Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
Διαχρονική η λατινο-αμερικάνικη λογοτεχνία
Η ποιητική και ανατρεπτική γραφή, τα κοινά στοιχεία μεταξύ των Λατινοαμερικανών και των λαών της Νότιας Ευρώπης, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της λογοτεχνίας της ηπείρου αυτής, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση με θέμα “Λατινοαμερικάνικη Λογοτεχνία και Επανάσταση”, που πραγματοποίησε ο Σύλλογος “Φίλοι των Γραμμάτων” στον χώρο του Τ.Ε.Ε. – τμ. Δυτ. Κρήτης στα Χανιά.
Ομιλητής ήταν ο τιμημένος με το βραβείο “Θερβάντες” μεταφραστής Κρίτωνας Ηλιόπουλος.
«Η λατινοαμερικάνικη λογοτεχνία ήταν δημοφιλής και τη δεκαετία του ’70 στη χώρα μας. Εκανε μια “κοιλιά” για κάποια χρόνια, επέστρεψε όμως με διαφορετικό στιλ, διαφορετικό περιεχόμενο, άλλους αναγνώστες. Εχει μία διαχρονικότητα και τώρα είναι πάλι κατά τη γνώμη μου στην ακμή της», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.
Στα βασικά χαρακτηριστικά της λογοτεχνίας της Νότιας Αμερικής είναι «η τάση να κάνει ρήξεις, οι Λατινοαμερικανοί συγγραφείς προσπαθούν να ξεφύγουν από στερεότυπα, να καταργήσουν νόρμες, να βρουν κάτι διαφορετικό και αν σε αυτό προσθέσουμε και τις ιδιομορφίες της ηπείρου που είναι σε μία κατάσταση αρκετά κοντινή στην Ευρώπη καθώς “φτιάχθηκε” και από Ευρωπαίους που πήγαν εκεί πριν από 500 χρόνια. Ταυτόχρονα έχει τη δική της προσωπικότητα, ένας ανεστραμμένος καθρέπτης της Ευρώπης που δημιουργεί γεγονότα αρκετά εντυπωσιακά για να γίνουν λογοτεχνία. Το μεγάλο “μπαμ” της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας αντανακλούσε την κοινωνική πραγματικότητα της Λατινικής Αμερικής που ήταν οικεία και εξωτική και παράξενη και αλλόκοτη και κοντινή», είπε ο ομιλητής.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην πολιτική λογοτεχνία και στους εκπροσώπους της που στη χώρα μας είναι πολύ δημοφιλείς. «Οι Λατινοαμερικανοί αγαπάνε την πολιτική λογοτεχνία και ακόμα και όταν κάνουν ένα μυθιστόρημα που είναι π.χ. ερωτικό βάζουν το κοινωνικό στοιχείο, αναδεικνύουν την κοινωνική πραγματικότητα. Ενα μεγάλο ρεύμα λογοτεχνών έχει πάρει θέση υπέρ των αδύναμων τάξεων. Ακόμα και συγγραφείς, όπως ο Λιόσα, που είναι νεοφιλελεύθερος, που παίρνει τη θέση της κυρίαρχης ιδεολογίας, της πιο αντιδραστικής, στα βιβλία του ισχύει το αντίστροφο. Εχει γράψει βιβλία που παίρνουν τη θέση των πιο καταπιεσμένων τάξεων της Λατινικής Αμερικής, όπως το “Ο πόλεμος της συντέλειας του κόσμου”. Ακόμα και αυτά τα βιβλία έχουν μια ανατρεπτική χροιά».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγή από τον φιλόλογο Δημήτρη Δαμασκηνό που παρουσίασε τη δράση του Συλλόγου “Φίλοι των Γραμμάτων” στα Χανιά.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/diachroniki-latino-amerikaniki-logotechnia/#ixzz3TuvGkY00
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου