Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Η κρίση χτυπά και τα φαρμακεία
Γράφει: Γιώργος Κώνστας -Ελένη Φουντουλάκη - 18 Νοεμβρίου 2013 9:45 πμ - Σχολιάστε
Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης απειλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, που προσπαθούν να διατηρηθούν προσβάσιμα για τον πολίτη, την ώρα που οι τιμές των σκευασμάτων παραμένουν ακριβές. Αυτά επισημάνθηκαν στο πλασίο του 11oυ Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου που ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία στα Χανιά, στον χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Μεγάλο Αρσενάλι.
Το συνέδριο που είχε ως τίτλο “Φαρμακεία για τον πολίτη” διοργάνωσε το Συντονιστικό Όργανο Φαρμακευτικών Συλλόγων Κρήτης, με την ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών αναδείχθηκε ο καθοριστικός ρόλος του φαρμακείου στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και της υγείας γενικότερα, καθώς και η ουσιαστική συμβολή του φαρμακοποιού στο κοινωνικό περιβάλλον που δραστηριοποιείται.
Μιλώντας για την οικονομική κρίση στον φαρμακευτικό κλάδο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης τόνισε πως «η κρίση στον κλάδο μας αποτελεί ένα υποσύνολο της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Δεν ήταν δυνατόν τα φαρμακεία να αποτελούν μια νησίδα ευημερίας σε έναν πλανήτη που βυθίζεται. Θα ήταν εξωπραγματικό και ουτοπικό εάν το πίστευε κανείς κάτι τέτοιο».
f3Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη τα φαρμακεία σήμερα υφίστανται «δύο ειδών “χτυπήματα”: το πρώτο προέρχεται από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης της κοινωνίας η οποία φαίνεται στη μείωση των αγορών για μη συνταγογραφημένα όπως καλλυντικά και λοιπά φάρμακα μη συνταγοργραφούμενα και το δεύτερο οφείλεται στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή των χρημάτων που το κράτος δια των συναρμόδιων υπουργείων διαθέτει για φάρμακα. Αυτή η δαπάνη το 2009 ήταν 5.2 δισ. ευρώ, φέτος το 2013 θα κλείσει με 2,3 δισ. ευρώ και προβλέπεται για το 2014 το ποσό αυτό να είναι 2 δισ. ευρώ. Αυτή η συρρίκνωση των χρημάτων που διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, το κράτος, η Πολιτεία, για φάρμακα αφενός μεν επηρεάζει το επίπεδο και το εύρος της φαρμακευτικής περίθαλψης του ελληνικού λαού αλλά επηρεάζει και τον τζίρο, τα εισοδήματα των φαρμακοποιών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε πως στόχος του συνεδρίου ήταν η επιστημονική ενημέρωση των φαρμακοποιών στο πλαίσιο της διαρκούς επιμόρφωσης, τα επαγγελματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με κατάθεση προτάσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού φαρμακείου που βάλλεται από πολλές πλευρές.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα καινοτόμα φάρμακα, τις τρέχουσες εξελίξεις στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τους συνεταιρισμούς φαρμακείων, την αισθητική και συμβουλευτική δερματολογία στο φαρμακείο, τον πολύτιμο ρόλο του βοηθού φαρμακείου, κ.ά..
f5Παραμένουν ακριβά τα φάρμακα
Η μείωση της τιμής των φαρμάκων, πρωτότυπων και γενόσημων, δεν έχει φτάσει στον πολίτη καθώς την ίδια ώρα αυξήθηκαν το επίπεδο της συμμετοχής του στο κόστος που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία!
Η επισήμανση αυτή έγινε χθες στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας του Παγκρήτιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου.
Το ζήτημα της τιμής του φάρμακου τέθηκε από τα “Χ.Ν.” στον κ. Τάσο Βάμβουκα, πρόεδρο του Σ.Φ. Χανίων σε ένα διάλειμμα των εργασιών του συνεδρίου καθώς απασχολεί έντονα τα λαϊκά στρώματα. «Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε πολύ μεγάλες μειώσεις τιμών σε πρωτότυπα αλλά και σε γενόσημα φάρμακα, που βέβαια δεν είναι στα επίπεδα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα φτάσουν. Το ζήτημα βέβαια για τον Έλληνα καταναλωτή δεν είναι μόνο η τιμή του φαρμάκου αλλά και με το τι επιβαρύνεται. Τα τελευταία χρόνια η πολιτεία με την πολιτική που ακολουθεί, έχει αυξήσει τη συμμετοχή του Ελληνα ασθενή με διάφορους τρόπους στο κόστος του φαρμάκου, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν πολύ μικρότερα ποσά» είπε ο κ. Βάμβουκας, συμπληρώντας ότι για πολλές κατηγορίες φαρμάκων η αύξηση της συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι τέτοια που δεν ωφελείται καθόλου από την όποια μείωση της γενικότερης τιμής του φαρμάκου. «Δυστυχώς οι χώρες, όπως τώρα η Ελλάδα, που βρίσκονται σε μνημόνιο είναι αποδεδειγμένο ιστορικά ότι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη υποβάθμιση σε θέματα κοινωνικής προστασίας -στην οποία περιλαμβάνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- και αυτό το βλέπουμε σήμερα» ανέφερε.
ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Βάμβουκας επανέφερε την πρότασή του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακοποιών για δημιουργία συνεταιρισμών από τα μικρά φαρμακεία σε μια προσπάθεια να συνεχίσουν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και να είναι βιώσιμα. «Ο φαρμακοποιός που θεωρείτο μέχρι πρόσφατα μεσαίος, πλέον είναι σήμερα ένας πολύ μικρός επαγγελματίας. Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί έχουν κατέβει προς τα κάτω.
Έχουμε φαινόμενα τριών ταχυτήτων: Μεγάλα φαρμακεία που έχουν επενδυθεί σημαντικά κεφάλαια και έχουν συνεχή ωράρια, μια συρρικνούμενη κατηγορία μέσων φαρμακείων και τα πολλά φαρμακεία είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να αντέξουν κατά την άποψη μου. Γι’ αυτό και η πρόταση που έχω κάνει για αλλαγή του νομικού καθεστώτος και νομοθετική ρύθμιση που να επιτρέπει τα φαρμακεία να ενωθούν, γιατί η σημερινή νομοθεσία έχει μόνο αντικίνητρα και δεν το επιτρέπει στην ουσία. Προτείνω το συνεταιρισμό φαρμακοποιών σε επίπεδο λιανικής και σε επίπεδο Δήμου χωροταξικά με τη διατήρηση πολλών τμημάτων πώλησης».
Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών εξέφρασε τέλος την αντίθεσή του στην παρουσία των πολυεθνικών στον χώρο της λιανικής πώλησης του φαρμάκου. «Στο μυαλό κάποιων κυβερνητικών παραγόντων βρίσκεται η παραχώρηση της λιανικής στις πολυθνικές κάτι που εκφράζει συγκεκριμένα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δυστυχώς σε μια Ελλάδα πειραματόζωο λόγω του μνημονίου, σχεδιάζεται η εφαρμογή ανάλογων μοντέλων. Το ελληνικό φαρμακείο είναι μια μονάδα πρωτοβάθμιας υπηρεσίας. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι εξαιτίας της ύπαρξης πολλών φαρμακείων και της διασποράς τους, υπάρχει σημαντική εξοικονόμηση κόστους για την περίθαλψη των Ελλήνων. Εμείς λέμε “όχι” στα φαρμακεία μέσα στις πολυεθνικές, μέσα στα super market. Το φαρμακείο πρέπει να μείνει μια υγιής μονάδα για να μπορεί να παίξει σωστά τον ρόλο του και να μην γίνει ένα απρόσωπο super market. ».
ΤΟ ΝΕΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Η περαιτέρω βελτίωση των υπηρεσιών των φαρμακείων ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Βασίλη Μπιρλιράκη φαρμακοποιού.
Στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε σε μια σε σειρά από υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στα φαρμακεία όπως παροχής πρώτων βοηθειών, προαγωγή υγείας (προαγωγή υγειινής διατροφής, διακοπή καπνίσματος κ.ά.), πρόληψη ασθενειών, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση.
Ιστορικές αναφορές και πολιτιστικά δρώμενα
Στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο ταξιδιωτικός συντάκτης, κ. Μ. Μανούσακας έκανε μια διαχρονική παρουσίαση του χώρου του Μεγάλου Αρσεναλιού, ενός χώρου όπου από το 1580 αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πόλης των Χανίων, στην αρχή ως τμήμα του Βενετσιάνικου Ναυστάθμου, αργότετα ως το σημαντικότερο σχολείο της Χριστιανικής κοινότητας, Δημοτικό Νοσοκομείο, Δημαρχείο και τελικά Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Ο κ. Μανούσακας επεσήμανε ότι ο λόφος που βρίσκεται το Μεγάλο Αρσενάλι είναι ο λόφος που αναπτυσσόταν ο κεντρικός οικισμός της Μινωικής Κυδωνίας, που τις επόμενες χρονικές περιόδους εξαπλώθηκε σε πολύ μεγάλη έκταση ενώ το παλάτι βρισκόταν στο νότιο τμήμα του λόφου και εκτείνεται από την οδό Κατρέ μέχρι ενδεχομένως στον Αγ. Νικόλαο στη Σπλάντζια.
Να σημειωθεί πως το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ανοιχτή μουσική εκδήλωση για φαρμακοποιούς και το κοινό των Χανίων, από όπου τα έσοδα θα δοθούν για τις αυξημένες ανάγκες του Κοινωνικού Φαρμακείου που λειτουργεί με την αρωγή του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών και του Εργατικού Κέντρου στο κέντρο της πόλης.
«Η εκδήλωση είχε κοινωνικό χαρακτήρα καθώς τα έσοδα θα δοθούν για το Κοινωνικό φαρμακείο που τα έχει πολλή ανάγκη. Δυστυχώς οι ανάγκες του πληθυσμού αυξάνονται» επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Βάμβουκας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κοινωνικού Φαρμακείου κ. Μηνάς Βουλγαρίδης επεσήμανε πως τέτοιες ενέργειες ενίσχυσης του Κοινωνικού Φαρμακείου «δίνουν δύναμη και κουράγιο στην προσπάθεια μας, διότι δεν έχει άλλους πόρους. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθώς η οικονομική κρίση σήμερα έχει τεράστιες συνέπειες στην υγεία των συμπολιτών μας. Οι ανασφάλιστοι αυξάνονται καθημερινά, προστρέχουν σε εμάς για τα φάρμακα που πολλά από αυτά προκύπτουν από ανακύκλωση με τη βοήθεια του Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών αλλά πάρα πολλά άλλα χρειάζεται να τα αγοράσουμε».
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
Eνας φαρμακοποιός που τον κέρδισε η δημοσιογραφία
Ξεχωριστή παρουσία στο συνέδριο ήταν αυτή του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου, ο οποίος πραγματοποίησε ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα “Εξομολόγηση ενός πρώην φαρμακοποιού”.
Ο γνωστός δημοσιογράφος ο οποίος σπούδασε φαρμακευτική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργαζόταν στο φαρμακείο που διατηρεί η οικογένειά του, αναφέρθηκε στη φαρμακευτική κατάσταση σήμερα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος στα “Χ.Ν.” «ασχολήθηκα με τη φαρμακευτική για οικογενειακούς λόγους. Οι γονείς μου ήταν φαρμακοποιοί και θέλανε να με κάνουν φαρκακοποιό αλλά τελικά δεν “πέρασε” το σχέδιό τους. Σπούδασα φαρμακευτική στην Αθήνα και για πολύ λίγο δούλεψα στο φαρμακείο των γονιών μου ως φαρμακοποιός, διότι μετά το “γύρισα” στη δημοσιογραφία αφού με ενδιέφερε πιο πολύ…
Σήμερα, ήδη τα φαρμακεία που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι πάρα πολλά. Δεν χωράνε άλλα. Και η αγορά θα πιέσει τις καταστάσεις περισσότερο» ανέφερε.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/krisi-chtipa-ke-ta-farmakia/#ixzz2l1STvnUz
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου