Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Παράνομη χωματερή κοντά στη λίμνη Κουρνά

Καταγγελία από τον Φορεά Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

08Παράνομη χωματερή μέσα σε περιοχή Natura, στην οποία έχει εντοπιστεί να απορρίπτουν σκουπίδια και μπάζα και φορτηγά με κρατικές πινακίδες εντόπισε και καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.
H  περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στη λίμνη του Κουρνά και το χωριό του Κουρνά στον Αποκόρωνα κοντά στη θέση Ξυλαδιανά με πανοραμική θέα στον κάμπο της περιοχής.
Στο έγγραφό του προς το τμήμα Περιβάλλοντος ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς – Δυτικής Κρήτης σημειώνει ότι ενημερώθηκε σχετικά με χώρο απόθεσης απορριμμάτων εντός περιοχής του Δικτύου NATURA 2000.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε αυτοψία από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης όπου κατεγράφησαν τα ακόλουθα: «Ο χώρος απόθεσης βρίσκεται εντός της περιοχής του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR 4340010 «Δράπανος – Βορειοανατολικές ακτές – Παραλία Γεωργιούπολης – Λίμνη Κουρνά », εντός των ορίων του Δήμου Αποκορώνου και καταλήγει σε δασωμένο ρέμα. Οι συντεταγμένες του σημείου είναι: χ: 526106, ψ: 3908281 (ΕΓΣΑ 87) ή φ: 35,320011, λ: 24,28848 (WGS 84).»
Σύμφωνα με το φορέα  το σημείο «αποτελεί  ενεργό χώρο απόθεσης καθώς τα υλικά απόρριψης που παρατηρήθηκαν είναι πρόσφατα ενώ κατά την ημέρα και ώρα της αυτοψίας παρατηρήθηκε όχημα βαρέως τύπου (φορτηγό), φέρων πορτοκαλί πινακίδες με αριθμό κυκλοφορίας (αναφέρετε ο αριθμός κυκλοφορίας) που ανεστραμμένο εισήλθε στο πλάτωμα της έκτασης και επιχείρησε να απορρίψει φορτίο με απορρίμματα στο χείλος του ρέματος. Η απόρριψη δεν έλαβε χώρα καθώς ο οδηγός του οχήματος, πιθανόν αντιλαμβανόμενος την παρουσία του οχήματος και των στελεχών του Φορέα Διαχείρισης αναχώρησε προς την κατεύθυνση της λίμνης Κουρνά, ενώ λίγα λεπτά αργότερα και ενώ το όχημα και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης ακολούθησαν την ίδια διαδρομή προς τα κατάντι, παρατηρήθηκε το ίδιο όχημα να επιστρέφει και πάλι προς την κατεύθυνση του χώρου απόρριψης. Σημειώνεται ότι στον ίδιο χώρο και πριν την έλευση του οχήματος αυτού, υπήρχε σταθμευμένο, γερανοφόρο όχημα».
Ο Φορέας καλεί τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες δεδομένου ότι :
α) ο χώρος βρίσκεται εντός περιοχής Δικτύου NATURA 2000
β) καταλήγει σε δασωμένο ρέμα, το οποίο πιθανότατα επιφανειακά ή και υπογείως τροφοδοτεί  την λίμνη Κουρνά, επίσης περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 με κωδικό GR4340022 «ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ ΚΑΙ ΕΚΒΟΛΗ ΑΛΜΥΡΟΥ»
γ) τίθεται σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς καθότι το ρέμα είναι δασωμένο,
δ) η ευρύτερη περιοχή είναι πόλος έλξης επισκεπτών και ζώνη έντονης τουριστικής κίνησης,
Σημειώνεται πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τον εντοπισμό της υπηρεσίας που ευθύνεται για την απόρριψη των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου