Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Διάσωση ναού στα Περβόλια

ΕΚΚΛΗΣΙΑ1Στη διάσωση ενός δίκλιτου ναού του 14ου-15ου αιώνα, των Αγ. Γεωργίου και Αγ. Νικολάου προχώρησε η Εφορία Αρχαιοτήτων Χανίων στη θέση Γαρίπα στα Περβόλια Χανίων. Πρόκειται για ένα ναό σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ο οποίος συντηρήθηκε, στερεώθηκε και παράλληλα έγινε επισκέψιμος.
Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας
Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας
H όλη εργασία πραγματοποιήθηκε με ίδιους πόρους και προσωπικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων, ενώ το πολύ σημαντικό είναι πως για την κερασμοσκεπή του δίκλυτου ναού συγκεντρώθηκαν και διατέθηκαν χρήματα από τους κατοίκους της περιοχής.
«Πρόκειται για ένα διπλό ναό, δίκλιτο, με πολλές κατασκευαστικές φάσεις καθώς φαίνεται ότι έγιναν στο παρελθόν πολλές μετασκευές. Οι τοιχογραφίες του ανάγονται στον 14ο αιώνα. Εδώ και πολλά χρόνια σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες από τον 19ο αιώνα είχε καταρρεύσει το δυτικό μισό τμήμα και των δύο εκκλησιών» δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων κ. Θανάσης Μαΐλης.
O ναός για πολλά χρόνια ήταν σε κακή κατάσταση, το ανατολικό του τμήμα διατηρούσε κεραμοσκεπή, το δυτικό ήταν ασκεπές και πολλά τμήματα του είχαν πέσει. Τα συνεργεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων προχώρησαν σε μια σειρά εργασίες:
•Στερεώθηκαν ο τοίχοι.
•Φτιάχτηκαν αρμολογήματα.
• Σκάβοντας στα θεμέλια της εκκλησίας, στη βόρεια πλευρά εντοπίσθηκαν ίχνη από τα θεμέλια της παλιάς εκκλησίας τα οποία και αναδείχθηκαν.
• Διαμορφώθηκε η είσοδος ώστε ο χώρος να μπορεί να είναι επισκέψιμος.
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη στερέωση και στη διάσωση της εκκλησίας έτσι ώστε να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν πιο άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα» λέει ο κ. Μαίλης επισημαίνοντας πως ο συγκεκριμένος ναός έχει ανάγκη για περισσότερες παρεμβάσεις.
«Υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά να γίνει. Χρειάζεται μια κανονική μελέτη αναστήλωσης ώστε να καλυφθεί από πάνω όλη η εκκλησία να μπορεί να σταθεί ο ναός και να μπορέσει ο επισκέπτης να αποκομίσει στοιχεία για το περίγραμμα και τη μορφή του. Επίσης οι τοιχογραφίες που είχαν παλιότερα συντηρηθεί να συντηρηθούν εκ νέου και να αναδειχθούν» τονίζει ο αρχαιολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου