Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013
ΣΤΑ ΤΣΟΥΡΟΥΝΙΑΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ
Μνήμες ναζιστικών εγκλημάτων
Από: Γιώργος Κώνστας
Δημοσιεύθηκε στις: 02-09-2013 10:12:14
Εμβληματικό χωριό, μνημείο των ναζιστικών εγκλημάτων στην Κρήτη, τα Τσουρουνιανά Κισάμου, στα οποία τιμήθηκε χθες η μνήμη των επτά εκτελεσθέντων κατοίκων και τα γεγονότα καταστροφής του χωριού τον Αύγουστο του 1944 από τους κατακτητές.
Στο λιτό μνημείο, παρουσία κατοίκων της γύρω περιοχής, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, ενώ στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γ. Μυλωνάκης αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας των ανδρών του χωριού. «Η εκδήλωση αυτή αποτελεί υποχρέωση τιμής για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης, για τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας, τα δεινά του λαού μας και για τις αδικίες που υπέστησαν τα Τσουρουνιανά από την εκδικητική μανία των κατακτητών. Το αίμα των Τσουρουνιανών θα μας θυμίζει πάντα το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και σε αυτούς που έπεσαν για τη δική μας ελευθερία», ανέφερε ο κ. Μυλωνάκης.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η νηπιαγωγός κα Ολγα Πορφυράκη - Βερικάκη. Αφού έκανε μια γενική αναφορά στη Μάχη της Κρήτης και τη συμβολή των κατοίκων της στην αντίσταση απέναντι στους ναζί, αναφέρθηκε στα γεγονότα της 29/8/1944. «Από τους πρώτους που εκτελέστηκαν ήταν ο 20χρονος Νίκος Γ. Τσουρουνάκης που βρήκε τραγικό θάνατο παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες της αδελφής του Καλλιόπης να τον γλυτώσει από τα χέρια του εχθρού διακινδυνεύοντας την ίδια της τη ζωή. Λίγο πιο μακριά έπεφταν νεκροί οι Οδυσσέας Μοτάκης, 85 ετών και Νίκος Περράκης, 80 ετών καθώς δεν σεβάστηκαν το προχωρημένο της ηλικίας τους. Tέλος εκτέλεσαν τον 18χρονο Γεώργιο Κ. Τσουρουνάκη και μετέφεραν τα γυναικόπαιδα στην εκκλησία. Λεηλάτησαν το χωριό, απέσπασαν λάφυρα και πολύτιμα αντικείμενα και έκαψαν τα πορτοπαράθυρα. Η άλλη σκηνή του δράματος εκτυλίχθηκε στο βουνό, όπου είχαν καταφύγει οι άντρες καθώς οι Γερμανοί τους περικύκλωσαν δημιουργώντας πολιορκητικό κλοιό! Τότε, προσπάθησαν να διαφύγουν στο γειτονικό δάσος της Μηλιάς και στις γύρω περιοχές. Αυτοί που δεν κατόρθωσαν να διαφύγουν ήταν ο Γεώργιος Π. Τσουρουνάκης, πατέρας 6 παιδιών και ο Κωνσταντίνος Χ. Μπιριτάκης, από τον Ταυρωνίτη, 18 ετών, που έπεσαν ηρωικά. Ο Κ. Μπιριτάκης διέμενε στα Τσουρουνιανά, χωριό της μητέρας του, με τις δύο αδελφές και τη μητέρα του μετά από την εκτέλεση του πατέρα του Χαρίλαου στον Ταυρωνίτη από τους Γερμανούς. Τελευταίο θύμα της θηριωδίας ήταν ο τραυματίας του αλβανικού μετώπου Εμμανουήλ Γ. Τσουρουνάκης, που, λόγω του τραύματός του στο πόδι αδυνατούσε να διαφύγει εγκαίρως. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν την επόμενη ημέρα ήταν τραγικές, με τους κατοίκους του χωριού να θάβουν τους 7 εκτελεσθέντες, που χάθηκαν έτσι απάνθρωπα, αλλά ηρωικά, αποτελώντας μνημείο για τους μεταγενέστερους», τόνισε η ομιλήτρια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις τραγικές και αγέρωχες γυναίκες του χωριού που κράτησαν τις οικογένειές τους μετά τον πόλεμο, παρά το ότι έχασαν άντρες, αδελφούς και παιδιά.
Το 'παρών' έδωσαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Κισάμου κ. Μ. Μουντάκης και Πλατανιά κ. Γ. Μαλακωνάκης, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων Φορέων της περιοχής.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου