Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Ο πιστός “στρατιώτης” της Tοπικής Aυτοδιοίκησης

11Ο Θανάσης Φυτουράκης εδώ και οκτώ χρόνια δίνει ανελλιπώς το “παρών” 
σε συνεδριάσεις Δημοτικών Συμβουλίων ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Θερίσου Βρέξει-χιονίσει, είτε τα θέματα είναι σοβαρά, είτε η συζήτηση έκτακτη ή τακτική ο κ. Θανάσης Φυτουράκης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θερίσου είναι παρών στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων.
Oκτώ χρόνια εκλεγμένος εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Θερίσου ο κ. Θανάσης έχει απουσίες μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού αφού κατά γενική ομολογία είναι πάντα παρών στις συνεδριάσεις, σχεδόν μόνιμα στη θέση του πίσω από τα κεντρικά έδρανα του Συμβουλίου.
Την ώρα που υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με πολλές εκατοντάδες ψήφους αλλά δεν πατάνε το πόδι τους στις συνεδριάσεις ο κ. Θανάσης κάνει 30 χλμ. πήγαινε- έλα για να παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις, ενώ τα ίδια χιλιόμετρα κάνει και 2 και 3 φορές την εβδομάδα προκειμένου να κατέβει στο Δήμο, να πάει στις υπηρεσίες για να “κυνηγήσει” θέματα του χωριού.
Το συναντάμε νωρίς το πρωί μετά από μια επίσκεψη στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου. «Ότι κάνω το κάνω με πρωτόκολλο, έτσι τα διεκδικώ όλα και πηγαίνω συχνά στην τεχνική υπηρεσία, στον ηλεκτροφωτισμό στην οικονομική. Αν δεν πιέσεις δουλειά δεν γίνεται…αν δεν κλάψει το μωρό (το χωριό, η τοπική κοινότητα) η μαμά (ο δήμος) δεν θα του δώσει να φάει» είναι το σχόλιο του κ. Θανάση.
Ο πρόεδρος του τοπικού Θερίσου λαμβάνει ένα ποσό 280 ευρώ το μήνα, που όπως λέει «δεν φτάνουν ούτε για τα καύσιμα που δίνω κάθε μήνα, συν τα τηλεφωνήματα στις υπηρεσίες. Ειδικά στο “Πράσινο Ταμείο” που διαχειρίζεται τα χρήματα της Σαμαριάς μπορεί να έχω τηλεφωνήσει και …30 φορές τις τελευταίες ημέρες!»
Ο κ. Θανάσης μέχρι το 2002 ζούσε μετανάστης στη Γερμανία όπου εργάζονταν για πολλά χρόνια σε μια εταιρεία που κατασκεύαζε (ατέρμονες) σύστημα τιμονιών και σασμάν. Επέστρεψε στο χωριό του και «επειδή μου αρέσει η ενασχόληση με τα κοινά αποφάσισα να ασχοληθώ. Εκλέχθηκα το 2010 τότε με το ψηφοδέλτιο του Γρ. Αρχοντάκη, και εκλέχθηκα και πάλι το 2014 με το ψηφοδέλτιο του Μ. Σκουλάκη. Και από την προηγούμενη δημοτική αρχή και από τη σημερινή έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά πράγματα στο χωριό του Θερίσου. Έχουν δοθεί περίπου 1.100.000 ευρώ σε έργα στο χωριό, αναπλάσεις, Μουσείο Εθν. Αντίστασης, Μουσείο Βενιζέλου, ασφαλτοστρώσεις κα. Πήραμε και 60.000 ευρώ μετά από πολύ αγώνα από τις εισπράξεις του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς (φαράγγι Σαμαριάς) και γενικά είμαι υπερ ευχαριστημένος από το έργο που έχει γίνει. Να ναι καλά όλοι οι υπάλληλοι του Δήμου δεν έχω κανένα παράπονο. Ούτε από τις δημοτικές αρχές και ο κ. Σκουλάκης έκανε πάρα πολλά και ο κ. Βάμβουκας προσπαθεί» λέει.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕΙΣ
Τον θυμόμαστε σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια να δίνει το παρών, να ακούει με προσοχή, να σημειώνει. «Έχω ή δεν έχω θέμα για τ χωριό συμμετέχω, πρέπει να είσαι παρών, να ακούς, να μαθαίνεις τι γίνεται για το δήμο, να σχηματίσεις άποψη για τα γεγονότα» λέει αλλά δεν κρύβει την απογοήτευση του για τις πολύ συχνές εντάσεις μέσα στο συμβούλια.
«Γενικά είμαι απογοητευμένος, άσχημο κλίμα πολλές φορές. Υπάρχει μια λογική η αντιπολίτευση να κατηγορεί τη δημοτική αρχή και στη συνέχεια όταν γίνεται αυτή δημοτική αρχή να ακούει τις ίδιες κατηγορίες από αυτούς που έγιναν αντιπολίτευση. Για μένα ο γνώμονας όλων πρέπει να είναι το συμφέρον του δημότη. Δεν σου το κρύβω ότι πολλές φορές σκέφθηκα να σηκωθώ να φύγω γιατί έβλεπα να μην υπάχει συνεργασία. Αντιπαλότητες χωρίς λόγο πολλές φορές. Αυτά δεν θα έχουν καλά αποτελέσματα για το Δήμο, εγώ αυτό καταλαβαίνω» αναφέρει.
Όσο για τους δημότες αυτοί πολλές φορές αντιμετωπίζουν τον εκάστοτε πρόεδρο του τοπικού ως το…δήμαρχο. «Τους καταλαβαίνω γιατί έχουν απαιτήσεις και δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες, στους αντιδημάρχους, στο δήμαρχο. Για αυτό και απευθύνονται στον τοπικό σύμβουλο και πρέπει αυτός να τρέξει.
Και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί τοπικοί που έχουν απογοητευτεί και τα έχουν εγκαταλείψει. Αν δεν έχεις όρεξη να προσφέρεις καλύτερα να μένεις σπίτι σου. Υπάρχουν βέβαια και δραστήριοι ο Φωκάς από τη Σούδα, ο Μιχαηλίδης από τα Περβόλια, ο Καλομοίρης από τα Νεροκούρου… Αλλά η αλήθεια είναι ότι χρήματα δεν υπάρχουν πλέον όπως ήταν παλιά και η συνένωση έκανε μεγάλη ζημιά στους πρώην περιαστικούς δήμους».
Όσο για το μέλλον ο κ. Θανάσης είναι ξεκάθαρος. «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Αυτή η απόφαση μου μπορεί να στεναχωρήσει πολλούς, να χαρούν και κάποιοι άλλοι. Όμως ότι δεν θα είμαι υποψήφιος δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι ενεργός» καταλήγει .


«Τιμά την ψήφο των συμπολιτών του»
«Ο κ. Φυτουράκης τιμά με τον καλύτερο τρόπο την ψήφο τον συμπολιτών του και βρίσκεται σε κάθε δημοτικό συμβούλιο» δηλώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κ. Μανώλης Αδοντάκης, επισημαίνοντας τη διαρκή παρουσία του τοπικού συμβούλου σε όλες σχεδόν τις συνεδριάσεις από το 2011 μέχρι και σήμερα.
«Η παρουσία του δεν είναι τυπική αφού έχει και πολλές προτάσεις για το χωριό του» καταλήγει ο κ. Αδοντάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου