Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015
Στο αλκοόλ από 10 ετών!
Ανησυχητική διαπίστωση ειδικών του ΟΚΑΝΑ
Μειώνονται συνεχώς οι ηλικίες που διαπιστώνεται να γίνεται χρήση αλκοόλ καθώς τα τελευταία χρόνια εντοπίζονται και παιδιά κάτω των 10 ετών να καταναλώνουν οινοπνευματώδεις ουσίες! Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, με θέμα “Αλκοόλ και έφηβοι – Μόδα ή απειλή;”, που πραγματοποιήθηκε χθες στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου – Χρυσοπηγή.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κα Νεκταρία Σκουλάκη, ψυχίατρος παίδων – εφήβων και υπεύθυνη του ιατρείου εφήβων του ΟΚΑΝΑ, σημείωσε πως «δεν έχουμε παρατηρήσει κάποια σημαντική αύξηση του αριθμού των παιδιών που καταναλώνουν αλκοόλ. Αυτό που θεωρώ σοβαρό είναι ότι μειώνεται όλο και περισσότερο η ηλικία έναρξης της χρήσης αλκοόλ. Εχουμε παιδιά κάτω των 10 ετών να πίνουν».
Αναφορικά με τη συνήθεια πολλών γονιών να δίνουν στα παιδιά τους να δοκιμάζουν αλκοόλ από πολύ μικρή ηλικία η κα Σκουλάκη παρατήρησε πως «από μόνο του αυτό δεν είναι επικίνδυνο, αλλά η εξοικείωση στο αλκοόλ από τόσο μικρή ηλικία είναι επικίνδυνη. Αν το παιδί βιώνει ότι “δεν τρέχει και τίποτα που δοκιμάζω λίγο – λίγο”, τότε πολύ πιο “χαλαρά” θα πάρει το ποτήρι το αλκοολούχο ποτό και θα το καταναλώσει». Η ψυχολόγος, απευθυνόμενη στους γονείς, που διαπιστώνουν ότι το παιδί τους έχει αρχίσει να καταναλώνει οινοπνευματώδεις ουσίες, τους κάλεσε «να κινητοποιηθούν άμεσα, να πλησιάσουν το παιδί, να φροντίσουν να το ενισχύσουν, ώστε να μην έχει ανάγκη να αποδείξει κάτι πίνοντας αλκοόλ. Να το βοηθήσουν στην αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση ώστε να μην έχει ανάγκη να αποδείξει τίποτα».
Η ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ κα Χρυσούλα Αλούπη αναφέρθηκε στο θέμα του αλκοολισμού για τους ενηλίκους. Εξήγησε τι σημαίνει εξάρτηση και τι κατάχρηση υπογραμμίζοντας πως κατάχρηση σημαίνει ότι «πίνω συχνά έστω και για περισσότερους από 6, 7, 8 μήνες, όμως, ακόμα δεν έχουν δημιουργηθεί βλάβες στο σώμα και στην ψυχή μου. Αυτό όμως είναι το πρώτο στάδιο πριν την εξάρτηση και εκεί τα σύνορα είναι πολύ συγκεχυμένα. Δηλαδή ο εξαρτημένος έχει περάσει από αυτό το στάδιο της κατάχρησης. Δίνω μεγάλη σημασία σε αυτό το στάδιο γιατί είναι αναστρέψιμη η κατάσταση, έχει τη δυνατότητα ο άνθρωπος να το αντιμετωπίσει. Απαξ και προχωρήσει στην εξάρτηση δυσκολεύει η κατάσταση. Η κατάχρηση, όπως και η εξάρτηση, δημιουργεί μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, ενδοοικογενειακή βία, εμπλοκή σε τροχαία κ.ά.».
Στα Χανιά λειτουργεί αλκοολογικό ιατρείο στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Είναι ανοικτό κάθε Τετάρτη 9 π.μ. – 2 μ.μ. και η προσφορά των υπηρεσιών είναι δωρεάν, ενώ παρέχεται στήριξη και στις οικογένειες.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση γιατί παρατηρούνται φαινόμενα με πρωταγωνιστές παιδιά – εφήβους που π.χ. εμπλέκονται σε τροχαία γιατί έχουν καταναλώσει αλκοόλ ή είναι συνεπιβάτες σε όχημα ο οδηγός του οποίου έχει πιει. Ανησυχούμε ως γονείς γιατί το κρασί και το αλκοόλ ήταν 3.000 χρόνια δώρο της Φύσης στον άνθρωπο για τον διατροφικό του πολιτισμό και ξαφνικά έχει χάσει το νόημά του και τείνει να γίνει απειλή», ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κα Στέλλα Μανιουδάκη.
Τέλος, η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου κα Ιωάννα Βουρεξάκη, ερωτηθείσα για το πώς πρέπει να λειτουργήσει ένας εκπαιδευτικός, αν διαπιστώσει ότι μαθητής κάνει χρήση αλκοόλ, απάντησε πως «ο ενδεδειγμένος τρόπος δράσης ενός εκπαιδευτικού είναι η άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τους γονείς και στη συνέχεια, αν όντως υπάρχει πρόβλημα, να δούμε πώς θα βοηθήσουμε με κάποιους ειδικούς».
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sto-alkool-apo-10-eton/#ixzz3UvANLJ4y
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου