Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016
ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΛΑΔΙΣΟ
Προχωρημένη διάβρωση
Παρουσιάστηκε χθες το τρίτο μέρος της μελέτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. - Προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος
Προχωρημένη διάβρωση σε διάφορα σημεία της ακτής στον κόλπο των Χανίων -από το Κολυμπάρι μέχρι τον Κλαδισό- εντοπίζει η μελέτη που εκπονείται από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) και το τρίτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε χθες σε υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Χανίων.
H διάβρωση είναι αντιμετωπίσιμη με παρεμβάσεις που δεν έχουν μεγάλο κόστος και για τις οποίες ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης δήλωσε στα “Χ.Ν.” πως είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το νέο Ε.Σ.Π.Α.
Πάντως πέρα από τα τεχνικά έργα από μελετητές και υπηρεσιακούς παράγοντες επισημάνθηκε πως θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις παράνομες αμμοληψίες από ποτάμια και παραλίες, να γίνει οριοθέτηση των ρεμάτων και να προστατευτεί η βιοποικιλότητα χάρη στην οποία έχουν δημιουργηθεί οι παραλίες.
Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο ερευνητής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. κ. Βασίλης Καψιμάλης αναλυτικά για κάθε περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα διάβρωσης προτείνονται μία σειρά από λύσεις.
kolymbariΑΚΤΗ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Σύμφωνα με τους μελετητές το πρόβλημα της διάβρωσης και ουσιαστικά της εξαφάνισης της παραλίας σε ένα μεγάλο μέρος της ακτής μπροστά από τον οικισμό οφείλεται σε εργασίες που έγιναν στο λιμάνι του Κολυμπαρίου και ειδικότερα στην εκτός μελέτης αλλαγή της φοράς του υπήνεμου μόλου. Για την αποκατάσταση της παραλίας προτείνουν συγκεκριμένα:
• Τεχνητή τροφοδοσία της παραλίας με άμμο. Κατάλληλο κοίτασμα υπάρχει σε βάθος 40 μέτρων στον κόλπο των Χανίων, ωστόσο, το κόστος εξόρυξής του είναι μεγάλο. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με κατάλληλη άμμο από λατομική περιοχή.
• Κυματοθραύστες (οι 3 τουλάχιστον που προέβλεπε η μελέτη Μουτζούρη).
tayrwnithsΠΑΡΑΛΙΑ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Ενα μεγάλο τμήμα της παραλίας έχει “χαθεί” τα τελευταία χρόνια, ενώ απειλείται και ο παραλιακός δρόμος που στο παρελθόν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι μελετητές προτείνουν:
• Νέα χάραξη του παραλιακού δρόμου.
• Ενίσχυση της βάσης, υπόβασης του οδοστρώματος.
• Θωράκιση με χαμηλής κλίσης λιθορριπή (σ.σ. μεγάλες πέτρες που θα ριχθούν στο σημείο που ήταν η παραλία).
PLATANIASΠΑΡΑΛΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑ
Αναφορικά με την παραλία, στην πιο τουριστική περιοχή των Χανίων, διαπιστώνεται πως η διάβρωση βρίσκεται σε διάφορα σημεία. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι:
• Τεχνητή τροφοδοσία με υλικό (άμμος) μέσης διαμέτρου 1 mm και ελάχιστος όγκος 8.500 m3 (σ.σ. περίπου 850 φορτηγά των 10 κυβικών). Θα απαιτηθούν 2 – 3 αναπληρώσεις στην επόμενη 5ετία.
• Πιθανή υποβοήθηση της αναπλήρωσης με άμμο με την τοποθέτηση παράλληλων προς την ακτογραμμή γεωσωλήνων για τη συγκράτηση της άμμου.
neakydwniaΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ – ΚΑΤΩ ΣΤΑΛΟΣ
Επιμέρους διάβρωση σε πολλά σημεία στην παραλία της Αγ. Μαρίνας και του Κάτω Σταλού έχουν καταγράψει οι μελετητές με πιο σοβαρό το τμήμα της παραλίας στο Ακρωτήρι της Αγίας Μαρίνας. Ειδικότερα προτείνουν.
• Τεχνητή τροφοδοσία με υλικό (άμμος) μέσης διαμέτρου 1 mm και ελάχιστος όγκος 8.800 m3. Θα απαιτηθούν 2 – 3 αναπληρώσεις στην επόμενη 5ετία.
• Πιθανή υποβοήθηση της αναπλήρωσης με άμμο με την τοποθέτηση παράλληλων προς την ακτογραμμή γεωσωλήνων για τη συγκράτηση της άμμου, ειδικά στο Ακρωτήρι της Αγίας Μαρίνας.
«ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ»
Για τη χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απ. Βουλγαράκης δήλωσε αισιόδοξος. «Είδαμε το τρίτο μέρος της μελέτης για την παράδοση της οποίας έχουμε δώσει παράταση μέχρι και τον Σεπτέμβριο, όμως, η υπόσχεση από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. είναι ότι μέχρι το Πάσχα θα την έχουμε ολοκληρωμένη. Εχω μιλήσει με τον περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή και θα υποβάλλουμε μία τεχνική έκθεση στο νέο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να ενταχθεί για χρηματοδότηση όλο το έργο προστασίας του κόλπου των Χανίων» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης συμπληρώνοντας πως «οι λύσεις που προτείνουν οι μελετητές είναι εφικτές, δεν κοστίζουν και επειδή είναι έργο περιβάλλοντος είναι σίγουρο πως θα ενταχθεί σε κάποιο από τα προγράμματα του νέου Ε.Σ.Π.Α.
Ομως πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις παράνομες αμμοληψίες. Εμείς έχουμε επιβάλλει πρόστιμα -πρόσφατα μάλιστα- για τον Ταυρωνίτη και για τον Κερίτη και πρόκειται να αυξήσουμε τους ελέγχους μας».
Η φύση και η παραλία
Η φύση δημιούργησε την παραλία -σχεδόν 20χλμ.- του κόλπου των Χανίων, η φύση με τη συνδρομή και του ανθρώπου μπορεί να την… ξαναφτιάξει ανέφερε η μηχανικός κα Καίτη Παυλάκη που εκπονεί μέρος της μελέτης.
Ειδικότερα η κα Παυλάκη στάθηκε σε 4 σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα από τις τοπικές Αρχές και τους πολίτες.
• Πρέπει να μην παρεμποδίζεται η λειτουργία των ποταμών και των ρεμάτων -ακόμα και των πιο μικρών- καθώς έχουν τεράστια σημασία στη διατήρηση των παραλιών. Η προστασία γίνεται με την οριοθέτησή τους που πρέπει να γίνει άμεσα. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή διασφαλισμένων υλικών προς την παραλία και η τροφοδοσία της παραλίας και του ανάγλυφου.
• Τα λιμενικά έργα πρέπει να επανελεγχτούν για τις επιπτώσεις τους, γιατί ορισμένα απ’ αυτά που έχουν γίνει στον κόλπο των Χανίων, έχουν επιδράσει δυσμενώς στην κατάσταση του παραλιακού μετώπου.
• Οι παράνομες αμμοληψίες σε ποταμούς και παραλίες είναι κάτι που γίνεται επί σειρά ετών με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η άμμος από το μητρικό της περιβάλλον. Πρέπει να απαγορευτούν.
• Στην ενδοχώρα πρέπει να υπάρξει στήριξη του ανάγλυφου. Πρανή σε οδικούς άξονες και εκχερσώσεις πρέπει να στηρίζονται ή να γίνει διαχείριση των κλίσεων, ώστε να αποφεύγεται η απότομη ταχεία υποβάθμιση του αναγλύφου.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Παυλάκη «η δημιουργία της παραλίας του κόλπου των Χανίων ήταν αποτέλεσμα μίας θαυμαστής αλληλεπίδρασης που βοήθησε στην τροφοδότηση της παραλίας με λεπτόκοκκο υλικό, στη λειτουργία των θαλασσίων ρευμάτων και στην απόθεση των αμμωδών υλικών στις παραλίες. Οι καλαμιώνες που συγκρατούσαν την άμμο σε όλο σχεδόν τον κόλπο καταστράφηκαν με την αστικοποίηση της περιοχής, την αποψίλωσή τους κ.λπ. Αν επαναφέρουμε την ισορροπία και τροφοδοτήσουμε την παραλία με άμμο μπορεί να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από χρόνια».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/prochorimeni-diavrosi/#ixzz40XPeJ1it
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου