Τρίτη 12 Απριλίου 2016
ΤΟΠΙΚΑ
15ο Αντιπολεμικό Διήμερο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας
Με συζήτηση για το πανεπιστήμιο στη δίνη της κρίσης ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το 15ο Αντιπολεμικό Διήμερο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά.
Αρχικά ο Π. Σωτήρης, πανεπιστημιακός και πρώην μέλος της Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ έκανε μια ανασκόπηση των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και της «επίμονης προσπάθειας να εμπεδωθεί ένα μοντέλο πανεπιστημίου πολύ πιο αυταρχικό, πολύ πιο επιχειρηματικό και απαλλαγμένο από την…ενοχλητική ανορθογραφία του φοιτητικού κινήματος». Ο κ. Σωτήρης τόνισε πως «σήμερα ο κίνδυνος είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχει συνδεθεί με το 3ο μνημόνιο και τις απαιτήσεις του να δούμε και αυτήν την κυβέρνηση να συνεχίζει το δρόμο των προηγούμενων και να προσπαθεί να εμπεδώσει αυτό το μοντέλο πανεπιστημίου που δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες.» Στους «θιασώτες του επιχειρηματικού πανεπιστημίου» ο κ. Σωτήρης ανάφερε πως «τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ανώτατη εκπαίδευση έδειξε πως ο κόσμος των επιχειρήσεων καμία βοήθεια δεν πρόσφερε στα πανεπιστήμια, αντίθετα το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη δημόσιας χρηματοδότησης. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι πρόσκαιρες, έχουν να κάνουν με τους δικούς τους σχεδιασμούς, δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας που έχει ανάγκη για δημόσια, δημοκρατική εκπαίδευση. Ώστε να έχεις συγκροτημένους επιστημονικά ανθρώπους, με δημοκρατική συνείδηση. Έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία τη γνώση που μπορεί να παρέχει το πανεπιστήμιο για την παραγωγική και κοινωνική ευημερία του τόπου κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να χρηματοδοτήσουν ποτέ οι επιχειρήσεις ούτε χωράει στα τεχνικά δελτία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων».
«ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ»
Στη συνέχεια η Ειρήνη Δαφέρμου μέλος του Κ.Σ. της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μίλησε για το πως λειτούργησε η χρηματοδότηση από την Ε.Ε. «ως «Δούρειος Ίππος» στο Ελληνικό πανεπιστήμιο και πως οδήγησε στην εγκαθίδρυση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Τα πρώτα χρόνια την υποδέχθηκαν ακόμα και δυνάμεις της αριστεράς ως μια κάποια λύση καθώς απαντούσε σε βασικές ανάγκες των πανεπιστημίων, σε ανεπάρκειες σε υλικοτεχνική υποδομή. Στην ουσία εισήγαγε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας σε ευρύτατη κλίμακα, με εργαζόμενους σε συμβάσεις έργου και το ίδιο στους υποψήφιους διδάκτορες που βρέθηκαν να εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα του ΕΠΕΑΕΚ με μπλοκάκι. » Η κ. Δαφέρμου τόνισε πως «εδώ και χρόνια οι εταιρείες είναι μέσα στις σχολές και θα πρέπει να μας απαντήσουν αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό αν θεωρούν ότι έχει βελτιωθεί το πανεπιστήμιο; Αν το βρίσκουν πιο κοντά στις κοινωνικές ανάγκες; Αν θεωρούν ότι έχουν απαντηθεί τα ζητήματα εργασιακής απασχόλησης; Γιατί από την μέρα που μπήκαν οι εταιρείες στις σχολές απαξιώθηκαν, διόλου τυχαία, τα πτυχία. Δεν έχει αποδειχθεί ούτε ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών του επιχειρηματικού πανεπιστημίου. Επίσης πλέον υπάρχει η διεθνή εμπειρία και τις δημοσιεύσεις και την Κρητική σε Ευρώπη και ΗΠΑ για το που έχει οδηγήσει η χρηματοδότηση της έρευνας από τις εταιρείες. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι έχουν «σκοτώσει» την έρευνα, και ότι ολόκληρα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αντί να απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες ειδικά αυτήν την εποχή της κρίσης, ασχολούνται με το πόσο διαιτητικό είναι το τάδε ή το δείνα προϊόν προκειμένου να προωθηθεί το παράγωγο της Α΄ ή της Β΄εταιρείας και ανάλογα γεγονότα έχουμε και με τη φαρμακευτική έρευνα για να προωθηθούν συγκεκριμένα φάρμακα. Ακόμα και ερευνητικά περιοδικά χρηματοδοτούν για δημοσιεύσεις ερευνών που στην ουσία λειτουργούν ως πλασιέ προϊόντων. »
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αναφερόμενη στο πανεπιστήμιο την εποχή της κρίσης η κ. Δαφέρμου τόνισε πως «θα πρέπει να ανοίξει το κέλυφος του να συνδεθεί το φοιτητικό κίνημα με την κοινωνία, με πολύ πραγματικές δράσεις όχι με με διαδηλώσεις και ανακοινώσεις μόνο αλλά με παρέμβαση στην κοινωνία. Να μην υπάρχει οποιαδήποτε κοινωνική συσπείρωσης χωρίς τη συμμετοχή των φοιτητών, να αγκαλιάσουν τον άνεργο, τον κοινωνικά επισφαλή, τον άνθρωπο που του έκοψαν το ρεύμα, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Να αυξήσει την κοινωνική, ταξική αλληλεγγύη, δεν μπορεί οι φοιτητές του Πολυτεχνείου να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσει του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών που δεν έχει αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη»
Τέλος ο Κωνσταντίνος Πελτέκης από τους Μηχανολόγους του ΕΜΠ μίλησε για τις επαγγελματικές προοπτικές των σημερινών φοιτητών και αυριανών εργαζομένων λέγοντας ότι: « Η επαγγελματική προοπτική είναι σκοτεινή με 60% ανεργία στους νέους και με το νέο ασφαλιστικό που ιδιαίτερα για κάποιους επιστημονικούς κλάδους είναι απαγορευτικό να ασκήσεις το επάγγελμα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας πάνε να μονιμοποιηθούν. Την ίδια ώρα μας λένε για την ανάγκη να προχωρήσει ακόμα περισσότερο το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή η τόση μεγάλη ανεργία δεν είναι γιατί τα προγράμματα σπουδών δεν καλύπτουν τις ανάγκες και χρειάζεται να κάνουν κάτι άλλο οι επιχειρήσεις αλλά γιατί σε περίοδο γενικευμένης κρίσης που έχει μειωθεί κατά πολύ η παραγωγική δραστηριότητα και το ΑΕΠ αυτό σημαίνει ότι και οι δουλειές είναι λιγότερες».
Στο χώρο των εκδηλώσεων υπάρχουν βιβλιοπωλείο, περίπτερα για την παιδεία, τον πόλεμο, το προσφυγικό, την εργασία και κυλικείο-μπαρ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/antipolemiko-diimero-sto-parko-irinis-ke-filias/#ixzz45dH0OQFp
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου