Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
Πλουτισμός ολίγων σε βάρος πολλών
Γράφει: Γιώργος Κώνστας - 25 Μαρτίου 2014 11:07 πμ - Σχολιάστε
12 megalhΟ πλουτισμός μαυραγοριτών και συνεργατών των ναζί σε βάρος χιλιάδων απλών πολιτών ήταν μία από τις πτυχές της κατοχής. Παράλληλα, η οικονομική και κοινωνική άβυσσος ανάμεσα σ’ αυτούς που πλούτισαν την περίοδο της κατοχής και εκείνους που έχασαν τα πάντα ήταν μία από τις αιτίες του εμφυλίου πολέμου που ακολούθησε. Αυτά μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν στην ημερίδα με θέμα “Κατοχή – απελευθέρωση – «ανασυγκρότηση»: Μία ιστορική προσέγγιση”, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του “Χρυσόστομου”. Την ημερίδα οργάνωσαν ο Φιλολογικός Σύλλογος Χανίων “ο Χρυσόστομος”, ο Σύλλογος “Φίλοι των Γραμμάτων” και τα “Χανιώτικα νέα” και την παρακολούθησαν πλήθος κόσμου που γέμισε τη μεγάλη αίθουσα.
AΔΙΑΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΜΟ
Η πρώτη εισήγηση ήταν του Χανιώτη ιστορικού του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Γιάννη Σκαλιδάκη, που τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα της πείνας ως συνειδητό όπλο στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Κατά την άποψή μου στην Ελλάδα ο λιμός δεν ήταν συνειδητή επιλογή της Γερμανίας. Χρησιμοποίησε τέτοιες πολιτικές εξολόθρευσης λαών κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, την Ε.Σ.Σ.Δ. και την Πολωνία. Αυτό είχε να κάνει με τις ρατσιστικές αντιλήψεις των ναζί και το πώς έβλεπαν τους Σλάβους, τους Εβραίους. Στην Ελλάδα υπήρξε μία αδιαφορία απέναντι στο αν θα επιζούσε ο ελληνικός λαός ή όχι. Το ενδιαφέρον των Γερμανών ήταν να θρέψουν τα ναζιστικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους» τόνισε. Αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων που πέθαναν από την πείνα κατά τη διάρκεια της κατοχής με βάση τις τελευταίες έρευνες υπολογίζεται ότι ήταν από 60.000 έως 100.000 άτομα.
ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ
Ακολούθησε η εισήγηση του επίσης Χανιώτη υποψηφίου διδάκτορα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Βασίλη Μανουσάκη που πραγματικά εντυπωσίασε το κοινό. Παρουσιάζοντας στοιχεία από τα Γερμανικά αρχεία, τον Τύπο της εποχής ανέδειξε τον πλουτισμό εργολάβων, βιομηχάνων, επιχειρηματιών και μαυραγοριτών σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Από τη μεριά του ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Α.Π.Θ. κ. Γιώργος Μαργαρίτης αναφορικά, με την τεράστια αναδιανομή του πλούτου την εποχή της κατοχής με τους δωσιλόγους και τους συνεργάτες των ναζί να αρπάζουν τεράστιες περιουσίες, επεσήμανε ότι «είχαμε πολύ συχνά φαινόμενα ολόκληρα σπίτια να δίνονται με αντάλλαγμα έναν τενεκέ λάδι! Πολλά μεγάλα ονόματα του σημερινού ελληνικού καπιταλισμού έχουν τις ρίζες τους σ’ αυτή την περίοδο της κατοχής. Στην κατοχή άλλαξαν χέρι πάρα πολλά σπίτια Πάνω από 40.000 – 50.000 Αθηναίοι έχασαν τα σπίτια τους. Αλλοι έκαναν θησαυροφυλάκια από ασήμι και χρυσό. Εν πολλοίς ακόμα και η ανθρωπιστική βοήθεια των 15.000 έως 40.000 τόνων τον μήνα που έστελνε ο Ερυθρός Σταυρός έπεφτε στα χέρια των επιτηδείων και διανέμονταν κερδίζοντας, ενώ θα έπρεπε να δίνονταν δωρεάν. Η οικονομική και κοινωνική αυτή άβυσσος ήταν μία από τις αιτίες του μετέπειπα εμφυλίου πολέμου, ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τα πάντα και σ’ αυτούς που πλούτισαν.»
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του “Χρυσόστομου’ Αντώνης Πετρουλάκης και συντόνισε η Dianna Becker από τον σύλλογο “Φίλοι των Γραμμάτων”.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ploutismos-oligon-se-varos-pollon/#ixzz2x3mdlK6Y
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου