Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012
ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
“Αποκούμπι” ο πολιτισμός
Δημοσιεύθηκε στις: 08-12-2012 11:00:28
«Πολιτισμός, λόγος, λαϊκή ποίηση μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό αποκούμπι για τον σύγχρονο άνθρωπο τη σημερινή εποχή της κρίσης». Αυτό μεταξύ άλλων επισημάνθηκε στη χθεσινή εκδήλωση με θέμα'Κρίση και λόγος, οικονομική κρίση, κρίση αξιών και Δημοτική λαϊκή ποίηση, η ώρα της ευθύνης', που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου με βασικούς διοργανωτές τον Σύλλογο Στιχουργών Ν. Χανίων και το Κρητικό Λαϊκό Πανεπιστήμιο.
«Μέσα στη σημερινή κατάσταση οι Κρήτες στιχουργοί δεν θα μπορούσαν να είναι ανεπηρέαστοι από το αυτό το κλίμα. Για αυτό ήλθαμε να καταθέσουμε και τη δική μας άποψη. Εξάλλου μέσα από την ποίηση πολλά ιστορικά γεγονότα έχουν φτάσει στις ημέρες μας, διατηρήθηκαν στους αιώνες και ενέπνευσαν γενιές και γενιές. Αν π.χ. έλειπε ο Μπατζελιός δεν θα ξέραμε πολλά πράγματα από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη. Σε μια εποχή που η δύναμη του πνεύματος, ο ελληνισμός και ο απλός λαός βάλλονται θέλαμε να κάνουμε αυτήν την εκδήλωση», τόνισε ο κ. Θανάσης Πατεράκης πρόεδρος του Συλλόγου Στιχουργών Χανίων.
Από τη μεριά του ο καθηγητής Κοινωνιολογίας και συγγραφέας (αντιπρόεδρος του Κρητικού Λαϊκού Πανεπιστημίου) δρ Ηλίας Φιλιππίδης, τοποθετήθηκε στο θέμα: 'Από την κρίση στην παρακμή ή την αναγέννηση;'
«Η παράδοση, η καλλιτεχνική δημιουργία των ανθρώπων του νησιού, η κρητική διατροφή, οι χοροί, τα ριζίτικα είναι πράγματα που δεν πρέπει να ξεχαστούν, πρέπει να διαδοθούν παντού και να προβάλονται. Σήμερα πρέπει να υπάρξει μια ειδική επένδυση σε δύο ιδεολογικά επίπεδα. Του φρονήματος, μια εποχή που ο λαός μας ματώνει να στηριχθεί πραγματικά, αλλά και του πολιτισμού. Ανεξάρτητα από τη βιωσιμότητα της οικονομίας, η βιωσιμότητα του πολιτισμού μας δεν είναι αυτονόητη», ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης.
Ερωτηθείς για τη στάση του πνευματικού κόσμου αυτήν την εποχή ο σημαντικός συγγραφέας και πανεπιστημιακός τον κατέταξε σε τρεις κατηγορίες: «Αυτούς του μεταμοντέρνου που δεν ασχολούνται με την παράδοση και τον πολιτισμό, αποδομούν την γλώσσα και την αποδόμηση αυτή τη θεωρούν πνευματική δημιουργία. Μέσα σε αυτό ανήκει και ο λεγόμενος αναθεωρητισμός της ιστορίας που λέει να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα και να λένε τα αντίθετα. Το δεύτερο ρεύμα είναι η μεγάλη μάζα των πνευματικών δημιουργών που αδιαφορούν και που λένε ότι «έχουμε τόσα προβλήματα μάς βάζεις και άλλα για τον πολιτισμό;» Αυτοί δεν καταλαβαίνουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η τσέπη μόνο αλλά και η ψυχή. Και υπάρχει και ένα τρίτο ρεύμα αυτών που ακούνε τη φωνή του καθήκοντος, αυτό που έκανε ο Καζαντζάκης».
Εκ μέρους του Συλλόγου Στιχουργών Ν. Χανίων, τοποθετήθηκε στην εκδήλωση η κα Πηνελόπη Ντουντουλάκη, ιατρός, λογοτέχνης, επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Στη συνέχεια απαγγέλθηκαν έργα των μελών του Συλλόγου, (ποιήματα - ρίμες), που αναφέρονται στην οικονομική κρίση και στις δυσμενείς επιπτώσεις της στον λαό και στην πατρίδα μας. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου