Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

 


Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2020

Πρωτοφανής σπατάλη στο Γηροκομείο Χανίων

Από τη μια, η μελέτη δωρεά Χανιώτη ύψους 62.000 ευρώ που έμεινε στα συρτάρια και δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Από την άλλη μία νέα μελέτη προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), η διακήρυξη για την οποία βγήκε στη “Διαύγεια” αυτές τις ημέρες. Και στη μέση η επέκταση του Δημοτικού Γηροκομείου που εδώ και χρόνια γίνεται… στα λόγια.

H υπόθεση έχει ως εξής:

• Στα 2006 ο Χανιώτης κ. Ηρακλής Προκοπάκης στη μνήμη της μητέρας του Δανάης Προκοπάκη που για χρόνια ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου αποφασίζει να δωρίσει τη μελέτη επέκτασης του Γηροκομείου στο Δήμο Χανίων. Η μελέτη αφορά την επέκταση της πτέρυγας Β4 του ιδρύματος έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει άλλα 70 άτομα.

• Στις 18/09/2006 υπογράφεται η σχετική σύμβαση μεταξύ του κ. Προκοπάκη, της εργολήπτριας μελετητικής εταιρείας που έγινε σε γνώση του Δ.Σ. του Γηροκομείου. Η σύμβαση προβλέπει την εκπόνηση μελέτης (στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά, μελέτη εφαρμογής, τεύχη δημοπράτησης του όλου έργου, εγκρίσεις και άδειες). Ο προϋπολογισμός της είναι 62.000 ευρώ. Και το Δημοτικό Γηροκομείο δεσμεύεται με απόφαση του Δ.Σ. ότι άμεσα μετά την παράδοση της μελέτης (που υπολογίζονταν να γίνει μέσα στο 2007) θα το εντάξει στον προϋπολογισμό του.

• Στις 22/ 11 /2006 με ομόφωνη απόφαση του το Δ.Σ. του Δημοτ. Γηροκομείου αποδέχεται τη δωρεά.

• Στις 15/2/2007 η μελετητική εταιρεία παραδίδει την οριστική μελέτη εφαρμογής (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρομηχανολογικά) της προσθήκης πτέρυγας στο Δημοτικό Γηροκομείο στον κ. Προκοπάκη και στο Δήμο Χανίων.

• Στις 23/2007 το Δ.Σ. του Δημ. Γηροκομείου αποφασίζε ομόφωνα την παραλαβή της μελέτης

• Ένα χρόνο μετά η μελετητική εταιρεία ενημερώνει τον κ. Προκοπάκη ότι δεν εφικτό να εκδοθεί οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία πριν την τροποποίηση του σχεδίου πόλης στη θέση του Γηροκομείου και ότι γίνεται προσπάθεια να προχωρήσει η τροποποίηση πιο γρήγορα.

• Στη συνέχεια προκύπτει το ζήτημα με την νομιμότητα των κτηρίων του Δημ. Γηροκομείου και ξεκινάει προσπάθεια ώστε να βγουν οι σχετικές άδειες και να προχωρήσει η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

• Στις 14/04/2009 η μελετητική εταιρεία ενημερώνει τον δωρητή πως η τροποποίηση του σχεδίου πόλης ολοκληρώθηκε και πως μένει να εκπονηθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη από επιτροπή της Νομαρχίας, να δοθεί έγκριση από τη ΔΕΗ για χώρο υποσταθμού, με μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της νομιμοποίησης του κτηρίου.

Στη σύμβαση προβλέπονταν οτι ο Δήμος Χανίων θα αναλάμβανε την έκδοση της πολεοδομικής άδειας που όμως καθυστερούσε.

Έκτοτε πέρασε σχεδόν μια δεκαετία και παρά την προσπάθεια του κ. Προκοπάκη να ολοκληρωθούν οι τελευταίες αδειοδοτήσεις και να υλοποιηθεί η μελέτη αυτό δεν έγινε ποτέ.

Στο 17ο επεισόδιο, βγαίνουμε για ποδηλατάδα στην οδό Κυδωνίας, «ακούμε» την φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης και κάνουμε ρεζερβέ ποτό σε μπαρ της Μαδρίτης.

 

 

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ

Σήμερα η νέα δημοτική αρχή προχωράει τη διαδικασία για την πραγματοποίηση διαγωνισμού για νέα «Μελέτη για την ανακαίνιση- ενίσχυση υφιστάμενων κτηρίων και προσθήκη νέας πτέρυγας στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων», και στις 24 Νοεμβρίου αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” η απόφαση έγκρισης του Δ.Σ. του Δημ. Γηροκομείου της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Δημ. Γηροκομείου για την εκπόνηση της μελέτης.

Στο άρθρο 3 της προγρ. Σύμβασης προβλέπεται πως ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 1.850.000 ευρώ προ ΦΠΑ και θα καλυφθεί με το ποσό των 500.000 ευρώ (προ ΦΠΑ) από το πρόγραμμα “Α. Τρίτσης” και το υπόλοιπο ποσό από ίδιους πόρους του Δημ. Γηροκομείου.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΕΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ

Τα “Χ.ν.” έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα στον αντιδήμαρχο αρμόδιο για τις τεχνικές υπηρεσίες κ. Γιώργο Ξανθουδάκη για τους λόγους που δεν αξιοποιήθηκε η μελέτη του κ. Προκοπάκη και γιατί ο Δήμος προχώρησε σε νέα μελέτη.

«Όντως έγινε αυτή η δωρεά του κ. Προκοπάκη. Ξεκίνησαν οι μελέτες, προχώρησαν αρκετά και έπρεπε να περάσουν από τις υπηρεσίες του Δήμου. Οι υπηρεσίες ζητούσαν συνέχεια αλλαγές σύμφωνα με τη νομοθεσία καθώς υπάρχει διαφορά στο πώς κατασκευάζεται ένα ιδιωτικό κτήριο και πώς ένα δημόσιο κτήριο. Σε κάποιο σημείο σταμάτησε να προχωράει η διαδικασία και η μελέτη έμεινε ελλιπής. Δεν έχω μπει στη διαδικασία να δούμε ποιος φταίει και ποιος δεν φταίει» λέει ο Κ. Ξανθουδάκης.

Για τους λόγους που δεν έγινε προσπάθεια έστω επικαιροποίησης της μελέτης Προκοπάκη ή της αξιοποίησης τμήματος της ο αντιδήμαρχος απάντησε πως: «Το ψάξαμε το θέμα αλλά καταλήξαμε ότι η μελέτη είναι σήμερα ανεφάρμοστη. Κάναμε μια συνάντηση στο γραφείο του δημάρχου, ήταν η υπηρεσία εκεί, κοίταξε όλα τα σχέδια και κατέληξε ότι δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει!

Από τότε έχουν αλλάξει οι προδιαγραφές των δομών πρόνοιας.

Δηλαδή σήμερα η νομοθεσία ορίζει διαφορετικά πώς θα πρέπει να φτιάξεις ένα γηροκομείο από το ότι το όριζε τότε! Έχουν αλλάξει οι κανονισμοί σκυροδέματος, ο αντισεισμικός κανονισμός, ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, και οτιδήποτε έχει να κάνει με την πυροπροστασία! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξεις τα πάντα! Κοιτάξαμε να δούμε μήπως μπορούσαμε να χρησιμοποιούσαμε την αρχιτεκτονική μελέτη του κ. Προκοπάκη αλλά ούτε και αυτό ήταν δυνατό γιατί οι χώροι που προβλέπονται σήμερα και η διαρρύθμιση είναι τελείως διαφορετική! Επομένως είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε μια νέα μελέτη από την αρχή!»

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Ωστόσο θέμα τίθεται για το κόστος της μελέτης. Πώς μπορεί να προϋπολογίζεται στα 1.800.000 εκ. ευρώ; «Κοιτάξτε οι τιμές δεν είναι αυθαίρετες, τις ορίζει η νομοθεσία. Όμως πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος πως οι εκπτώσεις στις μελέτες από τους εργολάβους ξεπερνάνε το 70% άρα από 1.850.000 θα πέσει τουλάχιστον 70%. Στα τεύχη δημοπράτησης της νέας μελέτης προβλέπονται λεπτομέρειες κάτι που δεν συμβαίνει στα ιδιωτικά έργα για αυτό και η εκπόνηση τους κρατάει περισσότερο χρονικά και είναι πιο ακριβές. Αυτά όμως ορίζονται απο τη νομοθεσία» τονίζει ο αντιδήμαρχος

Στο ερώτημα μας πάντως κατά πόσο πλέον τα χρήματα που διέθεσε ο κ. Προκοπάκης θα πρέπει να θεωρούνται χαμένα απάντησε πως «τα χρήματα έχουν χαθεί δυστυχώς», συμπληρώνοντας πως αυτό αφορά τα παρελθόντα έτη καθώς τώρα έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθεί έστω και κάποιο τμήμα της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου