Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΠΟ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
"Οχι" στα ληγμένα τρόφιμα
Από: Γιώργος Κώνστας και Ελένη Φουντουλάκη
Δημοσιεύθηκε στις: 03-09-2013 10:24:15
'Οχι' στα ληγμένα τρόφιμα λένε Χανιώτες καταναλωτές με τους οποίους μίλησαν τα 'Χ.Ν.' χθες στο κέντρο της πόλης με αφορμή τη δυνατότητα που έδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στα σούπερ μάρκετ να διαθέτουν από την 1η Σεπτεμβρίου προς πώληση προϊόντα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης, κάτω από συγκεκριμένους όρους.
Τα τρόφιμα αυτά θα φέρουν ειδική σήμανση, θα είναι φθηνότερα από τα άλλα, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις που δεν θα τηρούνται οι παραπάνω κανόνες. Πάντως, έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με αρκετά υποκαταστήματα μεγάλων σούπερ μάρκετ στα Χανιά, μας γνωστοποίησαν πως δεν γίνεται διάθεση τροφίμων 'περασμένης διατηρησιμότητας' στα ράφια τους. Από την πλευρά της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης συνέστησε προ ημερών στα μέλη της να μην αγοράζουν τρόφιμα 'περασμένης διατηρησιμότητας', ενώ με χθεσινή ανακοίνωσή της επικροτεί τα σούπερ μάρκετ που δεν εφάρμοσαν το μέτρο αυτό.
ΣΤΕΦΑΝΟΣ: «Δεν το διακινδυνεύω»
«Δεν το διακινδυνεύω για ένα ευρώ να πάθω καμιά ζημιά από τα ληγμένα. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν θέλω να το διακινδυνεύσω», μας είπε ο κ. Στέφανος, που συναντήσαμε με την παρέα του στη Δημοτική Αγορά των Χανίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ: «Να τα φάνε αυτοί που εμπνεύστηκαν το μέτρο»
«Να πάνε να τα φάνε αυτοί που εμπνεύστηκαν το μέτρο. Εγώ δεν θα αγόραζα ληγμένα τρόφιμα. Δεν υπάρχει λόγος. Ενα προϊόν το οποίο έχει λήξει έχει χάσει τα θρεπτικά του στοιχεία, δεν έχει 'ζωή'. Αυτό το μέτρο έχει σκοπό να στηρίξει το κεφάλαιο και όχι τον φτωχό. Είναι δυνατόν να έχεις ένα μαγαζί, να λήγουν κάποια τρόφιμα και να τα δώσεις να τα φάει ληγμένα ο φουκαριάρης ο φίλος σου, ο γείτονάς σου;», επεσήμανε ο κ. Γιάννης.
ΓΙΩΡΓΟΣ: «Γιατί να τα αγοράσω;»
«Οπωσδήποτε δεν είναι ένα καλό μέτρο αυτό των τροφίμων 'περασμένης διατηρησιμότητας'. Οχι, βέβαια, δεν θα τα αγόραζα. Γιατί να τα αγοράσω; Για να ενισχύσω οικονομικά τους 'μπαταχτζήδες'; Διότι δεν νομίζω πως το μέτρο έγινε για τους καταναλωτές. Ο λόγος είναι άλλος: Λόγω του ότι δεν υπάρχουν δουλειές τώρα και επειδή έχουν 'πέσει', λόγω της κρίσης, πολλά προϊόντα περισσεύουν. Αντί να βάλουν πιο φθηνά τα προϊόντα για να μπορεί να τα αγοράζει ο κόσμος, θέλουν να μας τα 'φορτώσουν' τώρα με τις τιμές που θέλουν αυτοί. Είναι λογικό αυτό; Η κυβέρνηση πού είναι να μπει στη μέση;», ανέφερε ο κ. Γιώργος.
ΜΑΝΩΛΗΣ: «Εχω κάνει όλα τα... εμβόλια»
Με περισσότερο χιούμορ μας απάντησε ο κ. Μανώλης, όταν τον ρωτήσαμε εάν θα κατανάλωνε προϊόντα 'περασμένης διατηρησιμότητας': «Εγώ έχω κάνει όλα τα εμβόλια και ληγμένα να φάω δεν έχω κανένα πρόβλημα».
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ: «Είναι άχρηστα, αφού έχει λήξει η ημερομηνία τους»
«Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν θα αγόραζα ληγμένα προϊόντα, αφού έχει λήξει η ημερομηνία τους είναι άχρηστα, δεν έχουν καμία θρεπτική αξία. Τι να τα κάνουμε;», επεσήμανε ο κ. Μιλτιάδης και πρόσθεσε: «Αυτό το μέτρο εξυπηρετεί τους εμπόρους, το κεφάλαιο. Ποιος θα αγοράσει ληγμένα προϊόντα πιο φθηνά; Για να μας 'ξεκάνουν' μια ώρα γρηγορότερα;».
ΜΑΝΩΛΗΣ: «Θέλουν να ξεφορτωθούν προϊόντα που δεν μπόρεσαν να πουλήσουν αλλιώς»
«Προφανώς και δεν θα αγόραζα ληγμένα προϊόντα. Διότι πέρα από το ότι έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους, έχοντας χάσει σταδιακά τα θρεπτικά τους συστατικά, τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία μας. Δεν πιστεύω ότι εξυπηρετείται ο καταναλωτής με το συγκεκριμένο μέτρο. Ενα ξεπούλημα θέλουν να κάνουν για να ξεφορτωθούν προϊόντα που δεν μπόρεσαν να πουλήσουν αλλιώς», επεσήμανε ο Μανώλης.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ: «Προσπαθούν να ξεφορτωθούν ό,τι έχει ξεμείνει»
«Δεν θα αγόραζα τρόφιμα που είναι ληγμένα, αν και δεν ισχύει πάντα η ημερομηνία λήξης και πολλά προϊόντα, όταν λήγουν, επιστρέφονται, επεξεργάζονται και τα 'πλασάρουν' αλλιώς στον κόσμο, όπως π.χ. τα σοκολατένια προϊόντα. Προσωπικά θα τα απέφευγα τα ληγμένα προϊόντα», μας είπε η Χριστίνα και πρόσθεσε: «Θεωρώ πως το μέτρο δεν εξυπηρετεί τον καταναλωτή, αλλά επειδή λόγω κρίσης δεν αγοράζονται πια αρκετές ποσότητες προϊόντων και ξεμένουν στα καταστήματα προσπαθούν να τα 'ξεφορτωθούν' με αυτόν τον τρόπο».
ΓΙΑΝΝΗΣ: «Καλύτερα να δώσω κάτι παραπάνω»
«Δεν θα τα αγοράσω. Καλύτερα να δώσω για τις αγορές μου κάτι παραπάνω, που θα είναι ποιοτικό. Μάλλον έφτιαξαν το μέτρο για τους εμπόρους. Γιατί ποιος καταναλωτής θα πάει να αγοράσει τρόφιμα ληγμένα;», ανέφερε ο κ. Γιάννης.
ΦΩΤΕΙΝΗ: «Προσέχω πάντα την ημερομηνία λήξης»
«Δεν θα αγόραζα ληγμένα και πάντα προσέχω κοιτάζοντας την ημερομηνία λήξης των προϊόντων. Δεν νομίζω πως συμφέρει κανέναν καταναλωτή να αγοράζει προϊόντα που έχουν λήξει. Ισως να τα αγοράσουν μόνο κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλιώς δεν θα τα επέλεγαν», τόνισε η Φωτεινή.
ΓΙΑΝΝΗΣ: «Θα έπρεπε να μειώσουν τις τιμές σε όλα τα προϊόντα »
«Προφανώς και δεν θα αγόραζα ληγμένα τρόφιμα. Είναι τραγικό σαν μέτρο. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοια πράγματα. Θα έπρεπε να μειώσουν τις τιμές σε όλα τα προϊόντα και όχι να βάζουν ειδικές τιμές στα ληγμένα σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Δεν φτάνει που δεν έχουμε χρήματα για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τώρα θα 'κινδυνεύουμε' και από τα ληγμένα τρόφιμα... Πιστεύω ότι 'πατάνε' στην ανάγκη του κόσμου που δεν έχει πληρώσει», τόνισε ο Γιάννης, που συναντήσαμε με την παρέα του στο κέντρο της πόλης.
'ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ'
Η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από τη νομοθεσία ως ευαλοίωτα, εφεξής επιτρέπεται με τον όρο ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά, θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση 'Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας' όπως αναφέρει σε ενημερωτικό έγγραφό του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας.
Ο χρόνος διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
α. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
β. Τον έναν μήνα στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
γ. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων, των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Την αποκλειστική ευθύνη, στις περιπτώσεις αυτές, για την καλή υγιεινή κατάσταση των προϊόντων φέρει ο πωλητής.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε χώρους ομαδικής εστίασης.
Απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Τα παραπάνω προϊόντα πωλούνται μόνο σε χαμηλότερη τιμή.
Στους παραβάτες επιβάλλονται τα παρακάτω διοικητικά πρόστιμα:
? Ελλειψη πινακίδας με την ένδειξη 'Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας' 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
? Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
? Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
? Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
? Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη 'Τρόφιμα Περασμένης Διατηρησιμότητας' σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Η Ενωση Καταναλωτών για τα σούπερ μάρκετ
«Συγχαρητήρια» δίνει με ανακοίνωσή της η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στα σούπερ μάρκετ του νησιού καθώς, όπως σημειώνει, χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, «κανένα σούπερ μάρκετ στο νησί δεν βρέθηκε να διαθέτει 'ξεχωριστά' ράφια με τρόφιμα 'περιορισμένης διατηρησιμότητας'». Η Ενωση, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, «νοιώθει ικανοποιημένη καθώς το μήνυμά της βρήκε αποδέκτες, όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τα ίδια τα σούπερ μάρκετ, εκπρόσωποι των οποίων σε σχετική ερώτηση των εκπροσώπων των καταναλωτών απάντησαν 'δεν προτιθέμεθα να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο, σεβόμενοι τον καταναλωτή πελάτη μας' και συνεχίζοντας η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης την ανακοίνωσή της συστήνει επαγρύπνηση και εφιστά σε όλους την προσοχή να μην έρθουν τα τρόφιμα αυτά στον καταναλωτή 'πλαγίως' από μαζικά κέντρα εστίασης και τελειώνοντας υπογραμμίζει ότι η αποχή από την υλοποίηση της Αγορανομικής Διάταξης είναι εύλογη καθώς κανείς μέχρι σήμερα επίσημος Φορέας δεν μας έχει εγγυηθεί και πιστοποιήσει για τη διατηρησιμότητα των θρεπτικών ουσιών των 'ληγμένων' προϊόντων».
Την ανακοίνωση υπογράφει η πρόεδρος της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ S/M 'ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ'
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή τους τα s/m Χαλκιαδάκης «για τη μη εφαρμογή του μέτρου διάθεσης ληγμένων τροφίμων», αναφέρουν χαρακτηριστικά:
«Ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του μέτρου σύμφωνα με το οποίο τα σούπερ μάρκετ θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν τρόφιμα 'περασμένης διατηρησιμότητας', δηλαδή τρόφιμα με παρελθούσα ημερομηνία λήξης και με τα τρόφιμα αυτά να φέρουν ειδική σήμανση και να είναι φθηνότερα από τα άλλα.
Aπό τα s/m Χαλκιαδάκης δηλώνουμε με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο πως το συγκεκριμένο μέτρο το θεωρούμε ανούσιο και αναξιοπρεπές προς κάθε Ελληνα καταναλωτή και, πάνω απ? όλα, ένα μέτρο που αντιβαίνει στις αξίες και τις ηθικές σταθερές με τις οποίες κινούμαστε επιχειρηματικά εδώ και 4 σχεδόν δεκαετίες. Ως εκ τούτου το μέτρο της διάθεσης ληγμένων τροφίμων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί στα καταστήματα s/m Χαλκιαδάκης. Και για εμάς το θέμα λήγει εκεί».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου