Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ
Ανακύκλωση με ρομποτικό σύστημα (video)
Διάκριση σε παγκρήτιο διαγωνισμό ρομποτικής
Μία κατασκευή από το μέλλον που συνδυάζει μηχανική, προγραμματισμό, αυτοματισμούς και παρουσίαση είναι η δημιουργία των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας που τους έδωσε τη 2η θέση στον παγκρήτιο διαγωνισμό ρομποτικής και ένα εισιτήριο για τον πανελλήνιο διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα.
Τέσσερις μαθητές με την καθοδήγηση του καθηγητή τους Βαγγέλη Σαρτζετάκη κατασκεύασαν και λειτούργησαν ένα “Σύστημα ανακύκλωσης – κομποστοποίησης” με τη βοήθεια μοτέρ, ιμάντα, γραναζιών και των γνωστών τούβλων της Lego! Μία πρωτότυπη εργασία που ξεχώρισε ανάμεσα στις δουλειές 18 Δημοτικών σχολείων απ’ όλη την Κρήτη.
«Ιδέες για το τι θα φτιάξουμε είχαμε πολλές. Θέλουμε να καταλήξουμε σε μία κατασκευή που να μπορεί να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τις δυνατότητες του tech Legο» μας εξηγεί ο κ. Βαγγέλης Σαρτζετάκης.
Αισθητήρας με τον οποίο δίνεται η επιθυμητή ταχύτητα στο σύστημα ανακύκλωσης – κομποστοποίησης, λειτουργία του μοτέρ που με 7 άξονες κινεί τον ιμάντα της ανακύκλωσης, αλλά και όλη η κατασκευή ήταν μια δημιουργία καθαρά των ίδιων των παιδιών. (σ.σ. Δείτε το σχετικό video στην ιστοσελίδα των “Χ.Ν.”).
«Η συμμετοχή των παιδιών στην όλη εργασία ήταν κάτι παραπάνω από ενεργή. Είχαν την αρχική ιδέα και συνέβαλαν στην υλοποίηση και στην εξέλιξή της. Η φαντασία τους δεν μπορεί να περιοριστεί, θέλουν να αλλάξουν πράγματα, να βελτιώσουν, να προσθέσουν, ακόμα και να κάνουν πράγματα που δεν είναι εφικτά καθώς δεν έχουμε το κατάλληλο υλικό. Ο δικός μου ρόλος ήταν να προσπαθώ στην ουσία να τους… συγκρατήσω! Να τους βάλω σε ένα μονοπάτι, ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα ήταν δική τους δουλειά», λέει ο εκπαιδευτικός.
Πέρα από τη δεύτερη θέση στον παγκρήτιο διαγωνισμό και τη συμμετοχή στον πανελλήνιο τα παιδιά στην ουσία κέρδισαν πολύ περισσότερα, λαμβάνοντας γνώσεις από αντικείμενα που είχαν διδαχθεί μόνο θεωρητικά ή δεν ήταν καν αντικείμενο σπουδών για μαθητές δημοτικού. Εμαθαν από μηχανική (πώς θα συνδέσουν γρανάζια μεταξύ τους, πώς λειτουργούν, πώς αυξάνεται η ταχύτητα περιστροφής τους), προγραμματισμό (πώς θα κάνουν αυτοματισμούς), απέκτησαν οικειότητα στο να παρουσιάζουν το έργο τους και πώς να επιχειρηματολογούν για την αξία του κάτι που έκαναν στον διαγωνισμό, αλλά και στην ΑΝΕΚ προκειμένου η τελευταία να βοηθήσει στη μετάβασή τους στην Αθήνα, αλλά και πώς να συνεργάζονται και με ομαδική δουλειά να πετυχαίνουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
«Η συμμετοχή μου στην ομάδα μου άρεσε, ενώ η Πληροφορική με συναρπάζει. Εμαθα καλύτερα το πρόγραμμα scratch που το αξιοποιήσαμε για την κατασκευή μας και όλους μας ενθουσιάζει το ό,τι θα πάμε να παρουσιάσουμε την κατασκευή μας στην Αθήνα», μας λέει ο Αμάραντος Παγιαυλάς, ενώ ο Βασίλης Χατζηγεωργίου μας επισημαίνει πως «βάλαμε το 100% των δυνάμεών μας για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο. Η ιδέα της ενασχόλησης με την ρομποτική με ενθουσιάζει».
«Δουλεύοντας πάνω σ’ αυτήν την εργασία αποκτήσαμε γνώσεις που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον να τις εξελίξουμε ακόμα περισσότερο» λέει η Ειρήνη Σύρμα, ενώ η Ειρήνη Φραγκεδάκη συμπληρώνει πως «η κατασκευή δεν ήταν καθόλου εύκολη, αλλά η προσπάθειά μας άξιζε. Ελπίζουμε στον διαγωνισμό της Αθήνας να πάμε ακόμα καλύτερα».
Στόχος του εκπαιδευτικού και του σχολείου είναι να εμπλακούν ακόμα περισσότεροι μαθητές στο όλο project και να δημιουργηθούν οι συνθήκες, ώστε και στο μέλλον να γίνουν ανάλογες κατασκευές.
(Περισσότερες πληροφορίες και video στο www.haniotika-nea.gr)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/anakiklosi-me-rompotiko-sistima-video/#ixzz3Ul6aVXvJ
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου