Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014
ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΚΟΥΤΕΛΗ
Σύνδεση Αρχιτεκτονικής και Ιστορίας
1 Νοεμβρίου 2014 10:48 πμ (ενημερώθηκε: 2 Νοε 11:25 πμ) - Σχολιάστε
skoytelhsnikosΕνα βιβλίο – μελέτη για την Αρχιτεκτονική, την Ιστορία, το παρελθόν και το παρόν των Ενετικών Μνημείων σε ένα μεγάλο τμήμα των Βαλκανικών χωρών και στην Κρήτη παρουσιάζεται σήμερα στον χώρο της Πινακοθήκης.
Συγγραφέας του πρωτότυπου αυτού πονήματος ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Νίκος Σκουτέλης που πέτυχε σε μια καλοτυπωμένη έκδοση να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο μία ολόκληρη εποχή.
Ο κ. Σκουτέλης μίλησε στα “Χ.Ν.” για το βιβλίο του “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΧΩΡΟΤΑΚΤΗΣ: Το δίκτυο των πόλεων – οχυρών στο κατά θάλασσαν κράτος της Βενετίας 16ος – 17ος αι.” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
• Πώς προέκυψε η ιδέα, ώστε να κάνετε βιβλίο μία έρευνα δική σας πολλών ετών;
Η ιδέα για μία συλλογή από την οικοδομική εμπειρία την περίοδο της Ενετοκρατίας που να μην αφορά μόνο τα οχυρωματικά έργα, αλλά και το σύνολο του δομημένου περιβάλλοντος και τους οικισμούς της υπαίθρου και της πόλης υπήρχε από τα φοιτητικά μου χρόνια. Εβλεπα τότε ότι το ερευνητικό ενδιαφέρον ήταν μεμονωμένο και σε επιμέρους τμήματα της Ενετικής Αρχιτεκτονικής. Οταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον βιβλίο, μία συλλογή όλων αυτών των στοιχείων σε μια ενιαία διήγηση.
• Συγκεντρώνατε όλα αυτά τα στοιχεία για 25 χρόνια, ποιό είναι το πρωτότυπο και το διαφορετικό αυτής της δουλειάς εν συγκρίσει με άλλες ανάλογες εργασίες;
Το βιβλίο προσπαθεί να αναδείξει τις κοινές ρίζες, το κοινό πεπρωμένο των περιοχών της Δυτικής Βαλκανικής, των νησιών του Αιγαίου μέχρι και την Κύπρο που ήταν κτήσεις των Βενετσιάνων -ειδικά την περίοδο που είχαν μία κοινή πορεία- δηλαδή μέσα του 16ου αιώνα μέχρι την κατάληψη της Κρήτης. Σε αυτό συνδυάζονται πηγές δημοσιευμένες σπουδαίων ιστορικών της Αρχιτεκτονικής. Επίσης προσπάθησα να συλλέξω τα στοιχεία μου μέσα από ένα ενιαίο κριτήριο απεικόνισης και απόδοσής τους και λεκτικά και ως σχέδιο. Μία άλλη παράμετρος που νομίζω ό,τι έχει πετύχει το βιβλίο είναι πως υπάρχει μία παράλληλη συζήτηση για τις μεγάλες κλίμακες (λιμάνια, οχυρωματικά) αλλά και για τις μικρές κλίμακες. Πώς δηλαδή το ένα είχε επηρεάσει το άλλο ώστε να μιλάμε στην Κρήτη και την Κέρκυρα για την αναγέννηση στην Ελλάδα.
• Επιχειρείτε όμως και κάτι διαφορετικό που έχει να κάνει με την ψυχολογία των Ενετών;
Μπορώ να πω λίγο επιφυλακτικά -θα το πουν οι συνάδελφοι που θα παρουσιάσουν το βιβλίο- ότι προσπαθεί να κάνει ένα ψυχογράφημα. Το ψυχολογικό προφίλ του Βενετσιάνου που έρχεται να ζήσει για 3 – 4 χρόνια στα Χανιά μακριά από την οικογένειά του και τι μεταφέρει αυτός ο άνθρωπος σε μία ξένη γη. Αναδεικνύω μία πτυχή του τρόπου που διηγούνται τα πράγματα αυτοί οι άνθρωποι, όταν παρουσιάζουν το έργο τους στις αρχές της Βενετίας, που το “εγώ” παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
• Αντιλαμβανόμαστε ότι το βιβλίο σας θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον για έναν αρχιτέκτονα. Τι έχει να πει όμως σε έναν απλό πολίτη που δεν έχει ιδιαίτερες γνώσεις για τη συγκεκριμένη επιστήμη, αλλά θέλει να μάθει;
Το βιβλίο είναι φτιαγμένο για το ευρύ κοινό! Εχω προσπαθήσει να είναι και επιστημονικό και εκλαϊκευμένο συνάμα. Κάθε φορά το κριτήριο με το οποίο τοποθετώ τα γεγονότα είναι διαφορετικό. Θα μπορούσε ο αναγνώστης να επιλέξει να διαβάσει το τμήμα του βιβλίου που τον ενδιαφέρει περισσότερο! Είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε μέρος του -έχει 4 μέρη- να είναι φτιαγμένο ως αυτόνομο βιβλίο. Επίσης αν διαβάσει κάποιος το τελευταίο κεφάλαιο του κάθε μέρους αντιλαμβάνεται πλήρως τι θέλει να πει ο συγγραφέας, ενώ οι λεζάντες των φωτογραφιών δίνουν μια πραγματική απεικόνιση των όσων περιγράφονται στο βιβλίο. Επομένως το βιβλίο είναι πολύ προσιτό σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν για την Ιστορία και την Αρχιτεκτονική.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Το βιβλίο παρουσιάζεται αύριο στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης στις 7.30 το απόγευμα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: κα Ελίζα Παναγιωτάτου, Ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Ε.Μ.Π., κ. Γιάννης Φίλης, καθηγητής Σχολής Μ.Π.Δ. Πολυτεχνείου Κρήτης, πρώην Πρύτανης, κα Αμαλία Κωτσάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Χαράλαμπος Γάσπαρης, ιστορικός Ε.Ι.Ε. ο πλέον ειδικός στη θεματική του αγροτικού τοπίου στον ύστερο Μεσαίωνα. Η παρουσίαση οργανώνεται από τη Δημοτική Πινακοθήκη και το βιβλιοπωλείο “Πετράκη”.
Γ.ΚΩΝ.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sindesi-architektonikis-ke-istorias/#ixzz3Hub2JJNS
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου