Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
03.06.2010

Αυξάνονται οι καταγγελίες για κακοποιήσεις παιδιών μέσω Διαδικτύου, σύμφωνα με το "Χαμόγελο του Παιδιού", την μη κερδοσκοπική οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, εκπρόσωπος του οποίου βρέθηκε χθες στο Βάμο και μίλησε σε γονείς και παιδιά του Νηπιαγωγείου Πλάκας και του Δημοτικού Σχολείου. Ανοίγοντας διάλογο με τα παιδιά, δίνοντας απλά αλλά πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα, ο ψυχολόγος από το "Χαμόγελο του Παιδιού", κ. Στέφανος Αλεβίζος, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Τα ερωτήματα "έπεφταν βροχή", το ίδιο και οι απορίες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Διαδίκτυο και όχι μόνο.
"Εχουμε πολλές καταγγελίες και ενδείξεις για κακοποίηση μέσω Διαδικτύου. Αγνωστοι άνθρωποι, «μεταμορφώνονται», παίρνουν άλλο πρόσωπο και διαστάσεις μέσω του Διαδικτύου, δελεάζουν τα παιδιά με πολλούς τρόπους τους προσφέρουν πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη, και αποδοχή. Τους λένε "σε εμπιστεύομαι", "είσαι πολύ σημαντικός για μένα", "απορώ που οι γονείς σου δεν σε καταλαβαίνουν"· συνήθως τα δελεάζουν με αυτόν τον τρόπο και τα φέρνουν πιο κοντά τους" ανέφερε ο κ. Αλεβίζος, μιλώντας για τους τρόπους προσέγγισης. Ο ίδιος επισήμανε πως η αναζήτηση στενών φίλων μέσω Διαδικτύου από τα παιδιά οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό "στην έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Δεν γνωρίζουμε πραγματικά το παιδί, τις συνήθειές του, επομένως δεν το προφυλάσσουμε", ανέφερε ο ψυχολόγος.
Αναφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης ο κ. Αλεβίζος επισήμανε πως η απαγόρευση του Διαδικτύου δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέσο. "Το Διαδίκτυο έχει πάρα πολλά οφέλη που τα παιδιά υποχρεωτικά καλούνται να χρησιμοποιήσουν, το σημαντικό είναι πως θα το χρησιμοποιήσουμε. Θα πρέπει οι γονείς πρώτα από όλα να γνωρίσουν καλά το Διαδίκτυο, να καθήσουν μαζί με το παιδί και να δουν τι θα κάνει. Επίσης θα πρέπει να βάλουν κάποιο χρονικό όριο. Όπως ένα παιδί δεν μπορεί να παίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, ακόμα και να διαβάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ, έτσι δεν μπορεί να είναι και μπροστά από τον υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όπου χάνουμε το μέτρο δημιουργείται ο κίνδυνος. Οι γονείς να προσφέρουν στα παιδιά την επικοινωνία και μεταξύ τους αλλά και να συντελέσουν στην κοινωνικοποίησή τους στους δρόμους, στις αλάνες, στις παιδικές χαρές να μην ψάξουν τα παιδιά να βρουν το υποκατάστατο της επικοινωνίας αυτής στο Διαδίκτυο" σημείωσε
Η πρόσκληση στο "Χαμόγελο του Παιδιού" έγινε από το Νηπιαγωγείο Πλάκας, το Δημοτικό Σχολείο Βάμου και τη στήριξε ο τοπικός Δήμος. Οι επισκέψεις αυτές γίνονται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. "Ενημερώνουμε και επικοινωνούμε με τα παιδιά με τη μορφή διαλόγου και συζήτησης για θέματα όπως η κακοποίηση γενικότερα και ειδικότερα η κακοποίηση μέσω Διαδικτύου. Αυτό το κάνουμε τρία χρόνια και βλέπουμε ότι έχει ανταπόκριση και τολμώ να πω ότι σώσαμε παιδιά που κάποια στιγμή στο μέλλον αντιμετώπισαν προβλήματα· ήξεραν που να απευθυνθούν", ανέφερε ο κ. Αλεβίζος.
Οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους ευχαρίστησαν "το Χαμόγελο" και προσωπικά τον κ. Αλεβίζο για την παρουσία τους και το Δήμο Βάμου για τη συμβολή και τη συμπαράστασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου