Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΤΟΥ Γ.Σ. ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
“Πάντρεμα” αθλητισμού - πολιτισμού
Γιώργος Κώνστας | 07.06.2010

Στο πάντρεμα αθλητισμού, πολιτισμού, πληροφορικής και δημιουργικής απασχόλησης στοχεύει η πρωτοβουλία του “Γυμναστικού Συλλόγου Ελ. Βενιζέλος”, που σε συνεργασία με φορείς, όπως το “Βενιζέλειο Ωδείο”, λειτουργεί για πρώτη φορά φέτος το “Πρότυπο Κέντρο Μαθητικής Ενασχόλησης”.
Μέσα σε τρεις εβδομάδες μαθητές ηλικίας από 4 - 14 ετών θα είναι σε θέση να περάσουν δημιουργικά τα πρωινά τους κάνοντας αθλητισμό, ασχολούμενοι με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αλλά και με τον πολιτισμό, τη μουσική, το θέατρο.
“Ξεκινήσαμε φέτος για πρώτη φορά να διοργανώσουμε κάτι διαφορετικό. Πέρα από το αθλητικό κομμάτι, το οποίο ο «Γ.Σ. Ελ. Βενιζέλος» καλύπτει με πολύ μεγάλη επιτυχία εδώ και 15 χρόνια μέσω της Ακαδημίας παίδων του, απευθυνθήκαμε στο «Βενιζέλειο Ωδείο», η προσφορά και η ποιότητα του οποίου είναι τεράστια, όπως επίσης και τη «Μemo Computer» στον τομέα της πληροφορικής, προσπαθώντας να δέσουμε αθλητισμό, πολιτισμό και πληροφορική”, δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Γιατρουδάκης.
Στις 18 Ιουνίου ξεκινάει η πρώτη από τις τρεις περιόδους μαθημάτων του Πρότυπου Κέντρου, που απευθύνεται σε παιδιά. Το πρόγραμμα αφορά τρεις τομείς:
- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Ξεκινώντας από το Εθνικό Στάδιο Χανίων τις 7.30, 8 ή και 8.30 το πρωί οι μαθητές θα έχουν αθλητική δραστηριότητα με τη μορφή παιχνιδιού. Με τη βοήθεια εξειδικευμένων προπονητών θα έρχονται σε επαφή με τα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού, θα ασκούνται και θα παίζουν. Τελειώνοντας το πρώτο μέρος θα έχουν το πρωινό τους.
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Συνοδεία των εκπαιδευτικών τα παιδιά θα μετακινούνται δίπλα στη Μemo Computer, όπου πάλι με τη μορφή παιχνιδιού θα γνωρίζουν καλύτερα τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Η ιδιαιτερότητα για αυτό το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης είναι το τμήμα του πολιτισμού. Το μεσημέρι και αφού έχουν ολοκληρώσει αθλητισμό και πληροφορική θα επισκέπτονται το Βενιζέλειο Ωδείο. Τα μικρά παιδιά 4 - 7 ετών θα παρακολουθήσουν μαθήματα μουσικοκινητικής αγωγής και τα υπόλοιπα θα μπορούν να εξασκηθούν πάνω σε ένα όργανο (κιθάρα, πιάνο, φλογέρα) από τους δασκάλους του Ωδείου.
“Για όλες τις δραστηριότητές μας υπάρχει ένας προγραμματισμός ώστε τα παιδιά να περνάνε ευχάριστα την ώρα τους και όχι κουραστικά. Δεν είναι σκοπός να περάσει το παιδί άσκοπα την ώρα του. Δεν κάνουμε φύλαξη παιδιών. Προσπαθούμε μέσα από τη δουλειά των συναδέλφων το παιδί να περάσει δημιουργικά, ευχάριστα και όχι να κουραστεί”, τονίζει ο κ. Γιατρουδάκης.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
“Είναι απίστευτα βαρετό για τα παιδιά με το που κλείνει το σχολείο να περνάνε τα πρωινά τους μέσα στο σπίτι και μπροστά στην τηλεόραση. Γιατί αυτό ακριβώς κάνουν τα περισσότερα καθώς οι γονείς συνεχίζουν να εργάζονται· δεν σταματάνε τη δουλειά τους”, δηλώνει η κα Αθηνά Καπνισάκη υπεύθυνη για το πολιτιστικό μέρος. Μπορεί το διάστημα της επαφής με το Βενιζέλειο να είναι τρεις εβδομάδες ωστόσο, όπως επισημαίνει η εκπαιδευτικός, “το παιδί μπορεί στο διάστημα αυτό να δει που έχει κλίση, προς τα που κινούνται τα ενδιαφέροντά του, ώστε από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει π.χ. άλματα στον στίβο, να κάνει θεατρικό παιχνίδι ή να μάθει κιθάρα στο Ωδείο. Από τέτοια ερεθίσματα έχουν προκύψει δεκάδες τέτοια ταλέντα”.
Δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το πολιτιστικό μέρος του προγράμματος η κα Καπνισάκη επισημαίνει ότι δουλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα. “Καταρχήν το κτήριο είναι ένα εκπληκτικό νεοκλασικό, που και κάτω από τις σκιές των δέντρων θα μπορούν να γίνονται μαθήματα και τα παιδιά να ασχοληθούν με μια πληθώρα πολιτιστικών ερεθισμάτων. Τα παιδιά μέχρι 7 ετών θα έλθουν σε επαφή με τη μουσική μέσα από ένα μάθημα που λέγεται μουσικοκινητική αγωγή και συνδυάζει ρυθμικές έννοιες και κινητικές δεξιότητες. Τα πιο μεγάλα παιδιά θα εξατομικεύσουν σε όργανα. Θα τα βάλουμε να επιλέξουν ανάμεσα σε πιάνο, κιθάρα, φλογέρα δύο φορές την εβδομάδα. Τις υπόλοιπες ημέρες θα ασχολούνται με θεατρικό παιχνίδι, κατασκευές, χορό. Ολα τα μαθήματα θα γίνονται σε εξειδικευμένες αίθουσες”, αναφέρει. Από μεριά του Βενιζέλειου Ωδείου η πρόεδρος η κα Μ. Ροδουσάκη τονίζει πως “με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε τη σύμπραξη αυτών των δύο μεγάλων φορέων και πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει με τον καλύτερο τρόπο στην εκπαίδευση και στη δημιουργικότητα των παιδιών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου