Τρίτη 12 Απριλίου 2016
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Διδάγματα από το παρελθόν
Πολιτικό μνημόσυνο στ’ Ακρωτήρι - Βράβευση μαθητών στο Ιδρυμα “Ελ. Βενιζέλος”
Δίδαγμα για το παρόν και για το μέλλον αποτελεί η παρακαταθήκη που άφησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι αποφάσεις και οι επιτυχίες του, αλλά και το τίμημα αυτών των επιτυχιών.
Το μήνυμα αυτό ανέδειξαν οι διήμερες εκδηλώσεις για τον μεγάλο πολιτικό.
Το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλων, που συνέπεσε με την επέτειο των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου, τελέστηκε χθες στ’ Ακρωτήρι Χανίων.
Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν εκ μέρους του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής Βάλια Βαγιωνάκη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.
Αντί στεφάνου, από το Ποτάμι, το οποίο εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του Σταύρο Θεοδωράκη, κατατέθηκε χρηματικό ποσό σε Ιδρυμα των Χανίων.
Το “παρών” έδωσαν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο βουλευτής Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Β. Γκεγκέρογλου, ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Φορτσάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, πρώην βουλευτές, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Βασίλης Διγαλάκης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου.
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν όλοι οι εκπρόσωποι των Αρχών της Κρήτης, απηύθυνε ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς και τους αγώνες της Κύπρου και της Κρήτης.
«Ελληνες και Κύπριοι είναι πάντα παρόντες στους αγώνες του έθνους» επεσήμανε, ενώ κάνοντας αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο τον χαρακτήρισε πολιτικό των αγώνων και των αποφάσεων.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην βουλευτής, συγγραφέας Μίμης Ανδρουλάκης.
Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο αξεπέραστο πρότυπο και οραματιστή, τόνισε ότι «ο Βενιζέλος είναι ο ορισμός του μεταρρυθμιστή – ηγέτη» και πρόσθεσε:
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το αξεπέραστο πρότυπό του μας δίνει τον ορισμό της ηγεσίας σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης.
Ηγέτης γίνεσαι, μας λέει με το έργο του, όταν το εσωτερικό σου ρολόι συγχρονίζεται με το ρολόι της ιστορίας, όταν το εσωτερικό σου κάλεσμα συγχρονίζεται με το κάλεσμα της ιστορίας».
Την εκδήλωση, στην οποία παρά τον άστατο καιρό παρέστησαν και πολλοί πολίτες, οργάνωσε το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” που προσέφερε στους προσκεκλημένους αναμνηστικό μετάλλιο.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου πλαισίωναν φορώντας παραδοσιακές στολές μέλη του Συλλόγου Βρακοφόρων Κρήτης.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της τελετής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο πιο σπουδαίος Ελληνας πολιτικός. Ενας ηγέτης με όραμα, ο οποίος δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα, ένας μεγάλος μεταρρυθμιστής, ένας ηγέτης που αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες, με πείσμα, με επιμονή και πρωτοφανή γενναιότητα. Στις δύσκολες συνθήκες που περνά σήμερα η χώρα μας, η πολιτική παρακαταθήκη του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη. Ηταν ένας άνθρωπος, ο οποίος τόλμησε να εκσυγχρονίσει την Ελλάδα, που τόλμησε να υλοποιήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις. Ενας άνθρωπος του οποίου το προσωπικό του ρολόι ήταν συγχρονισμένο με το ρολόι της ιστορίας».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης σημείωσε: «Τιμάμε τον μεγάλο ηγέτη, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τιμάμε τους παππούδες μας που αγωνίστηκαν για μία δυνατή Ελλάδα, για μία Ελλάδα της παραγωγής, της προκοπής, με κοινωνική δικαιοσύνη. Θυμόμαστε ότι δεν δείλιασαν, όταν ακόμα και ο λαός δεν τους πίστεψε. Με θάρρος επέμειναν στις μεγάλες αλλαγές που εκείνη την εποχή είχε ανάγκη η μικρή Ελλάδα. Αν θα πρέπει να βάλουμε έναν τίτλο, θα ήταν “οι λαοί δεν ακολουθούν τη μοίρα τους, οι λαοί φτιάχνουν οι ίδιοι το μέλλον τους”».
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «περνάμε μία δύσκολη περίοδο ως χώρα. Χωρίς φτηνά αντιπολιτευτικά λόγια θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει καλά τι πρέπει να κάνει αυτή τη στιγμή για τους Ελληνες. Ελπίζω το επόμενο διάστημα να υπάρξουν εκείνες οι δυνάμεις, που θα αγωνιστούν μαζί με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού για μία πιο δίκαιη και δυνατή πατρίδα».
Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «ο Βενιζέλος σφράγισε με την παρουσία του τον 20ό αιώνα καθώς συγκρότησε όλους τους σύγχρονους θεσμούς του ελληνικού κράτους» και ταυτόχρονα ήταν ένας μεγάλος οραματιστής «που υπηρέτησε με συνέπεια μέχρι τέλους την ιδέα της Δημοκρατίας, της Ισότητας και της συγκρότησης μίας Ελλάδας ισχυρής και περήφανης».
Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης υπογράμμισε ότι «η μνήμη του Ελευθερίου Βενιζέλου παραμένει ακόμα, 80 χρόνια από τον θάνατό του, ζωντανή στην καρδιά μας και στον νου μας».
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, τόνισε ότι «ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημάδεψε την εποχή του τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό».
Ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, τόνισε ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ο μεγαλύτερος πολιτικός της νεότερης Ελλάδας.
Απονομή βραβείων – αναγόρευση εταίρων
Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για την ιστορική και πολιτική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου 80 χρόνια μετά τον θάνατό του. Αυτό έδειξε η συμμετοχή μαθητών της Γ’ Γυμνασίου στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και η ποιότητα των γραπτών τους, κάτι που αποτυπώθηκε στην εκδήλωση βράβευσης των τριών πρώτων νικητών το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα “Σ. Νιάρχος” του Ιδρύματος.
Παράλληλα, αναγορεύτηκαν ως εταίροι του Ιδρύματος θεσμοί και προσωπικότητες που στήριξαν και προσέφεραν στο Ιδρυμα.
«Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου κάτι που μας δείχνει ότι παρά τη χρονική απόσταση το ενδιαφέρον για τη μεγάλη αυτή ιστορική προσωπικότητα αυξάνεται. Αυτό φαίνεται από τις εκδηλώσεις που γίνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό και το ενδιαφέρον για τον ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό με την καταπληκτική συμμετοχή παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη ως την Κρήτη, από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα Επτάνησα», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν και μαθητές από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού π.χ. από Αιθιοπία και Ουγγαρία και όπως επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης «τα νέα παιδιά αποτελούν κάτι το ξεχωριστό και αυτό ενδιαφέρει πολύ το Ιδρυμα, γιατί στη σύγχρονη εποχή το μήνυμα του Βενιζέλου πρέπει να διαχέεται, να έχει επιστημονικό χαρακτήρα και όχι ειδωλολατρική διάθεση, όπως θα ήθελε και ο ίδιος ο Βενιζέλος».
PrevNext
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Με σεμνότητα και εμφανώς συγκινημένοι μίλησαν στα Μέσα Ενημέρωσης οι βραβευθέντες μαθητές. Η εργασία τους είχε θέμα: “Η προσωρινή κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916 – 1917) και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις”.
• Αρχικά η Παρασκευή (Εβελίνα) Σούκου πήρε το Α’ βραβείο, μαθήτρια στο ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση. «Οταν άρχισα να κάνω αυτήν την εργασία δεν περίμενα να φτάσω εδώ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα και ευχαριστώ το Ιδρυμα, το σχολείο και τους καθηγητές μου» είπε εμφανώς συγκινημένη η κοπέλα, που στάθηκε στη στήριξη των γονιών και του σχολείου της. Το βραβείο συνοδεύτηκε με το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ από την οικογένεια Καλογερή στη μνήμη του καπετάν Γιάννη Καλογερή. Οπως ανέφερε ο κ. Νίκος Καλογερής «αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά που δούλεψαν σκληρά και τους εκπαιδευτικούς που στήριξαν την προσπάθειά τους αυτή». Παράλληλα, σημείωσε πως το βραβείο δίνεται κάθε χρόνο από την οικογένεια στη μνήμη του καπετάν Καλογερή υποστηρικτή και συνεργάτη του Ελ. Βενιζέλου.
• Το Β’ βραβείο απενεμήθη στον Χρήστο Τόλη, από το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο. «Αξίζει ιδιαίτερα σήμερα σε μία εποχή που έχει πολλές ομοιότητες με την τότε εποχή που μελετήσαμε, να ψάχνουμε για την ιστορία, να παίρνουμε παραδείγματα και να αποφεύγουμε λάθη που στοίχισαν ακριβά», ανέφερε ο μαθητής. Το χρηματικό βραβείο των 1.000 ευρώ δόθηκε από τα “Χανιώτικα νέα”. Η διευθύντρια των “Χανιώτικων νέων”, Ελια Κουμή τόνισε πως το έπαθλο δίνεται από την εφημερίδα «αναγνωρίζοντας την αξία που έχει για τους νέους ανθρώπους η μελέτη της προσωπικότητας και του έργου της μεγαλύτερης πολιτικής προσωπικότητας της χώρας του Ελ. Βενιζέλου. Είναι μεγάλη χαρά να βραβεύεις νέους ανθρώπους, να δίνεις στα παιδιά κίνητρο να γίνονται καλύτερα, να φανούν αντάξια της ιστορίας τους».
• Το Γ’ βραβείο δόθηκε στην Αικατερίνη Δασκαλοπούλου, από το 2ο ημερήσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα είχα αυτή τη διάκριση και ευχαριστώ το Ιδρυμα, αυτούς που με επέλεξαν και αυτούς που με στήριξαν, ώστε να παίρνω θάρρος» ανέφερε η μαθήτρια. Στην Κατερίνα δόθηκε έπαθλο 600 ευρώ από τη Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη. Στην ιστορία του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου “Ελευθέριος Βενιζέλος” αναφέρθηκε η συνεργάτης του Ιδρύματος Αργ. Βατσάκη.
Η ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στη σχέση της Ιστορίας, στη μελέτη της κάνοντας παραλληλισμούς του χθες με το σήμερα αναφέρθηκε στην ομιλία της η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κα Αθανασία Αναγνωστοπούλου. Η κα Αναγνωστοπούλου δήλωσε ευτυχής που βρέθηκε στα Χανιά για την απόδοση των μαθητικών βραβείων «στ’ όνομα ενός μεγάλου πολιτικού του Ελ. Βενιζέλου» και πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη τύχη ότι το Ιδρυμα και οι άνθρωποί του καταφέρνουν και προσελκύουν τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό σε αυτήν την ευγενή άμιλλα».
ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Ακολούθησαν οι αναγορεύσεις.
• Του Δήμου Μεταμορφώσεως, με τον δήμαρχο Μιλτιάδη Καρπέτα στην αντιφώνησή του να επισημαίνει πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μακράν ο μέγιστος νεοέλληνας πολιτικός από τους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Του πρώην βουλευτή και συγγραφέα Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του να εργαστεί για το Ιδρυμα.
• Του δικηγόρου Σπύρου Λιονάκη άρχοντα νομοφύλακα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιωματική εμπειρία του με τον Βενιζελισμό μέσα από τις διηγήσεις των ανθρώπων του Ακρωτηρίου.
• Της Aleksandra Pećinar, δρ Ιστορίας, στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου που μιλώντας άψογα ελληνικά στάθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις Ελλάδα – Σερβίας που ήταν πάντα φιλικές με αποκορύφωμα τη στήριξη της χώρας μας το 1999, όταν η χώρα της βομβαρδίστηκε από το ΝΑΤΟ.
• Του κατοίκου της παλιάς πόλης Κώστα Τζωρτζάκη, ο οποίος προσέφερε σημαντικό υλικό στο Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
Τέλος σε εκπρόσωπο της Παγκρητικής Αμερικής δόθηκε από το Ιδρυμα το πρώτο αντίγραφο της βιογραφίας του Βενιζέλου στα Αγγλικά.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/didagmata-apo-to-parelthon/#ixzz45dAVuAcO
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου