Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ
Επιστροφή στις παλιές ποικιλίες σπόρων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 23-09-2013 10:05:24
Επιστροφή στους παραδοσιακούς σπόρους για πολλούς Χανιώτες που χθες το μεσημέρι βρέθηκαν στον χώρο του Δημοτικού Κήπου. Η εκδήλωση ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων από τη συλλογικότητα 'Σπορίτες' κέρδισε το ενδιαφέρον του κόσμου που είχε πολλές ερωτήσεις για τους γεωπόνους, τους βιοκαλλιεργητές, τα μέλη του Συλλόγου, αλλά και ενδιαφέρθηκε να πάρει σπόρους από κηπευτικά, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.ά.
«Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε τις ντόπιες ποικιλίες! Τους σπόρους που είχαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας και αυτό γιατί βλέπουμε ότι με αυτούς τους σπόρους δεν προκαλούμε προβλήματα στο περιβάλλον και στους συνανθρώπους μας. Οι σπόροι αυτοί έχουν καλύτερη απόδοση και με λιγότερα έξοδα και τους έχουμε όποτε θέλουμε», επεσήμανε ο κ. Δημήτρης Παυλάκης, βιοκαλλιεργητής, μέλος της συλλογικότητας.
Στον χώρο του Κήπου βρέθηκε και η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Χανίων που επίσης συμμετείχε στην προσπάθεια προσφέροντας από τα φυτώρια μικρά δέντρα.
«Ολο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στους παραδοσιακούς σπόρους γιατί έχει κουραστεί να παίρνει φυτοφάρμακα και χημικά λιπάσματα. Ειδικά στις μέρες μας όμως ακόμα περισσότερο γιατί τα φυτοφάρμακα κοστίζουν και είναι ένα πρόσθετο έξοδο και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους οι καλλιεργητές. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω που στρέφονται στις παλιές ποικιλίες. Οι παλιοί γνωρίζουν, μαθαίνουμε και εμείς ότι και μπορεί να έχουν πολύ καλή σοδειά, πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά και απαιτούν λιγότερα έξοδα. Επίσης εξασφαλίζουν την απεξάρτηση από τις διάφορες πολυεθνικές που θέλουν και αυτές να προωθήσουν τα δικά τους προϊόντα και προωθούν τους δικούς τους υβριδικούς και άλλους σπόρους», είπε ο κ. Παυλάκης.
Ερωτηθέντα μάλιστα από τον κόσμο τα μέλη των 'Σποριτών' ήταν κατηγορηματικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των παλιών ποικιλιών. «Ηταν πολύ παραγωγικές, δεν απαιτούσαν μεγάλη ποσότητα χημικών. Γενικά ήταν και είναι πιο ποιοτικές. Αυτό μπορεί να το διακρίνει πολύ εύκολα ο καθένας παίρνοντας ένα προϊόν που παράγεται από σύγχρονους σπόρους και ένα με τους παλιούς. Θα δει ότι τα δύο προϊόντα είναι πολύ διαφορετικά. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στη γεύση και στην ποιότητα», τόνισαν.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου