Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014
Πολιτισμός της βίας
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 7 Μαρτίου 2014 10:45 πμ - Σχολιάστε
Χρήσιμη και επίκαιρη η συζήτηση και οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί τελευταία για την ενδοσχολική βία. Ακόμα πιο σημαντικό το ότι στην όλη διαδικασία μπαίνουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι φορείς η ίδια η κοινωνία. Ομως στα μάτια του γράφοντος αυτές οι προσπάθειες του θυμίζουν την ιστορία του μικρού αγοριού που προσπάθησε να εξοντώσει έναν ελέφαντα με το καλάμι του. Και για να γίνει αυτό πιο σαφές, πόσο μπορεί πλέον η σχολική κοινότητα να επιδράσει στην ψυχοσύνθεση του σύγχρονου νέου όταν…
• Από τη γέννησή του ένα παιδί εθίζεται στη βία σε τέτοιο βαθμό που τρομάζει. Ενας έφηβος έχει παρακολουθήσει στα λίγα χρόνια της ζωής του χιλιάδες φόνους, βιασμούς, βίαιες πράξεις μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες.
• Η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων virtual παιγνιδιών στο διαδίκτυο όχι μόνο προβάλλουν τη βία αλλά σε πολλές περιπτώσεις την επικροτούν, καθώς όσο πιο βίαιος είναι ο χαρακτήρας που υποδύεται ο “παίκτης” τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει!
• Οι σύγχρονες τάσεις στο νέο σχολείο ενισχύουν τον ανταγωνισμό αντί για την άμιλλα, την πρωτοκαθεδρία απέναντι στη συμμετοχή, το φαίνεσθαι αντί του είναι.
• Ακόμα και οι γονείς, εγκλωβισμένοι στην ολοένα και πιο σκληρή καθημερινότητα της εργασίας από το πρωί μέχρι το βράδυ, του ελάχιστου δημιουργικού ελεύθερου χρόνου αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να δώσουν αυτό που έχουν ανάγκη τα παιδιά τους: Περισσότερο ενδιαφέρον, συζήτηση, αλληλοκατανόηση…
Οι παραπάνω παράμετροι και πολλοί άλλοι που δεν μπορούν να καταγραφούν σ’ ένα τέτοιο κείμενο κάνουν πραγματικά κάτι παραπάνω από δύσκολη την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας. Τα προγράμματα, οι δράσεις, οι συζητήσεις και οι ημερίδες είναι καλές, αλλά από μόνες τους δεν αρκούν για πραγματικές αλλαγές. Και αυτό γιατί ο σύγχρονος τεχνοκρατικός πολιτισμός που έχουμε δημιουργήσει αποτελεί τη βασική αιτία για τη διαρκώς αυξανόμενη βία.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/politismos-tis-vias/#ixzz2vIh4EpLj
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου