Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Φυτόχωμα από κόμποστ
» Με τη συνεργασία ΔΕΔΙΣΑ, ΜΑΙΧ και χανιώτικης εταιρείας
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 17 Νοεμβρίου 2014 12:06 μμ - Σχολιάστε
Το πρώτο φυτόχωμα από κόμποστ στην Ελλάδα αποτελεί πραγματικότητα καθώς χάρη στη συνεργασία του Μ.Α.Ι.Χ., της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και της χανιώτικης εταιρείας “Εξυπνη συσκευασία” το νέο αυτό προϊόν θα βρεθεί πολύ σύντομα στην αγορά.
Στο Εργαστήριο Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής που επισκεφθήκαμε βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μία πειραματική διαδικασία για την παραγωγή του χανιώτικου φυτοχώματος. Μία διαδικασία που προβλέπει την ανάμιξη του κόμποστ που παράγεται από το εργοστάσιο απορριμμάτων της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. στο Ακρωτήρι με διάφορα υλικά και αναλογίες ώστε να προκύψει το κατάλληλο φυτόχωμα.
«Αναλάβαμε εμείς την έρευνα, ώστε να επιλέξουμε το καταλληλότερο μίγμα ώστε να γίνει φυτόχωμα. Το φυτόχωμα αυτό θα έχει ως κύριο συστατικό το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., ένα προϊόν σταθερότατο, που δεν περιέχει βαρέα μέταλλα, πολύ καλής ποιότητας και με πολλά θρεπτικά στοιχεία», μας εξηγεί ο κ. Αριστείδης Σταματάκης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Εδαφολογίας και Φυλλοδιαγνωστικής του Μ.Α.Ι.Χ., που καθημερινά κάνει μετρήσεις, αναλύει, βλέπει την εξέλιξη των φυτών και μπορεί να πιστοποιήσει την καταλληλότητά του. Μόνο του το κόμποστ που παράγει η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και διατίθεται και αυτό προς πώληση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυτόχωμα. Μπορεί να αξιοποιηθεί π.χ. για τη λίπανση των ελιών, όχι όμως για μία γλάστρα, για έναν κήπο με λουλούδια ή άλλα φυτά. Πλέον, με την πρόσμιξή του με άλλα υλικά που ερευνά το Μ.Α.Ι.Χ., η παραγωγή φυτοχώματος μπορεί να γίνει πραγματικότητα. «Πειραματιζόμαστε με το κόμποστ και διάφορα μίγματα όπως τύρφη, ελαφρόπετρα, περλίτη και για να καταλήξουμε ποιο από αυτά είναι το ιδανικότερο για φυτόχωμα. Χρησιμοποιούμε 10 διαφορετικά μίγματα, 10 διαφορετικά υποστρώματα. Στο θερμοκήπιό μας έχουν στηθεί 6 παράλληλα πειράματα. Με γαρδένια, κατιφέ, πιπερόνι, σφακάκι, σταμναγκάθι και γρασίδι. Ολα τα φυτά έχουν διαφορετικές ιδιότητες, το ένα είναι οξύφιλο, το άλλο ασβεστόφιλο, το τρίτο κάνει καρπούς, την κάθε καλλιέργεια την έχουμε βάλει σε γλάστρες και παίρνουμε μετρήσεις σχεδόν καθημερινά», αναφέρει.
Για τους επιστήμονες του εργαστηρίου όλα έχουν σημασία. Μετράνε και την τελευταία λεπτομέρεια, τον αριθμό των ανθέων, δείκτες βλάστησης, δείκτες ανάπτυξης, τον αριθμό των πιπεριών στο πιπερόνι προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο μίγμα φτιάχνει το καλύτερο φυτόχωμα. «Οπως καταλαβαίνετε έχουμε κάνει άπειρες μετρήσεις. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι μιλάμε για ένα τοπικό προϊόν. Και δεν μιλάω με τοπικιστικό πνεύμα. Αντί να ξοδεύουμε χρήματα και ενέργεια για να μεταφέρουμε φυτόχωμα στην Ελλάδα από την άκρη του κόσμου, το παράγουμε εδώ με δικά μας υλικά. Και είναι πολύ σπουδαίο ότι εμείς ως Μ.Α.Ι.Χ., η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., η Εξυπνη Συσκευασία, δουλεύουμε πάνω σε αυτό το αντικείμενο. Ως Μ.Α.Ι.Χ. έχουμε πάρει το μοναδικό ISOO στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις συμβουλευτικές υπηρεσίες και βάσει αυτών των υπηρεσιών έχουμε δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα συνεργασίας», λέει ο γεωπόνος που εκτιμά πως μέχρι το τέλος του χρόνου «θα είμαστε σίγουροι για την αποτελεσματικότητα του κάθε μίγματος. Το τελικό προϊόν θα είναι ισάξιο με το οποιοδήποτε προϊόν κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά».
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ
Από την πλευρά της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. ο διευθυντής του Εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Απορριμμάτων κ. Κώστας Πατεράκης τονίζει πως μέχρι τώρα το κόμποστ αξιοποιούνταν κυρίως ως εδαφοβελτιωτικό. «Για το κόμποστ που παράγουμε συνιστούσαμε την ανάμιξη 1 μέρος κόμποστ με 3 μέρη χώματος για να χρησιμοποιηθεί για φύτευση. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα για τον καταναλωτή που θέλει να το χρησιμοποιήσει άμεσα και δεν μπορεί να κάνει αυτές τις προσμίξεις. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Μ.Α.Ι.Χ. προχωρήσαμε στη δημιουργία των υποστρωμάτων με τύρφη, περλίτη κ.ά. με στόχο να μπούμε σε αυτήν την αγορά και στην οποία μέχρι τώρα δεν ήμασταν», αναφέρει. Μέχρι στιγμής από το κόμποστ που διακινείται μόνο του στην αγορά έχουν δοθεί 2.500 σακιά των 20 λίτρων και 80 μεγασάκοι του ενός κυβικού. Η κυκλοφορία ενός φυτοχώματος με κόμποστ αναμένεται να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις πωλήσεις του προϊόντος. Το επόμενο βήμα για τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. είναι η παραγωγή κόμποστ που θα είναι πιστοποιημένο για βιολογική καλλιέργεια, όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή των οργανικών απορριμμάτων!
ΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Από τη μεριά της εταιρείας “Εξυπνη Συσκευασία Ελλάς” ο κ. Μιχάλης Κωσταριδάκης δηλώνει πανέτοιμος το νέο προϊόν να βρεθεί άμεσα στα γεωπονικά καταστήματα μόλις ολοκληρωθούν οι πειραματικές εργασίες του Μ.Α.Ι.Χ. «Εχουμε αναλάβει τη συσκευασία, τυποποίηση και διανομή του κόμποστ και τώρα είμαστε έτοιμοι να διακινήσουμε και το φυτόχωμα. Από πλευράς μηχανολογικού εξοπλισμού είμαστε έτοιμοι, οι μακέτες των σακιών έτοιμες και αυτές, όταν μας δοθεί το επίσημο αποτέλεσμα του μίγματος, είμαστε έτοιμοι να το βγάλουμε στην αγορά σε όλα τα γεωπονικά συνεργαζόμενα καταστήματα και τα Garden center», σημειώνει ο κ. Κωσταριδάκης. Το νέο προϊόν θα βγει σε δύο συσκευασίες των 20 και των 50 λίτρων, οι οποίες θα καλύπτουν την κατηγορία φυτοχωμάτων “Γενικής χρήσης” για φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου, αλλά και την κατηγορία των φυτοχωμάτων για οξύφιλα φυτά. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια οικογένεια προϊόντων με κύριο συστατικό το κόμποστ της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων των καλλιεργειών», καταλήγει ο κ. Κωσταριδάκης.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/fitochoma-apo-kompost/#ixzz3JPhDwwYz
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου