη, όμως, φαίνεται ενδιαφέρουσα γλώσσα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Σε σύγκριση με τα γαλλικά είναι σίγουρα πιο δύσκολα· είναι και 33 γράμματα». Οπως μας εκμυστηρεύεται η Αναστασία, οι δικοί της, όταν έμαθαν ότι θέλει να μάθει ρώσικα, στην αρχή ξαφνιάστηκαν. «Επειτα όμως αντιλήφθηκαν ότι είναι μια γλώσσα που μπορεί να σου δώσει επαγγελματικές διεξόδους. Θα είναι καλό για το βιογραφικό μου να έχω τα ρώσικα. Προσωπικά όμως θέλω να τα συνεχίσω ως γλώσσα και να προχωρήσω στην εκμάθησή της ακόμα περισσότερο», καταλήγει η Αναστασία.
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
«Το ενδιαφέρον των ενηλίκων για να καταρτισθούν σε νέες δεξιότητες, σε ξένες γλώσσες και ειδικά στα ρώσικα, έχει αυξηθεί πάρα πολύ», μας εξηγεί ο κ. Βασίλης Ψαράκης, διευθυντής Σπουδών του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης Ενηλίκων “Ερευνα”.
Χαρακτηριστικά ο κ. Ψαράκης μας αναφέρει πως «αυτήν τη στιγμή τα ρώσικα είναι σε πρώτη προτεραιότητα για τον κόσμο και έχουν ξεπεράσει ακόμα και τα αγγλικά. Στα θετικά της τρομακτικής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε είναι ότι πολύς κόσμος αναζητά νέες δεξιότητες για να την αντιμετωπίσει, να μάθει καινούργια πράγματα και να εξοπλιστεί με εργαλεία γνώσης. Στις ξένες γλώσσες τα ρώσικα αυτήν τη στιγμή είναι νούμερο “1”. Εν συγκρίσει με πέρυσι έχουμε αύξηση ενδιαφέροντος 80% και εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε δημιουργήσει 10 καινούργια τμήματα μόνο για ενηλίκους! Υπάρχουν τμήματα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης και τμήματα ετήσιας εκπαίδευσης για αυτούς που θέλουν να επενδύσουν στη γλώσσα και να πάρουν την επίσημη πιστοποίηση από το Ινστιτούτο Πούσκιν».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mathe-pedi-mou-rosika/#ixzz2jnYaFdKi
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου