Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012
ΣΤΟΧΟΣ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ
«Σχολείο ανθρωπιάς και όχι ρατσισμού»
Δημοσιεύθηκε στις: 15-12-2012 09:18:07
Σχολείο φορέα καλλιέργειας ανθρωπιστικών ιδανικών και όχι ρατσισμού, φασισμού και μισανθρωπισμού, έχουν ως στόχο γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, που, σήμερα το απόγευμα, οργανώνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων 'Χρυσόστομος', στην οδό Χάληδων, εκδήλωση με θέμα 'Σχολείο Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό'.
Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο μέρη:
• Στις 6 μ.μ.: Ε. Κουράκη, ψυχολόγος του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Ν. Χανίων. Ομάδα συζήτησης με εκπαιδευτικούς (περίπου 20) για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής βίας στα σχολεία. Τηλ. για συμμετοχές: 6937161281 και στο elmechanion@gmail.com
• Στις 8 μ.μ. θα μιλήσουν η γνωστή και έγκυρη δικηγόρος κα Ι. Κούρτοβικ και ο πανεπιστημιακός κ. Γ. Τσιάκαλος.
«Σήμερα επιβάλλεται ο εξοπλισμός των μαθητών με όλα αυτά τα εφόδια, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αύριο στην κοινωνία τη ναζιστική προπαγάνδα και να υπερασπιστούν αυτό που σήμερα απειλείται και που είναι πιο σημαντικό ακόμα και από τα δικαιώματα, ο ανθρώπινος πολιτισμός», επεσήμανε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Φώτης Μπιχάκης, γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων και μέλος της αντιφασιστικής πρωτοβουλίας Χανίων.
Συνεχίζοντας ο κ. Μπιχάκης τόνισε πως: «Επειδή το σχολείο αποτελεί τον καθρέπτη των κοινωνικών εξελίξεων που συντελούνται με ραγδαίο ρυθμό τον τελευταίο καιρό, πρέπει κατ’ αρχήν εμείς οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί να έχουμε τις γνώσεις αυτές και να μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα, ώστε να έχουμε αποτελεσματική παρέμβαση σε αυτό το φαινόμενο. Στα αναλυτικά προγράμματα, εκτός του ότι γενικά είναι αναχρονιστικά, η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι εκτός ύλης, ακόμα και για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Αν δεν αναμορφωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα, οι μαθητές θα γνωρίζουν την άνοδο του ναζισμού - φασισμού και των δεινών που συσσώρευσαν στην ανθρωπότητα μόνο μέσα από τις σχολικές γιορτές. Επίσης χρειάζεται εμπεριστατωμένη συζήτηση των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, γι’ αυτό και πήραμε την πρωτοβουλία για μια πιο τακτική επικοινωνία με τους μαθητές, καλέσαμε επίσημα σε επικοινωνία δύο φορές τα 15μελή μαθητικά συμβούλια όλων των σχολείων και συζητήσαμε μαζί τους σε δύο επίπεδα: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σχολεία (έλλειψη καθηγητών, εξοπλισμού, μειωμένες λειτουργικές δαπάνες) κατά πρώτον και κατά δεύτερον την ελκτικότητα που φαίνεται να εμφανίζουν οι αντιδραστικές ιδέες σαν 'λύση' απέναντι στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές. Τα παιδιά είναι πολύ δεκτικά, πολύ έξυπνα, αρκεί κάποιος να μιλήσει συστηματικά μαζί τους, να τους δώσει την πληροφορία και τη γνώση. Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και στόχος μας είναι μέσα στην άνοιξη να πάμε σε ένα αντιφασιστικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των συντελεστών της εκπαίδευσης, όπου θα δείξουμε ότι βάζουμε ένα 'στοπ' στη βαρβαρότητα και στις μισάνθρωπες ιδέες. Οτι το σχολείο παραμένει ένας φάρος πολιτισμού, ανθρωπισμού και καλλιεργεί στον άνθρωπο τα πιο ευγενικά ιδανικά και ιδεώδη που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα και όχι το μίσος, την επιβολή με τη βία σε οτιδήποτε διαφορετικό, τον εξανδραποδισμό των κοινωνικά ή φυσικά μειονεκτούντων και οτιδήποτε έχει εμφανιστεί στην ιστορία σαν παραπροϊόν ή σαν επιλογή των κυβερνώντων, όταν δεν μπορούν να κυβερνήσουν τους από κάτω».
Η ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ
Από τη μεριά της Ενωσης Γονέων Δ. Χανίων η κα Θέμις Σταθάκη τόνισε πως «στο πλαίσιο της συνεργασίας που ξεκίνησε η Ενωση με την ΕΛΜΕ και τους μαθητές των σχολείων στηρίζει οποιαδήποτε εκδήλωση έχει ως στόχο την πάταξη του φαινομένου του ρατσισμού - φασισμού. Θεωρούν οι γονείς ότι το σχολείο είναι μονάδα κοινωνικοποίησης, ίσως και η μοναδική μετά την οικογένεια, μονάδα ανταλλαγής ιδεών και σεβασμού της διαφορετικότητας. Αρα η βασική αρχή της Ενωσης είναι να αναγνωρίσει τα φαινόμενα που πια είναι συντονισμένα και στοχευμένα και όχι μεμονωμένα περιστατικά βίας, από συγκεκριμένες εγκληματικές οργανώσεις. Για οποιαδήποτε οργάνωση, ακόμα και εκλεγμένη, δεν αποτελεί αυτό άλλοθι για εγκληματικές συμπεριφορές. Εκπροσωπώντας 79 σχολεία προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο προστασίας των παιδιών μας από ένα φαινόμενο που μπορεί να τα οδηγήσει είτε στο να παίξουν τον ρόλο του θύτη ή του θύματος».
Η κα Σταθάκη υπογράμμισε πως στα Χανιά τα φαινόμενα ρατσιστικής και φασιστικής βίας είναι υπαρκτά, αλλά περιορισμένα και στόχος των φορέων είναι να τα εξαλείψουν εντελώς.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου