Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014
ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΦΙΖ ΑΚΟΥΡ
Μήνυμα αισιοδοξίας από τη γυναίκα της Κρήτης
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 12 Νοεμβρίου 2014 10:58 πμ - Σχολιάστε
10372841_751415284905735_8427543110061083861_omaziΜία ταινία αφιερωμένη στη γυναίκα της υπαίθρου, της Κρήτης, στον άνθρωπο που δεν χάνει το χαμόγελο και την αισιοδοξία παρά τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή της είναι το “Χρόνια Πολλά Τασία” του Χάφιζ Ακούρ που το βράδυ της Δευτέρας προβλήθηκε στο Νεώριο Mόρo. O σκηνοθέτης που ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στα Χανιά, έκανε ταινία το ομώνυμο διήγημα της Μαρινέλλας Βλαχάκη και το ενδιαφέρον του κόσμου που κατέκλυσε κάθε γωνία στο Νεώριο Mόρo δείχνει την επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο σκηνοθέτης εξήγησε, γιατί επέλεξε να κάνει ταινία μικρού μήκους το συγκεκριμένο διήγημα. «Μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί έχει πολλά μηνύματα γι’ αυτήν την εποχή, που περνάμε τόσο άσχημα και πρέπει να βρούμε τρόπους να τη βελτιώσουμε. Η ταινία περνά ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η Τασία, έχει περάσει τόσο άσχημα στη ζωή της, αλλά δεν χάνει το χιούμορ και το χαμόγελό της. Είναι μία εναλλακτική ματιά στην πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Ακούρ.
Η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ της Δράμας και πήρε πολύ θετικά σχόλια. Παίχθηκε σε αίθουσες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ τώρα παίζεται και σε φεστιβάλ του εξωτερικού.
«Το ότι κάναμε ταινία ένα λογοτεχνικό έργο είναι κάτι που λείπει από τον ελληνικό κινηματογράφο και αυτό με προβληματίζει» επεσήμανε ο κ. Ακούρ που τώρα εργάζεται πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για την περιοχή των Αγίων Αποστόλων.
Από τη μεριά της η συγγραφέας Μαρινέλλα Βλαχάκη αναφέρθηκε στην “Τασία μου” την πρωταγωνίστρια του βιβλίου και της ταινίας. «Είναι ένας χαρακτήρας που αγαπώ πολύ και με συγκινεί η ιδέα πως με ένα τόσο δικό μας πρόσωπο, τη γυναίκα της Κρήτης και της Ελλάδας, τη γυναίκα της υπαίθρου συγκινήθηκε ένας άνθρωπος όπως ο Χάφιζ Ακούρ που γεννήθηκε στο Σουδάν. Συναντηθήκαμε με τον Χάφιζ, συνεργαστήκαμε, τον εμπιστεύτηκα και αυτό δείχνει ότι αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται στην πατρίδα μας μπορούσαν να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους, να τους δώσουμε υλικό και να μας δώσουν και αυτοί πράγματα, σίγουρα η καθημερινότητά μας θα ήταν καλύτερη.»
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/minima-esiodoxias-apo-ti-gineka-tis-kritis/#ixzz3IsJTPLvo
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου