Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Σύνδεση πολιτισμού – οικονομίας
Με τη συμμετοχή του Κ.Α.Μ.
34Στη σύνδεση πολιτισμού και οικονομίας στοχεύει το ερευνητικό-επιστημονικό πρόγραμμα στο οποίο μετέχει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και άλλοι επιστημονικοί φορείς από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων ERASMUS+ με το ποσό των 280.000 ευρώ.
Οπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στο ερευνητικό πρόγραμμα μετέχουν φορείς όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Business School του Middlesex University, η Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Neapolis της Πάφου, το Μανιατάκειο Ίδρυμα και το Ίδρυμα Flaminia από τη Ραβέννα της Ιταλίας. Από τους παραπάνω φορείς υπεβλήθη πρόταση για έγκριση χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων ERASMUS+. Η προσπάθεια εστέφθη από επιτυχία και η πρόταση με τίτλο InHeriT: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης εγκρίθηκε για χρηματοδότηση. Το πρόγραμμα εκτιμάται ως ένα από τα ανταγωνιστικότερα ευρωπαϊκά προγράμματα αυτής της περιόδου καθότι είναι ένα από τα 6 που εγκρίθηκαν από την E.E. ανάμεσα σε 42 υποψηφιότητες και πέτυχε την υψηλότερη χρηματοδότηση ύψους 280.000 ευρώ.
«To InHeriT είναι ένα τριετές διεθνές διεπιστημονικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην προαγωγή της ιδέας ότι η πολιτιστική κληρονομιά γενικά και η αρχιτεκτονική κληρονομιά ιδιαίτερα, εμπεριέχει μια κρίσιμη οικονομική αξία που θα μπορούσε να προσφέρει δυναμικά στη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ουσιαστικά διαπραγματεύεται την “οικονομία του πολιτισμού” μέσα από μια βιώσιμη και κοινωνικά ευαίσθητη σκοπιά. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το πρόγραμμα αφορά ισόποσα την ακαδημαϊκή -επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό καθότι η επιστημονική έρευνα που θα παραχθεί θα είναι εφαρμόσιμη και θα συνεισφέρει σε ζητήματα πρακτικά» ανέφερε η πρόεδρος του Κ.Α.Μ. Αμαλία Κωτσάκη.
Οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση και θα έχουν ως άξονα μια σειρά δράσεων που, περιληπτικά, περιλαμβάνουν:
• Τη δημιουργία μιας διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας διάδοσης σχετικών γνώσεων και ενημερωτικού υλικού.
• Την τεκμηρίωση και ανάλυση σχετικών πρότυπων διεθνών πρακτικών.
• Την ανάπτυξη ανάλογου εκπαιδευτικού υλικού με αντικείμενο την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
• Τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων, επιστημονικών ημερίδων και ανοικτών στο ευρύτερο κοινό δράσεων ενημέρωσης και επιμόρφωσης ως προς τα παραπάνω.
Οι εργασίες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν το 2018 με διεθνές συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Από τη μεριά του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων ο κ. Λευτέρης Βεργεράκης ανέφερε πως «χαιρετίζουμε την έγκριση αυτού του προγράμματος. Θα προσπαθήσουμε ως Σύλλογος να το αξιοποιήσουμε και για την καλύτερη προβολή της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας και για τη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Κυρίως θεωρούμε ενδιαφέρον να έχουμε μια εικόνα από τη διεθνή πρακτική και πώς εκείνοι προσεγγίζουν το ζήτημα της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».
Τέλος το μέλος του Δ.Σ. του Κ.Α.Μ. Ζαχαρίας Πιστόπουλος τόνισε πως «στον τόπο μας έχουμε μια πλούσια γκάμα πολιτιστικών πόρων που μέχρι στιγμής δεν έχει αξιοποιηθεί παρά μόνο αποσματικά. πχ. το αρχαιολογικό παλίμψηστον της παλιάς πόλης, τα μνημεία της Χαλέπας, Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε π.χ. μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα πολύ χρήσιμη για τους επισκέπτες μας».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sindesi-politismou-ikonomias/#ixzz3ywTFuj5b
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου