Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

Τίμησαν την μνήμη της Αθηνάς Βαρβατάκη

Την μνήμη της Αθηνάς Βαρβατάκη, της Χανιώτισσας που έσωσε ένα Εβραιόπουλο στην Κατοχή με κίνδυνο της ζωής της, τίμησαν με τον τίτλο του “Δικαίου των Εθνών” σε ειδική εκδήλωση, παρουσία της πρέσβειρας του Ισραήλ. Όπως τονίστηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στο όνομα της Αθηνάς Βαρβατάκη τιμήθηκαν όλοι οι Κρητικοί που διέσωσαν Εβραίους από τους ναζί.
Συγκινημένη η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν-Άμπα τόνισε στην ομιλία της πως το συγκεκριμένο βραβείο δίνεται σε ανθρώπους που κινδύνευσαν για να σώσουν ζωές. Όπως ανέφερε η πρέσβειρα του Ισραήλ, συνολικά έχουν τιμηθεί με τον τίτλο του “Δικαίου των Εθνών” 26.000 άτομα σε όλον τον κόσμο ενώ στην Ελλάδα έχουν λάβει το βραβείο 335 άτομα.
Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε πως η πράξη της Αθηνάς Βαρβατάκη είναι παράδειγμα προς μίμιση  ενώ από την πλευρά του ο Γ.Γ. του υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Καλαντζής τόνισε ότι η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρηθεί καθώς πολλές χιλιάδες Έλληνες διέσωσαν πολλές εβραϊκές οικογένειες από τα ναζιστικά στρατόπεδα εξόντωσης.


Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μεταξύ άλλων έγινε διήγηση της ιστορίας διάσωσης του Ιωσήφ Βεντούρα ενώ στην συνέχεια μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Χανίων πραγματοποίησαν ένα αφιέρωμα μνήμης το οποίο συγκίνησε όλους όσοι βρέθηκαν στο χώρο του θεάτρου, καθώς προβλήθηκαν βίντεο και φωτογραφίες, ενώ στην συνέχεια οι μαθητές έκαναν ιστορικές αναφορές, διηγήθηκαν ποιήματα αλλά και απέδωσαν μουσική του Μ. Θεοδωράκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία του υπ. Παιδείας σε συνεργασία με το 1ο Λύκειο Χανίων με την υποστήριξη της πρεσβείας του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου