Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΠΑ.Λ. ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΝΟ
Σχολεία με ψυχή
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 13-09-2013 10:22:58
«Καρδιά, χέρια και ψυχή του Σελίνου» είναι το ΕΠΑ.Λ. και το Γυμνάσιο Καντάνου. Τα δύο ιστορικά σχολεία της περιοχής, παρά την υποβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και τη διαχρονική εγκατάλειψη της Πολιτείας, συνεχίζουν να επιτελούν το έργο τους.
Ειδικά το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου με τους τομείς της Γεωπονίας, Πληροφορικής, Οικονομίας - Διοίκησης και Τουριστικών Επιχειρήσεων απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.
Μητέρα τριών παιδιών, τα δύο στο Γυμνάσιο, το ένα στο ΕΠΑ.Λ., η κα Ευαγγελία Βαρελάκη γνωρίζει καλά τη σημασία των σχολείων για την Κάντανο, αλλά και για όλο το Σέλινο. «Οι ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ. καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες της περιοχής. Τον τουρισμό με το τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης, την Πληροφορική που είναι μία σύγχρονη επιστήμη και με τη Γεωπονία τον αγροτικό τομέα», αναφέρει.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια το σχολείο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στελέχωσης με εκπαιδευτικούς, ειδικά στις ειδικότητες. «Είναι απαράδεκτο για το κράτος να γίνεται αυτό το πράγμα, που δεν αφορά βέβαια μόνο το ΕΠΑ.Λ. Καντάνου, αλλά και πολλά ΕΠΑ.Λ. σε όλη τη χώρα. Είναι υποχρεωμένοι να στείλουν εκπαιδευτικούς. Πώς εισπράττει από εμάς τους γονείς τους φόρους; Δεν μας ξεχνά! Ετσι οφείλει να μην ξεχνά και τα παιδιά μας. Αυτή τη στιγμή το σχολείο δεν κινδυνεύει με κλείσιμο. Αν όμως κάποια στιγμή συμβεί κάτι τέτοιο, τι θα κάνουν οι μαθητές από τη Σούγια, την Κουντούρα; Θα αναγκαστούν οι γονείς τους να τα στείλουν στα Χανιά. Ποιος μπορεί να πληρώσει το κόστος αυτό; Μόνο αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν θα μπορούν και να σπουδάζουν τα παιδιά τους; Αυτό θέλει η τρόικα και επιβάλλει τη διάλυση της Τεχνικής Εκπαίδευσης», είναι τα λόγια της μητέρας.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
«Η Τεχνική Εκπαίδευση είναι από μόνη της σημαντική και έχει τη θέση της σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορεί όλα τα παιδιά να είναι προσανατολισμένα στη γενική εκπαίδευση. Εχουμε ανάγκη από τεχνίτες και από τεχνικές ειδικότητες», δηλώνει η εκπαιδευτικός του σχολείου κα Φρόσω Εμμανουηλίδου. Ξεχωριστή είναι η σημασία της λειτουργίας ενός ΕΠΑ.Λ. σε μία απομακρυσμένη περιοχή, όπως το Σέλινο, επισημαίνει η κα Εμμανουηλίδου, αφού «τα παιδιά εδώ, λόγω της απόστασης, δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν προς τα Χανιά, όπως παιδιά άλλων περιοχών, επομένως θα πρέπει να αποκλειστούν από την Τεχνική Εκπαίδευση ή να φύγουν για τα Χανιά, κάτι που σημαίνει μεγάλο κόστος για τους γονείς». Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Αγγελική Δημητρούλια, οικονομολόγος.
«Το σχολείο αυτήν τη στιγμή έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, έχει την υλικοτεχνική υποδομή, όμως τα ΕΠΑ.Λ. γενικά περνούν μία κρίση θεσμική με τις αλλαγές που έχουν ψηφιστεί και τις απολύσεις», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία του σχολείου θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον παραγωγικό ιστό του Σελίνου.
O ΔΗΜΟΣ
«Θέλουμε ή δεν θέλουμε ανθρώπους στην ύπαιθρο; Για να στηριχθεί η ύπαιθρος πρέπει να έχει τις στοιχειώδεις υποδομές και μία από αυτές, βασική υποδομή είναι το σχολείο. Μία αιτία που εγκαταλείπουν την ύπαιθρο και πηγαίνουν στις μεγάλες πόλεις είναι όταν κλείνουν τα σχολεία», είναι τα λόγια του κ. Κ. Κονταδά, για χρόνια δήμαρχος Καντάνου, μία σεβαστή μορφή στην τοπική κοινωνία που έχει αγωνιστεί για τη διατήρηση των σχολικών μονάδων. «Το σχολείο έγινε από τους κατοίκους και δόθηκε στο κράτος και καλύπτει όλο το Σέλινο. Πρέπει να υπάρχει γιατί πολύ σύντομα τα περισσότερα παιδιά θα στραφούν σε αυτές τις ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ. Βλέπουμε μια τάση επιστροφής στην ύπαιθρο τώρα με την κρίση. Πώς θα έχει επιτυχία αυτή, όταν δεν υπάρχουν σχολεία;», καταλήγει.
Τη θέληση του Δήμου να στηρίξει με κάθε τρόπο τα σχολεία της Καντάνου δηλώνει ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Φιωτάκης. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις σχολικές υποδομές, αρκεί βέβαια και η Πολιτεία να ανταποκρίνεται στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών. Εχει τεράστια σημασία για όλο το Σέλινο η διατήρηση αυτών των σχολικών μονάδων», καταλήγει.
ΜΑΘΗΤΕΣ
«Το σχολείο μας...»
«Χάρη στο σχολείο μας έχει ζωή όλη η περιοχή και πολλά παιδιά παραμένουν εδώ χάρη σε αυτό», αναφέρει η Ευτυχία Κουμή, μαθήτρια στην Α? τάξη του ΕΠΑ.Λ. Σκέφτεται τον τομέα της Οικονομίας καθώς επιθυμεί να βρει δουλειά στον κλάδο του τουρισμού. «Οι ειδικότητες του σχολείου είναι σύγχρονες και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του Σελίνου», λέει η νεαρή κοπέλα. «Το σχολείο μας βοηθά να σπουδάσουμε και να πάρουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον. Παίρνουμε ένα απολυτήριο που είναι χρήσιμο γιατί δίνει επαγγελματικά δικαιώματα και μπορούμε να μπούμε σε Τ.Ε.Ι.», δηλώνει η Τζωρτζίνα Λέισι, μαθήτρια στην Γ? Λυκείου.
Η λειτουργία του ΕΠΑ.Λ. Καντάνου είναι μια βασική αιτία που αρκετοί νέοι άνθρωποι παραμένουν στην περιοχή εξηγεί καθώς σε διαφορετική περίπτωση «ή θα σταματούσαν το σχολείο ή θα ήταν υποχρεωμένοι να φύγουν μακριά».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου