Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Aνησυχία για τη μείωση της παραγωγής λαδιού
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 1 Νοεμβρίου 2013 10:05 πμ - Σχολιάστε
Ακόμα και στην Πελοπόννησο θα αναζητήσουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο οι μεγάλες χανιώτικες τυποποιητικές εταιρείες προκειμένου να καλύψουν την πιθανή ζήτηση από το εξωτερικό καθώς όλα δείχνουν ότι η παραγωγή της Κρήτης θα μειωθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ηδη μεγάλες εταιρείες στη Δυτική Κρήτη, που έχουν συμβόλαια και εξασφαλισμένες αγορές στο εξωτερικό, προκειμένου να μην τις χάσουν, ετοιμάζονται να αγοράσουν λάδι από την Ηπειρωτική Ελλάδα! Την ίδια στιγμή ελπίζουν ότι οι Ιταλοί, που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες χύμα ελαιολάδου, θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους στο ισπανικό ελαιόλαδο, που, λόγω αυξημένης παραγωγής, η τιμή του θα κινηθεί γύρω στο 2,10 ευρώ το κιλό και όχι στο ελληνικό και κρητικό, που η τιμή του διαμορφώνεται μεταξύ 2,30 και 2,50 ευρώ το κιλό.
ANAGNWSTAKHSΗ “ΤΕRRA CRETA”
«Είμαι πολύ ανήσυχος και μάλλον θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε στη Λακωνία που έχει λάδι που μοιάζει με το δικό μας. Είναι τραγικό να χαθεί πελάτης του κρητικού λαδιού στο εξωτερικό εξαιτίας αδυναμίας παραδόσεως», λέει στα “Χ.Ν.” ο διευθύνων σύμβουλος της “Terra Creta” κ. Μ. Αναγνωστάκης. Η εταιρεία του έχει μπει δυναμικά εδώ και χρόνια στις ξένες αγορές και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ελαιουργείο και τυποποιητήριο στο Κολυμπάρι. «Εκεί που έχουμε κτίσει ένα καλό όνομα ως Κρήτη για την παραγωγή μας κινδυνεύουμε να το χάσουμε. Αυτήν τη στιγμή οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν κάποιες μικρές περιοχές σε διάφορα σημεία της Κρήτης που θα κάνουν λίγο λάδι και είμαστε σε επαφές με τα ελαιουργεία των περιοχών αυτών ώστε να το αγοράσουμε. Χρειαζόμαστε 1.700 – 1.800 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου για το 2014», λέει ο κ. Αναγνωστάκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της “Terra Creta” «υπολογίζουμε ότι όλη η Κρήτη θα παράγει 25.000 τόνους ελαιόλαδο. Πριν 2 μήνες έλεγα 35.000 τόνους και πολύ φοβάμαι ότι σε 15 ημέρες μάλλον θα πω 20.000, γιατί όποιος κάνει μία βόλτα στους ελαιώνες, θα δει ότι οι καρποί αποβάλλονται από τα δέντρα και πέφτουν στο έδαφος “σταφιδιασμένοι”. Τόσο άσχημη χρονιά δεν έχει ξαναγίνει. Δεν υπάρχει προηγούμενό της στην Κρήτη. Είναι στρωμένα τα δέντρα κάτω από τον καρπό που πέφτει». Παράλληλα, ο κ. Αναγνωστάκης επισημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που ευθύνονται για την κακή κατάσταση του ελαιοκάρπου φέτος.
«Βεβαίως επηρέασε αρνητικά ο νοτιάς του Μαΐου, βεβαίως υπήρχε ανομβρία καθώς από τον περασμένο Φλεβάρη δεν έπεσε νερό, αλλά υπάρχει ευθύνη όλων μας των καλλιεργητών γιατί εγκαταλείψαμε, δεν λυπαίνουμε, δεν καλλιεργούμε όπως πρέπει. Και ο ανθρώπινος παράγοντας έχει παίξει πολύ μεγάλη σημασία», καταλήγει.
Η ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.
«Τόση μεγάλη ζημιά στην παραγωγή δεν έχει γίνει εδώ και σαράντα χρόνια μπορώ να πω με βεβαιότητα. Δεν φοβάμαι τόσο αυτήν την ελαιοκομική περίοδο, όσο την επόμενη καθώς, όπως φαίνεται, οι καιρικές συνθήκες συνηθίζουν να μην είναι καλές για την παραγωγή του ελαιολάδου», τονίζει ο κ. Αντώνης Μπουλταδάκης, διαχειριστής της “Αγροτικής Εταιρείας Ανώσκελη Α.Β.Ε.Ε.”.
Αναφορικά με το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες τους, που πέρα από τη δική τους ετικέτα καλύπτουν και το ελαιόλαδο “φασόν” που συσκευάζει η εταιρεία για μεγάλη αλυσίδα ελληνικών super market, ο κ. Μπουλταδάκης αναφέρει πως «αυτήν τη στιγμή έχουμε κάποιες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες μας. Αυτό που θα χρειαστούμε πιθανόν είναι να το αναζητήσουμε στην Πελοπόννησο. Δεν μας έχει πιάσει τρόμος, προσπαθούμε να δούμε πώς θα καλύψουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες μας».
RENIERHSΗ ΕL. RENIERIS
Μια από τις σημαντικές εξαγωγικές εταιρείες ελαιολάδου είναι η El. Renieris με μεγάλες πωλήσεις στο εξωτερικό τυποποιημένου ελαιολάδου.
«Για μας το χειρότερο σενάριο είναι να μην βρίσκουμε καθόλου λάδι και να χάσουμε ό,τι έχουμε δημιουργήσει μέχρι τώρα. Ενα εργοστάσιο το κτίζεις σε έξι μήνες, μια πελατεία θέλει 15 χρόνια για να τη φτιάξεις», τονίζει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Λ. Ρενιέρης. Ο κ. Ρενιέρης εμφανίζεται απόλυτα βέβαιος ότι οι Ιταλοί έμποροι «θα κινηθούν προς την Ισπανία για το χύμα». Για την κάλυψη και των δικών του πελατών, όπως μας δηλώνει, «πέρα από τα Π.Ο.Π. και τα Π.Γ.Ε. ελαιόλαδά μας, που υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι από τα Χανιά, θα πρέπει να απευθυνθούμε στην Πελοπόννησο, στη Λακωνία και σε άλλες περιοχές. Eμείς θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε το υψηλής ποιότητας πιστοποιημένο προϊόν μας σε κάθε περίπτωση».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anisichia-gia-ti-miosi-tis-paragogis-ladiou/#ixzz2jPTJdjGG
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου