Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016
ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ
Μαθητές “έχτισαν” το σχολείο τους
Οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους έστησαν το σχολείο τους! Γιατί αυτό ακριβώς έγινε στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά, στο οποίο παραχωρήθηκε ο χώρος του πρώην ΚΤΕΟ στον Ταυρωνίτη και οι μαθητές τον μετέτρεψαν σε εργαστήρια για τις ανάγκες των σπουδών τους!
Το κτήριο ήταν σε κακή κατάσταση από τη χρόνια εγκατάλειψη, τις φθορές, τους βανδαλισμούς και τις διαρρήξεις που είχε υποστεί. Με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, με πρωτεργάτες τον διευθυντή Γιάννη Δαράκη και τους καθηγητές, τον Δήμο Πλατανιά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων άλλαξε εικόνα.
«Το κτήριο, όταν το πρωτοπήραμε ήταν σε κακή κατάσταση. Δεν μπορούσες να μπεις μέσα» εξηγεί ο κ. Δαράκης ξεναγώντας μας στον χώρο. Και πράγματι έχοντας επισκεφθεί πριν από έναν χρόνο τον Ταυρωνίτη, όταν στο κτήριο είχε γίνει μία διάρρηξη για την αφαίρεση χαλκού διαπιστώνουμε ότι βρισκόμαστε… σε άλλον τόπο. Οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί, οι εσωτερικοί χώροι έχουν καθαριστεί, το ίδιο και ο περιβάλλων χώρος και πραγματικά οι εγκαταστάσεις έχουν πάρει ζωή.
«Εγινε παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο καθώς με τη βοήθεια του Δ. Πλατανιά βγάλαμε πάνω από 20 αυτοκίνητα με σκουπίδια και μπάζα. Αντικαταστήσαμε με προσωπική δουλειά μαθητών την περίφραξη που ήταν παραβιασμένη σε 20 σημεία, ενώ επισκευάσαμε και τον λέβητα, τοποθετήσαμε και το πλέξι γκλας στο θερμοκήπιό μας. Εγιναν πολλά πράγματα κάτι που δείχνει πόσο αγαπούν οι άνθρωποι το σχολείο» λέει ο διευθυντής που επισημαίνει τη συμβολή του Δήμου και της Π.Ε. Χανίων στο να παραχωρηθεί το κτήριο για τις ανάγκες του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Ενα ΕΠΑ.Λ. που συγκεντρώνει μαθητές τόσο από τον Πλατανιά όσο και από την Κίσαμο και τα Χανιά.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Το σχολικό έτος 2015 – 2016 στη Β’ Τάξη του σχολείου λειτουργούν οι τομείς – ειδικότητες
• Τεχνικός μηχανικός θερμικών εγκαταστάσεων και μηχανικός τεχνολογίας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
• Τεχνικός Οχημάτων.
• Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
• Υπαλλήλων Οικονομίας & Διοίκησης στον τουρισμό.
• Σχεδιαστών Δομικών έργων και Γεωπληροφορικής.
Για το σχολικό έτος 2016 – 2017 θα λειτουργήσουν οι παραπάνω ειδικότητες και στόχος είναι η λειτουργία και των ειδικοτήτων Βοηθού Φυσιοθεραπευτή και Βρεφοκόμου.
«Δεσμευόμαστε ότι θα δημιουργήσουμε ένα πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης που θα βοηθήσει τους ενηλίκους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους» τονίζει ο κ. Δαράκης.
Η πλειοψηφία των μαθητών είναι από 40 ετών και πάνω. Ανθρωποι που δεν κατάφεραν για διάφορους λόγους να τελειώσουν το σχολείο στα εφηβικά τους χρόνια και τώρα επιστρέφουν στα θρανία είτε για να πάρουν κάποιο χαρτί είτε για να βελτιώσουν τις γνώσεις τους πάνω στον τομέα που επιθυμούν.
«Το ότι το κτήριο, που ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη μετά το κλείσιμο του ΚΤΕΟ, σήμερα παρουσιάζει αυτήν την εικόνα, αυτό οφείλεται στην προσωπική δουλειά των μαθητών, των καθηγητών και όλων όσων μας στήριξαν. Ευελπιστούμε να γίνουν και άλλες ειδικότητες για αυτόν τον λόγο και διεκδικούμε την αναγκαία χρηματοδότηση που πρέπει να πάρει το σχολείο μας» λέει ο πρόεδρος του 15μελούς του σχολείου κ. Σωκράτης Περουλάκης.
Διεύθυνση και εκπαιδευόμενοι επιθυμούν να ευχαριστήσουν για τη στήριξη τον Δήμο Πλατανιά, τον δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και τους συνεργάτες τους, τον Απ. Βουλγαράκη και τον Π. Σημανδηράκη Παναγιώτη, τους κ. Καλογερή και Κουρουπάκη.
Πληροφορίες για το Εσπερινο ΕΠΑ.Λ. στο τηλέφωνο 2821068020 και 2821083407 από 6 μ.μ ως 10.30 μ.μ. και στην ιστοσελίδα του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά http://www.esp-epal-platania.gr.
PrevNext
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΑΝΘΟΚΟΜΙΑΣ: «Ξαναμαθαίνουμε τη Γεωργία»
Μία επίσκεψη στον κήπο και στο θερμοκήπιο του εργαστηρίου Τεχνικών Ανθοκομίας μάς πείθει για την όρεξη των εκπαιδευόμενων και το πάθος τους για γνώση. Αν και αγρότες οι περισσότεροι δεν κρύβουν ότι έχουν μάθει το διάστημα αυτό πολλά πράγματα. Στον κήπο του σχολείου φυτεύουν και καλλιεργούν πατάτες, κουκιά, κρεμμύδια, λάχανα, ψαρές, μπρόκολα, δενδρώδεις καλλιέργειες, ενώ στο θερμοκήπιο μαρούλια, μπανάνες, λουλούδια και άλλα καλλωπιστικά φυτά. Τα λαχανικά που παράγουν τα προσφέρουν σε κοινωνικά ιδρύματα και συσσίτια!
Συνολικά είναι 22 οι μαθητές σε αυτό το Τμήμα ανάμεσά τους και ο Μανώλης Φουντουλάκης.
Οπως τονίζει «είμαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και επέλεξα αυτήν την ειδικότητα για να βελτιωθώ στο επάγγελμά μου. Είναι μία ειδικότητα που όσο ζεις μαθαίνεις. Παίρνει ο ένας απ’ τον άλλο και όλοι μαζί από τον καθηγητή μας. Οπως έλεγε και ένα μπάρμπας μου “δεν με νοιάζει που πεθαίνω, παρά που δε ζω να μαθαίνω”.
Η μάθηση δεν σταματά ποτέ, αυτό πιστεύω ότι τα λέει όλα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στρατής Καραμουσαδάκης. Ενας φίλος του συνέστησε να παρακολουθήσει το ΕΠΑ.Λ. καθώς και ο ίδιος ασχολείται με τα γεωργικά.
«Με ενέπνευσε ο διευθυντής και ο δάσκαλός μας και πραγματικά μόνο χρήσιμα πράγματα μαθαίνουμε και παρότι έχουμε μια εμπειρία εργασίας στην αγροτική παραγωγή συνεχώς γνωρίζουμε νέα πράγματα!» λέει χαρακτηριστικά.
Υπεύθυνος καθηγητής του Τμήματος είναι ο κ. Ν. Πετράκης.
MHXANIKOOXHMATWNΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΧΗΜΑΤΩΝ: «Εκπληρώνεται ένα όνειρο»
Ενα άλλο εργαστήριο που λειτουργεί στον Ταυρωνίτη είναι αυτό των Τεχνικών Οχημάτων. Οι 18 μαθητές μαθαίνουν τα πάντα για τον κόσμο του αυτοκινήτου. Ενας απ’ αυτούς και ο Βασίλης Σφακιανάκης από το Καστέλι Κισάμου.
«Πάντα ασχολούμουν με τα αυτοκίνητα και μέσα από το Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. του Πλατανιά μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να πάρω περισσότερες γνώσεις για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Προφανώς και το συνιστώ σε όλους που για κάποιον λόγο δεν κατάφεραν να τελειώσουν το σχολείο να το δοκιμάσουν έστω και τώρα. Οι καθηγητές είναι καλοί και έχουν τον τρόπο τους να σου δώσουν να καταλάβεις τα πάντα» λέει ο Βασίλης, που αν και δεν σκέφτεται στα 46 του να ακολουθήσει πλέον το επάγγελμα του τεχνικού οχημάτων και μόνο που εκπλήρωσε ένα όνειρό του αρκεί. Δίπλα του και η σύζυγός του. Δηλώνει χαρούμενη που το συγκεκριμένο σχολείο «δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους κάποιας ηλικίας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους που όταν ήταν νέοι δεν είχαν την ωριμότητα και την ευεξία του μυαλού να τα ολοκληρώσουν».
Εκπαιδευτικοί στο συγκεκριμένο εργαστήριο είναι οι κ. Γιάννης Δαράκης, Πέτρος Ιγγλεζάκης και Γιώργος Σινιοράκης.
THERMIKOIΤΕΧΝΙΚΟΙ ΘΕΡΜΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σύγχρονο αντικείμενο
Με 13 μαθητές το εργαστήριο των Τεχνικών Θερμικών Εγκαταστάσεων, ένα σύγχρονο αντικείμενο που δίνει ευκαιρίες για εργασία και στην τοπική αγορά.
Ο 56χρονος Γιώργος Πατεράκης εξηγεί πώς αποφάσισε να παρακολουθήσει και πάλι μαθήματα σε αυτήν την ηλικία καθώς «είχα την επιθυμία να τελειώσω το Λύκειο. Ηταν ένας ανεκπλήρωτος πόθος καθώς είχα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, όταν πήγαινα Γυμνάσιο και δεν μπορούσα να συνεχίσω το σχολείο».
Πλέον ο Γιώργος μαθαίνει το νέο αντικείμενο από αγάπη για τη γνώση καθώς εργάζεται ως ταπετσέρης επίπλων και όπως μας ξεκαθαρίζει δεν έχει σκοπό να αλλάξει επάγγελμα. «Για εμένα η μεγαλύτερη ικανοποίηση θα είναι να βλέπω το σχολείο αυτό να πετυχαίνει και να έχει πολλούς μαθητές. Αξίζει να στηριχθεί από την τοπική κοινωνία, γιατί προσφέρει πολλά» καταλήγει.
Ενας άλλος μαθητής ο Δημήτρης Τζανακάκης τονίζει από τη μεριά του πως «αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια στον διευθυντή που πραγματικά κάνει απίστευτα πράγματα. Το ίδιο και οι καθηγητές μάς έδωσαν την ευκαιρία να τελειώσουμε το σχολείο έστω και σε μεγάλη ηλικία». Καθηγητές στο συγκεκριμένο εργαστήριο είναι οι κ. Πέτρος Ιγγλεζάκης και Ματθαίος Χανταμπάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/mathites-echtisan-to-scholio-tous/#ixzz40XSWStH5
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου