Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

 Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου, 2020

Περί νοηματικής

Στην προεκλογική περίοδο του 2019 μια συμπαθέστατη κυρία ήταν δίπλα στον υποψήφιο τότε δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη σε κάθε δημόσια δήλωσή του για να μεταδώσει τον λόγο του με τη νοηματική γλώσσα για τους κωφάλαλους συμπολίτες μας.
Στις δηλώσεις σε κάμερες, στην κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση, στο χαιρετισμό στον κόσμο έξω από το εκλογικό του κέντρο μετά την επικράτηση του κ.α. Πρωτόγνωρη ως πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο σίγουρα, πιθανόν και σε πανελλήνιο, ο υποψήφιος να μην ξεκινάει τις δηλώσεις του on camera χωρίς να έχει δίπλα του τη μεταφράστρια νοηματικής.
Η μεταφράστρια και η νοηματική εξαφανίσθηκαν ως “δια μαγείας” από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του νέου δημάρχου τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.
Τι και αν οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις ως δήμαρχος πλέον πολλαπλασιάσθηκαν (ας ρίξουμε μια ματιά στα τοπικά κανάλια), τι και αν μια το γραφείο Τύπου έχει ανεβάσει πολλά βίντεο στην ιστοσελίδα του δήμου με δηλώσεις του κ. Σημανδηράκη; Η μετάδοση των λόγων στη νοηματική κρίθηκε απαραίτητη για την προεκλογική περίοδο του υποψηφίου, μάλλον περιττή για τη θητεία του ως δήμαρχου… Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του ως προς την τακτική αυτή.
«Καλά έχετε την απαίτηση εκεί στα “Χ.Ν.”να προσλάβει ο Δήμος και μεταφράστρια νοηματικής;», το εύλογο ερώτημα. Όχι καμία τέτοια απαίτηση, αλλά στους 9 ειδικούς συμβούλους που έχει δικαίωμα να πάρει ο δήμαρχος και που έχουν σωστά στελεχωθεί με αρχιτέκτονες, οικονομολόγους, υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων κ.ά. αφού ήταν τόσο πολύτιμη η μετάφραση στη νοηματική προεκλογικά, γιατί να μην είναι και μετεκλογικά είναι μια πρώτη εξίσου εύλογη απάντηση…
Εκτός και αν η χρήση της νοηματικής έγινε απλά για να δείξουμε την ευαισθησία μας στους ψηφοφόρους, να προσεγγίσουμε μια ξεχωριστή κατηγορία συνανθρώπων μας, να αγκαλιάσουμε λίγο πριν την κάλπη την ψυχή, το μυαλό και το χέρι που θα ρίξει το ψηφοδέλτιο στη σχισμή και όλα αυτά ξεχάστηκαν την επομένη των εκλογών. Σε κάθε περίπτωση αυτό που μετράει και για αυτήν την πρακτική δεν είναι τα γραπτά, τα λόγια και οι διακηρύξεις, οι προθέσεις αλλά οι πράξεις. Και η δημοτική αρχή έχει δυόμιση χρόνια ακόμα για να προχωρήσει σε πράξεις ή να μείνει στα επικοινωνιακά προεκλογικά πυροτεχνήματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου